Водещият чешки вирусолог Либор Грубхофер: Купуването на "Спутник V" е купуване на котка в чувал, с риск за живота на хората

С помощта на "Спутник V" Кремъл води политическа игра

Либор Грубхофер

Либор Грубхофер

Москва вбива клин между членовете на ЕС, когато някой в Унгария или Словакия, или която и да било друга страна, си поръчва ваксина от Русия, пренебрегвайки правилата в Евросъюза

Руското лекарство е иновативно, но в заводите не се спазват технологичните и производствени стандарти приети на Запад, казва пред Respekt  водещият чешки вирусолог 

Интервю на Ондржей Кундра

- Председателят на Европейската агенция по лекарствата  Криста Виртумер-Хохе призова страните-членки на ЕС да не одобряват екстрено използването на руската ваксина срещу коронавирус "Спутник V" и сравни прилагането и с "руска рулетка". 
В същото време и в Чехия се разрази скандал около нея. Президентът Земан лично помоли Путин за руска ваксина, а министърът на здравеопазването заяви, че тя "при никакви обстоятелства не трябва да бъде одобрявана за ползване в Чехия, ако не е одобрена от ЕМА".
Лично Вие бихте ли се ваксинирали с руската ваксина?

- Със сигурност не бих се ваксинирал с неодобрена, непроверена и нерегистрирана ваксина.

- От какво се страхувате?

- Опасенията ми се отнасят към производствения процес, към технологичните проблеми, които и преди са възниквали с руски и съветски препарати от имунологичен тип.
Боя се, че сега всичко може да се повтори. В руските биотехнологични заводи може и да не се спазват производствените норми.
Освен за "Спутник V", същото се отнася и за китайския препарат "Синофарм". За него, впрочем, изобщо нищо не ни е известно. 
Въобще, на подсъзнателно равнище, ние имаме негативни представи за това как там работят производствата от най-различен тип.

- С какво конкретно сте се сблъсквали при руски и съветски ваксини?

- Аз имам предвид две конкретни инактивирани съветски ваксини. Едната - против бяс, а втората против енцефалит, причинен от кърлеж. На времето те бяха единствените ваксини срещу тези две ужасно тежки инфекциозни заболявания. Но съществуваха проблеми с тяхната чистота. От "производствените" организми, в които са се размножавали вирусите на бяса и енцефалита, в крайния препарат на ваксината оставаха големи количества замърсяващи елементи. И заради това възникваха най-различни проблеми, особено когато ваксината се провеждаше в няколко етапа.

- Какви проблеми?

- Възпаления, болки в мускулите, температура, при това в значително по-тежка форма отколкото това е допустимо. Това се отнася за енцефалитната ваксина.
При заразяване с бяс на човека се правят ваксини шест пъти през кратък период от време и последствията бяха още по-тежки. Освен високата температура, възникваха много тежки състояния, включително и такива, застрашаващи живота.

- В какво е причината за тези странични ефекти?

- В съветските, а по-късно и в руските заводи не се спазват съответните производствени норми, които са приети на Запад. Не се спазват технологиите и предписанията, и затова дори ваксината да е правилно разработена, последващият производствен процес я "влошава".

- Някои биха Ви възразили, че ако със "Спутник V" има проблеми те вече щяха да са се проявили. Какво ще отговорите на този аргумент?

- Засега имаме твърде малко информация за тази ваксина. Има официална информация за двама починали от "Спутник V", аз съм чувал, неофициално, че починалите вече са четирима. Но най-важното е, че ние не знаем нищо за това как хората понасят ваксината и как реагират след поставянето и. Без достоверна документация с достоверни данни купуването на "Спутник V" е купуване на котка в чувал с риск за живота на хората.

- Как си обяснявате това, че производителите на "Спутник V" дълго време не подаваха заявка в Европейската агенция по лекарствата за одобрение и прилагане в ЕС?

- Възможни са две причини. Първо, може да имат нечиста съвест и да не са докрай уверени в качествата и безопасността на ваксината. Второ, Кремъл води политическа игра с помощта на "Спутник V". Като изпраща индивидуални ваксини в отделни страни от Европейския съюз, Москва се опитва да вбие клин между членовете на ЕС.
Когато някой в Унгария или Словакия, или която и да било друга страна, пренебрегвайки правилата в Евросъюза, си поръчва ваксина от Русия, Москва много се радва, защото това и помага да отслаби ЕС.

 - Неотдавна руснаците подадоха заявка за одобрение на "Спутник V", но чрез германска компания. Какво се промени?

- Трудно ми е да кажа. Може да са се почувствали по-уверени. Може да са се притеснили, че много изостават от конкуренцията. Във всеки случай Европейската агенция в момента проучва "Спутник V», но не в рамките на процедура за одобрение.
Ние сме в самото начало на процеса. Става дума за предварителна оценка, която предшества процедурата за одобрение. Надявам се, че ЕМА ще прояви интерес към техническото и технологичното ниво на имунологичното производство в руските заводи, в които се произвежда "Спутник V". Важно е да се обърне внимание на този фактор, за да бъдат отхвърлени съмненията.

- Коя от сега съществуващите в света ваксини срещу Сovid-19 е най-иновационна?

- "Спутник V". Тя съответства на четвъртото поколение ваксини, така наречените "векторни ваксини базирани на едоновирус на човек". 
Тези вируси по принцип предизвикват хрема.
Във векторната ваксина тези вируси са снабдени с геном, носещ S-белтък на коронавируса, но при това са лишени от способността да се размножават в организма на човека, получил ваксината.
Особеното при руската ваксина "Спутник V" е, че при нея са използвани едновременно два различни "човешки" аденовируси като троянски коне, доставящи генетична информация за синтеза на S-белтъка на коронавируса в организма на получаващия ваксината.
Изглежда, благодарение на съвместяването им в един препарат е постигната по-интензивна стимулация на имунната система, което се изразява в голямо количество специфични антитела.

- Трябва ли Чехия да разреши "условното" използване на "Спутник V"?

- Определено не. Това е абсолютно неправилен подход, освен това ще нанесе голяма вреда на Европейския съюз и на взаимоотношенията между неговите членове.

- Премиерът Бабиш заминава с 20-членна делегация за Израел, за да обсъди възможността Чехия да се присъедини към производството на новата ваксина над която работят Израел, Австрия и Дания. Вие също ли ще летите?

- Аз получих поканата лично от премиера Бабиш. Това беше първият ми контакт с него, просто ми се обади за работа и ми предложи да замина с него.
Истината е, че отначало приех поканата да замина за Израел, защото се надявах, че това окончателно ще го откаже от желанието да купува ваксина от Русия.
Но в същия ден прочетох в Туитър, че той е помолил президента Земан да говори с руския президент и китайския председател за доставка на нерегистрирана ваксина срещу Сovid-19 и отказах поканата. 
Просто ми стана ясно, че нямам желание да съм в такава компания.