Юрий Швец: Руските културни центрове създават и управляват "петата колона" в държавите, в които се намират

Както Путин и Тръмп сам се натика в ъгъла, единственият източник на тяхната сигурност е да остават във властта

Юрий Швец

Юрий Швец

Никога  в цялата история на САЩ основна заплаха за националната сигурност не е бил вътрешният тероризъм, а главният подстрекател е действащият президент

Спецслужбите в САЩ разбират, че за този "подарък" - Тръмп - който получи Америка през последните четири години,  са задължени на Кремъл, казва бившият състудент на Путин от академията на КГБ

 Интервю на  Дмитрий Гордон

- Как оценявате ситуацията в САЩ след щурма на Капитолия на 6 януари?

- Това, което се случи беше опит за държавен преврат. Целта беше да не се допусне до властта законно избраният президент Джо Байдън, за да остане на власт един самозванец, човекът, който загуби, но продължава да твърди, че е спечелил - Доналд Тръмп.
ФБР разглежда това дело като проява на вътрешен тероризъм и смята, че това е най-голямата заплаха за сигурността на САЩ.
Арестувани са над 100 души, но това е само началото. Защото това са хората, които бяха видeни, заснети в Капитолия. Интересни са по-високите лица, тези, които направиха този щурм възможен. До тях, рано или късно, също ще се доберат.
От това, което се случи се изплашиха даже републиканците. Много от тях се дистанцират от Тръмп. Компании, свързани със социалните мрежи и платформи му отказват достъп. От него, и от Републиканската партия се дистанцират и най-големите финансови донори. Появи съобщение, че Deutsche Bank е готова да опрости 300 млн. долара дълг на Тръмп, само, за да може незабавно да прекъсне отношенията си с него.  Signature Bank, която обслужва Тръмп и семейството му, също прекратява отношенията си с него.

- Какво точно искаше да постигне Тръмп? На какво се надяваше?

- Тръмп дълго "подгряваше" привържениците си с баснята за това, че изборите са фалшифицирани и фактически ги изпрати срещу Конгреса. Това е документирано. 
Съдейки по всичко, на достатъчно високо ниво в ръководството на армията, управляваща Националната гвардия, а също така в ръководството на Сикрет сървис  (службата, която охранява президента, администрацията, правителствените сгради) е имало своеобразен заговор, който направи възможна тази ситуация - проникването на метежниците в Конгреса.
Защото те трябваше да бъдат спрени още на улицата, дълго преди да достигнат Капитолия, но пътят не  беше охраняван. По оценка на ФБР, Капитолия е щурмуван от около 8 хиляди метежници, а срещу тях е имало 1 400 полицаи, които просто не са имали шанс да ги спрат.
В приказките, че изборите са фалшифицирани вярват само зомбираните привърженици на Тръмп. Над 60 съдилища отхвърлиха исковете на неговия екип за фалшификации. Това, тук, в САЩ, се нарича "фриволни съдебни искове", тоест, искове подадени без каквато и да било фактология и доказателства.
Припомням, че за четирите години на власт Тръмп назначи 25% от съдиите. Неговите привърженици се хвалеха, че той фактически е поставил под контрол съдебната система. Във Върховния съд от общо 9 съдии трима са назначени непосредствено от Тръмп, при това с цената на големи усилия, а мнозинството е от републиканци.
И въпреки това всички съдилища отхвърлиха исковете като непотребни хартийки, доколкото нямаше никакви доказателства за масови фалшификации на изборите.
Заговорниците са имали следния план: 8 000 души щурмуват Конгреса, пленяват сенаторите и конгресмените, които по това време осъществяват формалното преброяване на електоралните гласове. 
По закон Конгресът е задължен само да запише в своите документи броят на гласовете на представителите на отделните щати. Нито Сената, нито Камарата на представителите имат право да обсъждат, да поставят под съмнение или да предприемат някакви дискретни действия "за" или "против" тези гласове.
Привържениците на Тръмп разчитаха на двама сенатори-републиканци – един от Тексас, другият от Мисури –които измислили гениален, според тях, план и предложили:
"Ние не можем да твърдим, че е имало масови фалшификации, но виждате, че народът е разделен, затова нека да създадем временна помирителна комисия, която да разгледа тези въпроси и по този начин да успокоим страната".
Това е план в стила на Николо Макиавели, защото, както показва историята, няма нищо по-постоянно от временна комисия.
Комисията би работила 10 дни, две седмици, а Тръмп през това време щеше да си седи в Белия дом. Идва времето за инаугурацията на новия президент, но Тръмп си седи в Белия дом. След това те носят резултата от работата на комисията на Тръмп, а той казва, че не е съгласен с изводите и комисията пак продължава да работи. 
Така може да се продължи и четири години.
Тоест, системата се чупи. 
Ето на това са разчитали.
Планът се провали само по една причина: Докато метежниците щурмуваха Капитолия, службите успяха да изведат конгресмените и сенаторите по подземния проход на безопасно място.
Самият Тръмп, видимо, за известно време също се изплаши. 
Също като Путин, той фактически сам се натика в ъгъла. И единият, и другият разбират, че единственият източник на тяхната сигурност е да остават във властта. 
Напуснат ли властта - край.
След това събитие дори възникна сериозно подозрение в неговото психическо състояние. 
Буквално на следващия ден след щурма на Капитолия, Асоциацията на психиатрите се обърна с писмо към Конгреса с молба да отстрани Тръмп от власт във връзка с неговата невменяемост, защото невменяем човек с достъп до червеното копче на ядреното оръжие, е опасен не само за своята страна, но фактически за целия свят.
Тръмп отначало легна на дъното, затаи се и даже осъди своите привърженици, които самият той призова да тръгнат към Капитолия, като се закани те да бъдат наказани.
На следващия ден обезсмисли това изявление. 
ФБР и правоохранителните органи междувременно предупреждават, че привържениците на Тръмп ще предприемат подобни и дори по-опасни - въоръжени акции на протест.
Един от сценариите, разкрит от ФБР бил да бъдат обкръжени Капитолия, Върховния съд, други държавни институции и да се даде възможност властта да бъде завзета чрез преврат.
Това няма как да стане, освен това Вашингтон ще бъде напълно изолиран, защитен и подсигурен.
Но остава заплахата да се направи опити за подобни акции в столиците на 50 щата. Тогава правоохранителната система ще бъде претоварена, просто няма да и стигнат силите да осигурява безопасността.
Ключовото в ситуацията е това, че никога преди в цялата история на САЩ главна заплаха за националната сигурност не е бил вътрешният тероризъм, а главният подстрекател е действащият президент. Това е безпрецедентно.

