Васко Кръпката: Злите сили от Москва отново ни плашат – щом Слави е против правителството, значи то не трябва да пада

Трифонов беше спонсориран от родна газова компания, трудно ще поправим щетите, които нанесе с шоуто и посланията си за последните 20 г.

Васко Кръпката

Васко Кръпката

Кървавата брадва на Кремъл трябва да спре, не се плаша, защото съм живял без руски газ, бензин, ток и свещи по времето на Луканов

Не е важно какво е казал гуруто на чалгата, а Украйна да спечели войната и Русия да си махне мръсните си пипала, казва пред Faktor.bg музикантът

Интервю на Васко Василев

- Васко, какво се случва в държавата, защо партията на Слави Трифонов започна да се разпада?

- Винаги съм бил на обратното на това, което казва Слави Трифонов. Аз съм горд, че съм негов антипод. По никакъв начин не харесвам управлението на държавата, но щом Слави  Трифонов му иска оставката, съм против. Щом той го казва, подозирам, че злите сили отново искат да ни плашат – както от самото начало. Опозиция съм на мутрите. Винаги съм контра на този човек.

- Оттук нататък какво се случва, ако кабинетът падне, социолозите ни показват 7-8 партии в НС, още по-голяма фрагментация и избори без край?

- За мен най-важната линия е отношението към Русия и дали страната ни ще се откъсне от нейната зависимост, която толкова години за мен е проблем, както е било при Раковски и Стамболов. Голяма част от българските политици са подлоги на Москва. Не трябва да забравяме, че Слави Трифонов беше спонсориран от родна газова компания, а пораженията, които нанесе за последните 20 години с шоуто и посланията му, трудно се поправят. Най-лошото нещо в България е чалгата. Ако тя е против нещо, значи аз съм „за“. Точно в този момент е много важно каква ще е политиката ни спрямо Русия, която развява кървавата си брадва. Аз съм живял без газ, без бензин и дори без ток по времето на Андрей Луканов. Нямаше и свещи. Така че изобщо не ме е страх, че няма да имам руски газ. Най-важното е България да се откъсне от зависимостта и да бъде част от европейското семейство.

- Защо обаче българите масово продължават да гласуват за подобни проекти, а дори и ги „правят“ първи партии, както се случи с ИТН миналата година, например?

- Българите сме два вида – Алеко Константинов и Бай Ганьо. Героят на Алеко избра Слави Трифонов. Аз вярвам на петима българи, на които се крепи всичко. Онези, другите, се лутат през годините и пак ще гласуват за партии като формацията на Жорж Ганчев и после за Трифонов. Има една разделна линия, която е между демокрацията и социализма. Трябва да решим дали сме за цивилизования свят, или избираме Русия. Голяма част от избирателите на ИТН живеят на Запад и всичко им е криво – България и включително страните, в които са отишли. Като дойдат избори, отиват и гласуват за някой нов месия, който да ги „оправи“. Има и хора, които гласуват за идеи, но голяма част от народа са байганьовци, които ходят да избират Слави Трифонов. Не смятам, че останалите са отишли да участват на вота, за да искат автограф.

- Оркестърът на Слави Трифонов прави турне в България. Връща ли се „модата“ на хепънингите от 90-те години, когато музиканти и певци подкрепяха партии по време на кампаниите?

- Нямам никаква представа за т.нар. „бенд“ и не го следя. Ако някъде го чуя, го спирам. Аз съм пътуващ музикант и се занимавам със съвсем други неща. Това турне, за което ме питате, няма нищо общо с концертите през 90-те години. Предстои ми едно хубаво лято, през което ще пътешестваме и ще мечтаем Путин да капитулира. За мен най-важното е какво се случва в Украйна и накрая най-сетне Русия да си прибере мръсните пипала. Имам и смелата мечта Алексей Навални да стане президент и Русия да тръгне по нормален и цивилизован път. Тогава няма да има русофили, русофоби и болшевишки орки.

- Забравихме ли за войната в Украйна около последните трусове в коалицията?

- Аз не съм забравил. Останалото са подробности – какво бил казал някакъв гуру на чалгата и пишман политик. Най-важно е какво се случва в Украйна и как политиците ни ще реагират, защото светът се е запалил.