Половината парламент е руско лоби, ниската избирателна активност изисква широка коалиция

Експертният кабинет е добър ход, позволява и на БСП да се прегърне с Борисов

Авторът

Авторът

Димитър Попов

От сценариите, които стояха пред този парламент и пред това правителство, Борисов избра този, който бих нарекъл единствено реалистичен. Става дума за експертно правителство, със шанс за мнозинство на ГЕРБ и още три или четири други партии, които да го подкрепят. Ще има и квоти за експертите на всяка партия, което означава коалиция с някакъв регламентиран срок за управление. 
Сега ГЕРБ ще се опита да убеди ППДБ, ИТН, ДПС и БСП, че тази идея е задължителна и 

нови избори ще са кошмар

Най- силният аргумент е ниската избирателна активност. Под 34% активност е катастрофа за демократичната система. Победилата партия е получила под 500 000 гласа, което е 8% от всички избиратели. Заедно парламентарните партии имат 26% от гласовете, което си е шамар изобщо за многопартийната демокрация. Близо 70% отказват да гласуват и няма защо да си заравяме главите в пясъка – това е 

провал за държава,

 в която парламентът е върховния властови орган.
След тези избори, дори всички 7 парламентарни партии да направят обща коалиция и общо правителство, те пак ще имат одобрение от една четвърт от избирателите. Това е липса на доверие във властта изобщо. И тъй като е много трудно да управляваш след такъв провал, Борисов ще убеждава  партиите да преглътнат амбициите и егото, защото алтернативата е кошмарна. Българския избирател е на края на търпението си, а при следващи бързи избори може да постави под въпрос самата форма на управление в държавата. Пред такава заплаха, за цялата политическа класа е добре да покаже единство и стабилност, каквато очевидно хората искат. 
Очевидно е защо истинските преговори ще са само с ИТН, БСП, ДПС и ППДБ. В този парламент проруските партии се увеличиха с още една. Сега БСП, Възраждане и Величие имат подкрепата на 25% от гласувалите. Техните избиратели са противници на НАТО в огромната си част. Като се прибавят проруски настроени депутати във всички парламентарни групи, може да се окаже, че 

половината парламент е руско лоби

Някои по убеждения, други заради икономически интереси, трети срещу заплащане. Това е много лош сигнал за нашите съюзници, които в тази сложна международна ситуация искат да видят евро-атлантическо правителство у нас. Борисов се съобразява с техните очаквания, затова Възраждане и Величие отпадат от преговорите априори. 
БСП без Нинова обаче остава възможен партньор…Нинова, която беше проруски настроена и се смяташе за Орбан в пола, даде оставка. Тя самата призна, че новото ръководство е за подкрепа на експертен кабинет с ГЕРБ и вероятно за завой на партията по геополитическата ос. 
По сложна е картината в ППДБ. Киро и Денков вече направиха изявления, че ще са твърда опозиция и се готвят за реванш, но тяхното видео не беше подкрепено от Асен Василев, нямаше го Христо Иванов,  а Атанасов се готви да напусне поста си съвсем скоро. Слуховете са, че в ППДБ има разцепление по въпроса за коалиция с Борисов – половината са за нова коалиция, другите са за твърда опозиция. 

Именно заради двете партии Борисов предлага експертен кабинет. Така им оставя отворена врата за преговори - както на БСП, така и на ППДБ. С участието в правителство на националното спасение например, двете партии ще могат да оправдаят пред избирателите си новата прегръдка с него.
Сега на преговорите максималната задача на Борисов ще е да убеди останалите, че ще получат онова, което искат, стига да приемат експертен кабинет с негов премиер. Ако успее, в опозиция остават Възраждане и Величие, което е достатъчно силен сигнал пред нашите съюзници, че геополитическата ориентация на страната е гарантирана. 
Шансът да се получи петорна коалиция не е голям, но съществува. Той зависи от това дали в ППДБ ще прозрат, че Киро и компания копаят дъното и завличат подир себе си всичко читаво в тази общност от избиратели. Зависи и от това дали в БСП са останали читави и разумни хора след бедствието Нинова. В края на краищата Борисов е прав – кабинет е нужен не за него, а за страната, и 

компромисите трябва да ги правят всички

Експертен кабинет със сигурност ще има, защото дори проблемните ППДБ и БСП да не участват в него, гласовете на ГЕРБ, ДПС и ИТН са достатъчни, за да се избегнат нови избори през септември.
Не бива да има илюзии обаче, че такъв кабинет ще откара пълен мандат. Но е напълно възможно да прескочи поне една година.