Путин , Златната орда, Александър Невски и ние

Господарят на Кремъл изясни защо ние българите толкова се гордеем с името на катедралния си храм в София

Светослав Пинтев

Интересни времена настанаха, някои лидери започнаха да се връщат към истинските си корени.
На среща с Гражданската камара на Руската федерация на 3 ноември. руският президент  Владимир Путин, ако това беше той, най-сериозно и отговорно заяви:
„Единството на народа беше ключов компонент от излизането на Русия на нови граници. Винаги е било така. Да си спомним какво се случи по времето на Александър Невски, да речем. В края на краищата той отиде в Ордата, поклони се на хановете, получи правото да князува, включително и преди всичко, за да се противопостави ефективно на нашествието на Запада“.
  Историкът на историците Путин отсече, че именно заради този гениален избор руснаците почитат княза като светец. Даже паметник искаха да му издигнат пред сградата на КГБ на „Люблянка“, на мястото на съборения монумент на Феликс Едмундович Дзержински.
 Интересно тогава 

- за какво го почитаме ние?

Защото искаме да следваме пътя на монголите, да се борим срещу Европа и Запада, що ли?
Путин, този самороден гений, върховен учител по история на всички времена и народи, обясни много ясно, че владетелите на Златната орда се държали арогантно и жестоко към руснаците, но те не пипнали най-важното - руския език, традиции и култура,  а „западните завоеватели” точно тях се стремели да затрият, гадовете. И преди, и сега, както се оказва. Та нямало нищо лошо, че Александър Невски отишъл до Монголия, проснал се в нозете им, целувал пантофите им и бил удостоен да стане техен наместник в руските земи, който да бори коварния Запад и да издевателства над руския народ, за да им събере повече данъци.
Това напълно обяснява и действията на днешната  Орда в Кремъл, нейната готовност  да се поклони на Китай, за да воюва със свободния свят. Та нали самият Путин наскоро 

посети някогашната Поднебесната империя

 за да се поклони пред другаря Си.
Негово забележително изявление за Александър Невски може да се роди само в главата на завършен  шизофреник, разбира се, то е толкова абсурдно, толкова очевидно противоречи на мантрите му за суверенитет, които повтаря от четвърт век,  на всички опорки на иначе оскъдната путинска идеология, на борбата му с „предателите“ посредством „Новичок“ и други „прекрасни“ вещества,  че някои коментатори го приписаха на фантазиите на двойника на Путин, който имал свобода да си говори каквото иска, та малко се увлякъл, за да оправдае действията на другото си Аз. Доста екзотична гледна точка, не ли?
Украинското издание „Факти“ пише по този повод: „Нека отбележим, че образът на княз Александър Невски се използва от Москва за пропагандни цели още от времето на руския цар и диктатор Петър I. Храмове в негова чест традиционно се строят на временно окупираните от руснаците територии.“
Просто нямам какво да добавя. Освен за отбележа, че се изясни защо ние толкова се гордеем с името на катедралния си храм.
Синът на  Александър Невски, апропо, се жени за правнучката на хан Бату и техните потомци доминират в Московия до 1598 г, а тя плаща данък на наследниците на Златната орда и десетилетия след това. Путин прилича визуално на техен потомък, между другото. 
След откъсването от Златната орда Московското княжество все пак се обръща към Европа, но не загубва хъса си да я затрие. Русия  наследява стремежа на средновековна България към Константинопол, после решава, че е в правото си, даже някак е длъжна,  да поеме и 

властта на василевсите

– императорите на Източната римска империя, че трябва „да си върне“ цялата православна Византия, която едва ли не й принадлежи барабар с териториите, завладени през вековете от нахалните българи.
Самодържците всерусийски, както съм споменавал и друг път, обикновено кръщавали вторите си синове с името Константин, защото планирали един ден да  изпратят този Константин да седне на трона на император Константин Велики в Константинопол, Царицата на градовете. Тази мечта не е угаснала и днес. Факелът й носи например фамозната тв „Цариград“, където се изявяваше нашият генерал -губернатор Решетников. 
А Александър Невски отдавна се е е превърнал в универсален руски символ. Сами преценете на какво.