Юрий Фелштински: В Русия убиват само заради истината

Путин е враг много по-сериозен и много по-коварен от Съветския съюз

Юрий Фелштински

Юрий Фелштински

Спецслужбите, които завзеха властта в Русия, не са контролирани от никого и това представлява смъртоносна заплаха за човечеството

САЩ и ЕС не искат да се противопоставят на Русия и Путин, а се питат само как да оправят отношенията си с тях, казва в интервю на чешкото електронно издание Denik N известният разследващ журналист и анализатор

- Г-н Фелштински, ако човек прочете книгата Ви "ФСБ взривява Русия" няма да може да заспи до края на живота си. А Вие добре ли спите?

- Като изключим възрастовите изменения — да. Аз съм написал много книги през живота си и темата свършва с издаването им. Слагаш точка и в прекия, и в преносния смисъл. А с "ФСБ взривява Русия" беше различно. Ние поставихме точката публикувайки книгата — в Русия, през август 2001 година в специално издание на "Новая газета" — и тогава започна всичко.

- Защо читателят трябва да повярва на всичко, което сте написал в книгата си? Някои твърдения повече приличат на теория на конспирацията, а не на доказателства.

- Ние написахме книгата през 2001 година. Изминаха почти 20 години и 20 години от момента, когато в Русия, през септември 1999 година бяха взривени жилищните блокове. За цялото това време не се появиха никакви доказателства, противоречащи на нашата теория и на нашите твърдения. Дори по версията на ФСБ (ако забравим всичко, което сме писали и говорили с Александър Литвиненко) в терористичните атаки през септември 1999 годна не е участвал нито един чеченец. А нали войната беше започната в "отговор " на терористичните атаки.

Рязанската история, подробно описана в нашата книга, беше провалил се опит на ФСБ да взриви поредния блок в Рязан. Това се случи в ранното утро на 23 септември 1999 година. В същия този ден, в отговор на "предотвратения терористичен акт", без да знаят, че "терористите" са арестувани от местната полиция, без да знаят, че те са представили удостоверения, че са служители на централното (московско) Управление на ФСБ, без да знаят, че правителството в паниката си е обявило всичко случило се за "учение" — руската авиация започна да бомбардира Грозни, столицата на Чечня, тоест, започна военни действия срещу Чеченската република в отговор на "учение" провеждано от ФСБ в Рязан. 

Кога и къде в световната история война е  обявена в отговор на "учение" на собствените спецслужби?

Но най-главното доказателство на нашата правота руското ръководство "представи", когато през  2006 година, на 1 ноември отрови в Лондон моя съавтор с радиоактивно вещество. Кога в Русия са убивали за клевета? В Русия убиват само за истината.

- Спомняте ли си деня, когато убиха Литвиненко? Какво правехте тогава и как научихте, че е отровен?

- Ще започнем с деня, когато се видяхме за последен път. Това беше 13 октомври 2006 година в Лондон, на панихидата за убитата малко преди това руска журналистка  Анна Политковска. Тя беше убита на 7 октомври 2006 година, на рождения ден на Путин. Тогава Саша ми каза: "Юра, току що получих британско поданство! Сега вече няма да посмеят да ме пипнат". След две седмици, на 1 ноември, го отровиха.
На 7 или 8 ноември (до тогава отравянето на Литвиненко се държеше в тайна) около 5 сутринта ми се обадиха от Москва, от "Новая газета" и поискаха да коментирам информацията, че в Лондон е отровен Литвиненко.

Това ми прозвуча като нещо сюрреалистично. Записах си номера на журналисти, казах му, че ще му се обадя по-късно и звъннах на мобилния на Литвиненко. 

Той беше в болница, състоянието му беше тежко, но звучеше спокойно. Не се измори, докато говорихме, а ние говорихме близо 20 минути. Каза ми, че е изгубил 15 кг., че не може нито да яде, нито да пие. Че с организма му се случва нещо кошмарно. 

Александър обаче смяташе, че най-страшното е минало, че са се опитали да го отровят, но неуспешно и той е оцелял. След няколко дни се очакваше да го изпишат от болницата. Но - така и не го изписаха. Опитвах да му се обадя още няколко пъти, но неуспешно и на 23 ноември той почина.

- Методите на руските спецслужби приличат на методите на мафията, на ъндърграунда... Но мнозина ще кажат: така работят всички спецслужби по света - американските, израелските...

- Не мисля, че е така. Готов съм да се съглася, че спецслужбите на много държави прибягват до убийства на враговете си. Но няма такъв случай, поне аз не знам, когато противникът е отровен с радиоактивно вещество, заразявайки при това цели райони на Лондон, или с нервно-паралитично вещество, забранено с международна конвенция, убивайки или отравяйки невинни хора.

Това е специфично само за руските спецслужби, на които абсолютно не им пука за световното обществено мнение, защото знаят, че могат да действат съвършено безнаказано.

Руските терористи знаят, че ако ги арестуват, те в края на краищата ще бъдат освободени или разменени. А ако не ги разкрият ще бъдат възнаградени веднага след завръщането си, както беше възнаграден убиецът на Литвиненко,  Андрей Луговой, който, докато мигнеш, и стана депутат в руския парламент и преуспяващ бизнесмен. 

