Димитър Иванов: Мораториумът върху шистовия газ е един от най–големите грехове на Борисов

Ако построим „Белене“ и тя работи значи да спрем АЕЦ „Козлодуй“

Олигархията в България е основана на енергийна мафия, която не действа пазарно,  а корупционно

България е обект на руската геополитика и енергетиката е основния инструмент за това

Димитър Иванов е роден в  София. Народен представител в 37-то и 38-то НС от групата на СДС.  В 38-то НС е заместник председател на Комисията по енергетика и активен  участник в старта на пазарните реформи в българската енергетика. Координатор на Комитета срещу АЕЦ “Белене“ 2011г., основател и  председател на Движение за енергийна независимост „ДЕН“  2012г.  

Интервю на Стойко Стоянов

 -   Г-н Иванов, защо Сергей Станишев, а след него и премиерът Орешарски миналата седмица неочаквано подновиха темата за рестарт на проекта „Белене”, възможно ли е това размразяване да се случи, как да отреагира обществото на този експеримент?

- Темата за АЕЦ“Белене“,  не е подновена неочаквано. Напротив, в рамките на това парламентарно мнозинство ще се правят непрекъснати опити да се реанимира проектът. АЕЦ „Белене“ е най – големия руски енергиен проект, а политическият комплекс БСП и ДПС са основния двигател на руската енергийна политика в България. За отношението на „Атака“ мисля, че не се нуждае от коментар - което е полезно за руския интерес е полезно и за „Атака“. За това мисля, че една от основните задачи на всички, които не одобряват и не вярват на това правителство  е необходимо активно да противодействат на тази политика.

-  Станишев изрази сериозни съмнения, че на фирмата, която беше наета да прави анализ на проекта „Белене” от правителството на Борисов, са и подали невярна и подвеждаща информация и от това резултатът е нереален. Сега настояват за консултант, който да направи нов анализ. Възможна ли е такава манипулация, необходим ли е нов анализ на „Белене”?

- Анализ на проекта АЕЦ „Белене“ е правен неведнъж през последните години и сметката е достатъчно ясна и известна. Сумата за изграждане на централата е между 10 – 12 млрд. евро. Освен това на българския електроенергиен пазар няма нужда от енергията на този източник.  Всички прогнози за потреблението които се правеха през последните 10 -15 години, са силно фалшифицирани, а цената на произвежданата енергия от АЕЦ „Белене“ ще бъде неконкурентна на регионалния пазар. За да работи АЕЦ „Белене“ значи да спрем АЕЦ „Козлодуй“, иначе казано 40% от електроенергията произвеждана в България, което е дела на АЕЦ „Козлодуй“ сега и има цена 5 ст. на КвтЧ да стане 10 – 15 ст., а това е катастрофа. HSBC е прекалено голяма и влиятелна финансова институция, именно тя направи последния анализ по поръчка на НЕК. Не е сериозно да бъде обвинена в неточност и некоректност, поради това беше изтъкната причината, че са получили неверни данни.

-    Защо проектът „Южен поток” се превръща във все по-безцелен за България, какво губим ние и какъв е интересът на Русия?

- Определението безцелен ми се струва доста слабо, той е по скоро вреден и опасен. Вреден е защото чрез него България ще загуби възможността да печели от транзитирането на газ предвид благоприятното си географско положение. Още от началото на 90-те години Русия прави опити да сложи ръка на нашата транзитна система, спомнете си проекта „Топенерджи“ (с  главни действащи лица Сашо Дончев и покойните Андрей Луканов и Илия Павлов, б.р.). Тогава нещата не се случиха. България и понастоящем транзитира значителни количества руски газ, около 5-6 пъти повече от колкото консумира. След реализацията на този проект, което лично аз смятам, че няма да се осъществи, България ще престане да получава транзитна такса. Проектът е оскъпен около два пъти повече от реалната си цена. Поради това транзитните такси ще отидат за изкупуване на съоръжението.  Освен това ние подарихме 50% от транзитните си възможности на руската „Газпром“.  Забележете, в Сърбия контролът на сръбската държава върху участъка е 51%, а в България на българската - 50%. Русия иска да има пълен контрол върху транзитните газопроводи и по този начин го постига. Не се сещам за по – добро определение на това поведение от предателство.

 -    Докато непрекъснато се подновява манипулативно дебатът за „Белене”, сякаш проспиваме модернизацията на 5-ти и 6-ти блок на „Козлодуй”. Случайно ли се случва това, какви негативи може да понесе България, ако проиграем разумните срокове?

- Модернизацията на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“ е най – важния елемент на нашето бъдещо стабилно и евтино производство на електроенергия. Широко разпространена е практиката за удължаване на ресурса на ядрени централи. В този смисъл 10 – 15 години е нормално да се удължи живота им, това означава да работят някъде до 2030 –  2035 г. Преди говорех за разликата в цените, ако искаме да извършим развитие на нашата индустрия няма друга възможност освен да ползваме евтиния ток от 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“. До колкото ми е известно за последната година и половина трите правителства – на ГЕРБ, служебното и това на Орешарски, не са свършили кой знае какво по тази задача. Остават още 3 години от лиценза на 5-ти блок и 6 години от лиценза на 6-ти блок.

