Кой е виновен за предсрочните избори – Хитър Петър или глупака?

След като народът не ти е дал правото да управляваш, се налага да се съобразяваш с неговата дума

Авторът

Авторът

Димитър Попов

Въпросът кой е виновен за шестите поред парламентарни избори в последните 3 години, вероятно ще е централен и в настоящата предизборна кампания. И двете коалиции в сглобката ще убеждават избирателите, че са чисти и непорочни, докато другата страна е счупила съвместното управление. В някакъв смисъл и двете партии са прави - вината в един развод винаги е и в двете страни. Въпросът обикновено е 

кой е виновен повече
 
Тъй като последните 9 месеца бяха необичайни от политическа гледна точка, а и не може да съдим ГЕРБ и ППДБ по обичайното право, аз бих разгледал вината от гледна точка на фолклора. Помните ли приказките за Хитър Петър – хитрецът, който винаги надхитря алчния и глупав чорбаджия? Е, тази приказка доста подхожда на ситуацията днес.
ППДБ са ярък групов представител на човешката алчност и глупост. Те съчетават и двете качества в комбинация, която се оказа опасна за собственото им бъдеще. Миналата година те решиха да излъжат Борисов, да заграбят цялата власт и да му се надсмеят накрая. Вместо да направят коалиция с разписано споразумение и да заковат правителство до края на мандата - с политическа отговорност и всички останали политически атрибути, те се юрнаха да правят временна сглобка и да мамят избирателите си, че имат властта завинаги. 
Накрая те сами си повярваха, че Борисов им е в джоба и ще прави каквото му кажат. Решиха, че подкрепата на посолствата, парите на олигарсите и купените от тях медии са достатъчни за да управляваш България. За какво им е да се договарят с Борисов, който и без това се държеше като умряла лисица и им отстъпваше във всичко, а мълчаливото мнозинство от избирателите пет пари не даваше кой го управлява, стига да не му бъркат дълбоко в джоба.
Миналата година номера мина. Тази година на ротацията ППДБ направиха същото – не заложиха на коалиция и пак отказаха да се съобразяват с резултатите от изборите. Поискаха от Борисов цялата власт, защото той няма къде да мърда пред съюзниците и „добрите сили“. Колкото и да изглежда иначе, страната е суверенна все пак, изборите имат значение и след като народа не ти е дал правото да управляваш, се налага да се съобразяваш с неговата дума. Външния фактор нито може, нито ще иска да промени демократичната система и да не зачете народния вот. Тъкмо затова, обратно на очакванията на Киро и Асен, съюзническите посолства, изведнъж охладняха към тях след провала на преговорите. Колеги цитираха западен дипломат, който коментирал, че…„Не можеш с 20% от гласовете да претендираш самостоятелно да управляваш страната“. Което е сигнал, че от Европа не са във възторг от неадекватните си български избраници, и че подкрепата за ППДБ вече е минало. 
Та като обобщение - алчния за всичко, получи накрая нищо, плюс предсрочни избори, които може и да го фалират политически, защото резултата от тях ще е катастрофа. 

Прилича ли Борисов на Хитър Петър обаче? 

Донякъде да, защото го изигра хитреца, и в края на приказката натри носа на глупака. Но Борисов е по-сложно явление, което не може да се обясни с един фолклорен герой. 
През 2020 година той дълбоко се обиди на българите, които протестираха срещу него. И Борисов, като Иван Костов навремето реши, че те не са оценили добрините, които е направил за държавата. Обиди се, затвори се, реши да отмъсти и в известен смисъл злонамерено прие ролята на Хитър Петър. Използва алчността и другите пороци на ППДБ за да ги провали окончателно, а държавата остави да потъне в хаоса, предизвикан от войната му с Румен Радев. Целта - да докаже на българското население какво става като не управлява Борисов. 
Част от хитрия му план беше и сглобката. Вместо да задължи ППДБ да направят коалиция с него, което беше възможно, ако беше подходил твърдо, Борисов избра друга тактика. Той им даде цялата власт, с ясното съзнание, че те нито могат, нито имат ресурса да управляват държавата сами. Остави ги да безчинстват, трупайки негативи за страната, а той отстрани само злословеше: че  бюджета на Асен Василев ни отдалечава от еврозоната, че опита за такса върху Турски поток няма да засегне Газпром, а ще фалира Булгаргаз, че промените в конституцията ще направят правен хаос и може да бъдат отменени от КС, че растящата инфлация води до обедняване на големи групи хора в България, че Денков не може да се оправи със специалните служби, пробити от Русия, че половинчатия Шенген е залъгалка и блокира истинския, който скоро няма да видим. Злословеше, и гласуваше за всичките им глупости в парламента знаейки, че вреди не само на тях, но и на всички останали.
В същото време, Борисов очакваше главното - да отслабне външния натиск върху него, а международната подкрепа за „добрите сили“ ППДБ да се срине. Срокът, който беше поставил за тази фаза от плана, е 18 месеца. Защо толкова? Ако пресметнете времето от юни миналата година, ще видите, че той е планирал края на сглобката до изборите в САЩ през ноември 2024-та. Искал е да види каква е международната конюнктура след изборите и тогава, с развързани ръце, да преценява 

бъдещето на сглобката

 Нещата се развиха по различно от предвиденото, но изцяло в негова полза. Сега след изборите пак ще търси ППДБ, и пак ще ги остави да го излъжат с някоя временна сглобка…
Виновен ли е Борисов за предсрочните избори сега? Виновен е, защото действа злонамерено и във вреда на държавата. От друга страна, ако припомним пак приказката за Хитър Петър и алчния глупак – как да прецениш кой е по-виновен от двамата? 
След изборите Борисов ще търси ППДБ за съвместно управление отново. Но тъй като се очаква ГЕРБ-СДС и ППДБ заедно да имат по-малко от 120 депутата, за съвместно правителство ще им трябва и ДПС. Затова „добрите сили“ този път трябва да проучат грешките си и да се отърват от импулсивните си лидери, някои от които са за психиатрична диагноза. 
Най-доброто за тях е да поискат тройна коалиция до края на мандата. Това ще бъде шанс да свършат нещо полезно за държавата и да държат ГЕРБ и ДПС в рамките на евроатлантическия курс на България.