Може би се дължи на това, че зад руските спецслужби стои цялата руска държава и преди всичко президентът Владимир Путин, който е бивш офицер от КГБ и бивш директор на ФСБ.

- Господин Литвиненко не е единствената жертва на руските спецслужби. Доста руснаци умряха от насилствена смърт в чужбина. Един и същ поръчител ли виждате зад тези убийства?

- За убийството на Литвиненко вече знаем всичко. Британската полиция доказа, че Литвиненко е отровен от руските спецслужби. Разбира се, да се докаже, че заповедта е дадена лично от Путин, е невъзможно. Но това е единственият недоказан елемент от убийството. 
Безусловно, поръчителят е ФСБ, защото, според тях, Литвиненко е "предател".

В случая със Сергей Скрипал участието на руските спецслужби се доказва от избора на оръжието — нервно-паралитичен газ, произвеждан в Русия. Зад отравянето на Скрипал стои ГРУ, доколкото той е бил офицер в ГРУ и е "предал" ГРУ. Не случайно убийците му са хора именно от ГРУ, а не от ФСБ.
Малко по-рано, през февруари 2004 година, в Катар беше убит бившият президент на Чечня Зелимхан Яндарбиев. Убийците бяха арестувани и се оказаха също офицери от  ГРУ. Тях проформа ги поддържаха в затвора и след това бяха изпратени в Русия. Пресата писа, че Путин ги е откупил.
Рудица убийства бяха извършени зад граница по заповед на сегашния президент на Чечня Рамзан Кадиров. Но така или иначе, това винаги са спецслужбите на Русия.

- Каква е ролята на Путин в тези операции на руските спецслужби зад граница? Винаги ли той трябва да знае за тях?

- Това е сложен въпрос. Аз мисля, че Путин не би одобрил решения, които не са съгласувани с него. Той обича да държи всичко под контрол. Затова ми се струва, че никой не би се осмелил да убива, още повече с нестандартни оръжия като полоний или "Новичок", без да е съгласувал операцията с Путин. 

- Къде бъркат ЕС и САЩ? Как трябва да се действа срещу руското влияние?

- Искам да отбележа, че нито САЩ, нито ЕС си поставят такава задача. Те "решават" задачата как да оправят отношенията си с Русия, но никой не се пита как да се противопостави на Русия или на Путин. От моя гледна точка, това е главната стратегическа грешка на Запада. 

По времето на СССР всички знаеха, че Съветският съюз е враг. Сега никой (или почти никой) не смята Путин за враг. 

А Путин е враг много по-сериозен и много по-коварен от Съветския съюз. Защото Съветският съюз имаше КГБ, над който компартията осъществяваше политически контрол. 

А днешна Русия се управлява от КГБ (ФСБ), над който не съществува никакъв политически контрол.

С други думи, службите, които завзеха властта в Русия, не са контролирани от никого. Това представлява смъртоносна заплаха за човечеството.
Русия, като държава, превзета от ФСБ, е враг на западната демокрация. Колкото по-бързо бъде разбрано това, толкова по-лесно ще бъде победен общия противник.

- ФСБ ли стои и зад смъртта на Борис Березовски?

- Не знам, но Литвиненко беше отровен през 2006 година. През 2008-ма в Лондон почина Бадри Патаркацишвили — партньор и приятел на Березовски, на чието име бяха записани абсолютно всички активи на Борис. В деня когато умря Бадри, Березовски изгуби всичките си пари. Буквално всички. Той стана бедняк. 

А смъртта на Патаркацишвили не беше разследвана. Аз го срещнах три дни преди да умре и той изглеждаше абсолютно здрав.
През 2013 година намериха обесен Березовски.

През 2018 година в Лондон със следи от удушаване откриха още един труп — на Николай Глушков, партньор на Березовски и Патаркацишвили. 
Твърде много смърт за твърде кратък отрязък от време, за да припишем всичко на естествени причини, още повече, че знаем с пълна сигурност, че Литвиненко беше убит.

Руските спецслужби убиват противниците си в три случая. Първият, когато те, според мнението на руското ръководство или по мнението на руските спецслужби, извършат предателство.

Такива са случаите на Литвиненко, Скрипал и даже Березовски.

Вторият — когато противникът претендира за властта: Немцов, и случай Политковска — убита от Рамзан Кадиров, защото тя се готвеше да се кандидатира през 2004 година на поста президент на Чечня и, мисля, че Кадиров знаеше за това.

Аз научих за това, защото лично съм участвал в обсъждането на този въпрос и дори организирах нейно посещение в Лондон за преговори с чеченската опозиция. В края на краищата тя се отказа от намерението си, защото чеченските опозиционери и обясниха, а и на всички нас, че това е смъртно опасно, че просто ще я убият.

И през 2006 година Кадиров, със съгласието на Путин, реши да завземе властта в Чечня, а Политковска му се струваше сериозна заплаха, както като критик, така и като конкурент. И на рождения ден на Путин Политковска беше убита.

А на 15 февруари 2007 година Кадиров стана президент. Аз смятам, че убийството е извършено от известния и високопоставен агент на руските и чеченски служби Хож-Ахмед Нухаев. 

Третата категория убийства са свързани с големи пари.

Превод: Faktor.bg