- Според Вас, намесени ли са в тази ситуация руските спецслужби?

- Случилото се потресе Америка. Но след изборите републиканците признаха победата на Джо Байдън и народът лека-полека започна да се успокоява. Остана само една социална група от населението в тази страна, по мои наблюдения, която продължава да бъде в екзалтирано и превъзбудено състояние и да шуми със страшна сила. Това са рускоезичните емигранти в Америка.
Хората с прилично образование, които са успели да се устроят и реализират в САЩ, са спокойни. Но колкото по-ниско е образованието, колкото по-зле са устроени, толкова по-агресивни и про-тръмп са настроени.
Американските експерти обясняват, че значителна част от руската емиграция е така наречената "саламена емиграция ("Саламена емиграция е иронично название на последната вълна емигранти от времето на перестройката, които заминали на Запад не за да търсят свобода, а защото по това време магазините в Русия са празни и те "заминават заради салама"-бел. ред.). Та "саламената емиграция по силата на своя манталитет, психотип, е подвластна на външни манипулации.
Но, аз мисля, че проблемът не е само в това, а и в това, което се нарича "ръката на Москва. 
В САЩ освен от посолството и консулствата, руската държава е представена от организация, която се нарича "Руски център за наука и култура". Той се подчинява на "Россотрудничество". А "Россотрудничество" е наследник на Съюза на съветските дружества за дружба (ССОД). Тази организация е създадена в СССР като прикритие на КГБ и външното разузнаване. Аз го знам със сигурност.
Във всички развити страни имащи дипломатически отношения с Русия "Россотрудничество" поддържа тези така наречени Центрове за наука и култура.
Това са прикрития на Федералната служба за сигурност.
Организацията се занимава със създаването и управлението на пета колона в държавите, в които се намират.
Агентурата на ФСС се е внедрила в руската емиграция. Тук се въртят много големи пари. Има цяла прослойка в рускоезичната емиграция, която живее за сметка от кеша, идващ от тези центрове.
Ситуацията е просто идиотска от страна на американското правителство Това започна още по времето на Бил Клинътн и продължава до ден днешен, макар, че руските власти изгониха от страната всички западни организации, свързани с правителствата: British Council, USAID и така нататък.
Но в САЩ продължават да действат тези руски центрове.

- Тоест, ръката на Кремъл, макар и под прикритие, все пак е успяла да стигне до президентските избори и тази година?

- Безусловно. Тази екзалтация на руската диаспора и опитът да бъде използвана Украйна в ролята на WikiLeaks само потвърждава този факт. (САЩ наложиха санкции на украинския депутат Андрей Деркач, за когото има информация, че е руски агент, и който в продължение на две години подхранва твърденията, че Джо Байдън е злоупотребил със служебно положение и е корумпиран - бел. ред)

- И как ще завърши всичко това, според Вас?

- Правоохранителните органи на САЩ и ФБР са силно разтревожени от ситуацията в страната. Аз мисля, че разследването ще има безпрецедентни мащаби. И най-накрая ще бъдат предприети мерките, които отдавна трябваше да бъдат предприети.
Основна жертва ще бъде Републиканската партия. Благодарeние на Тръмп Републиканската партия може да се превърне в маргинална организация и да "изпадне" от мейнстрийма на политически живот в САЩ. Както вече споменах, от тях сега бягат финансовите спонсори - най-големите корпорации и банки на Америка.
Анализатори прогнозират, че демократите ще останат на власт минимум 10 години. Демократите спечелиха Белия дом и двете камари на парламента. Ще създадат два нови щата - Окръг Колумбия и Пуерто Рико - и ще получат още четирима сенатори-демократи. Ще разширят състава на Върховния съд до 15 души и ще доназначат там свои съдии-демократи.

- А как ще свърши тази история за Кремъл?

- С нищо добро. Изблиците на активност на руския център още продължават, но мисля, че те ще бъдат подтиснати.
В САЩ има ясно, пълно разбиране и в спецслужбите, и в държавните агенции, свързани с външната политика, че за този "подарък" - Тръмп - който получи Америка през последните четири години, в значителна степен са задължени на Кремъл.
Така че, никой и нищо няма да бъде забравено.

Превод: Faktor.bg