-   Извън теориите за конспирациите възможно ли е провалът на модернизацията на „Козлодуй” да се бави умишлено, за да се използва като претекст за строежа на „Белене”?

- Вече Ви казах, вероятността „Белене“ и „Козлодуй“ да съществуват едновременно е нулева. Предвид амбициите на БСП и „Атака“ да построят АЕЦ “Белене“, не е изключено да са си направили тази корупционна сметка. Без 5-ти и 6-ти блок проблемите с  електроснабдяването на България ще бъдат реални, а цените двойно и тройно по – високи. Това е унищожителен сценарии за страната ни. С нетърпение очаквам в парламентарния контрол, вместо безсмислени препирни кой е виновен за едно или друго, да се зададе този въпрос към министъра : „Какво се случва с модернизацията на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй ?“. Ако действително нищо не се прави по въпроса няма смисъл да говорим за теории на конспирацията, очевидно е, че се играе опасна игра по стратегически важен въпрос.

-   Трябва ли България да направи нов прочит на възможностите за добив на шистов газ. Ще ни даде ли той шанс за енергийна независимост? Кои са играчите, които пречат за това, манипулирано ли е обществото за ползите от този източник?

- Налагането на мораториум за проучване и добив на шистов газ беше една от най – големите грешки на правителството на Бойко Борисов. Нека да си припомним, че тези, които бяха в основата на протестите срещу шистов газ, година по–късно свалиха правителството на „ГЕРБ“. Шистовият газ е важен не само за България, а и за цяла Европа. Това е най – сигурният път за енергийна независимост и за евтин енергоизточник, който да помогне за конкурентоспособността на икономиката. Естествено интерес от това да не добиваме шистов газ очевидно има монополиста на нашия пазар „Газпром“. Това означава високи цени и енергийна зависимост, която се превръща в политическа. Има едно изказване в полемиката за шистовия газ, което считам за изключително обективно :  „ Вие имате право на свое мнение, но нямате право на свои факти“. Именно с такива недоказани и манипулирани факти противниците на шистов газ използваха за да насадят страхове в обществото. Цената на природния газ в САЩ в момента е по–ниска отколкото в Русия и около четири пъти по–ниска от тази в Европа. Електричеството произвеждано от метан добит чрез фракинг свали цените му около два пъти. Това е икономическо развитие, нови работни места, увеличаването на благосъстоянието на цели райони.  САЩ от световен вносител на втечнен газ от следващата година ще станат износител. На дневен ред там е добива на шистов нефт. Шистовата революция промени геополитиката в света, но разбира се пострадаха най–много крупните износители на газ и нефт. Мисля, че незабавно трябва да започнат проучванията за шистов газ у нас за да знаем с какъв ресурс разполагаме и на какво можем да разчитаме.

-  Неофициално се твърдеше, че посещението на държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън в България е било свързано с ангажименти на правителството на Борисов за проучване и добив на шистов газ. Възможно ли е провалът на този ангажимент да е задкулисната причина за оставката на кабинета на Борисов?

- Очевидно г-н Борисов не е имал убедителни аргументи в разговорите с г-жа Клинтън по време на нейно то посещение. Мораториумът, който Народното събрание наложи беше неаргументиран и нанесе вреда на геоложките дейности в България. Не са ми известни какви точно ангажименти е поел бившият премиер, но два месеца след посещението на г-жа Клинтън беше създадена временна парламентарна комисия, която трябваше да проучи практиките за проучване и добив на шистов газ. Тази комисия не свърши никаква работа, не ми е известно да има дори окончателен доклад от дейността й.  В този смисъл провеждането на изборите 3 месеца по – рано от редовния срок са спестили необходимостта на „ГЕРБ“ да обясняват защо не коригират тази грешка.

 -   Съществува ли опасност енергийните зависимости на България от Русия геополитически да я преориентират и извадят от орбитата на ЕС, работят ли в България сили и интереси в тази посока?

- Енергийните зависимости са много ефективен начин за налагане на воля в съвременния свят. Агресивната енергийна политика на Русия е основен елемент в нейната външна политика. България за съжаление остана силно зависима в енергийно отношение и енергийната ни система се контролира от една руско-българска енергийна мафия която не действа пазарно,  а корупционно. Тези влияния се пренасят в политическата ни система, институциите, медиите, съдебната система. Тя крие опасности и за националната сигурност, която също е пряко заплашена последните месеци. Енергийната мафия е базата на олигархичния модел в България. Например проектът „Южен поток“ категорично противоречи на европейската енергийна политика и директиви, а ние сме основния проводник, който трябва да го реши в интерес на Русия. Друг пример е несъстоялият се проект „Набуко“ за България, натиска който Русия упражни върху Азербайджан за да бъде избрано южното трасе през Гърция, беше съпроводен с преки заплахи към сигурността на каспийската страна. Енергетиката има съществена роля за икономическото развитие и социалното благосъстояние, така тя влияе цялостно върху енергийно зависимите страни. Русия показва много агресия в последно време спрямо бившите съюзни републики на Съветския съюз, по отношение на тяхната евро атлантическа интеграция. Преди броени дни председателя на ЕК г-н Барозо силно разкритикува тази политика в речта си пред Европейския парламент. В този смисъл България също е обект на руската геополитика и енергетиката е основния инструмент. Нямаме никакъв шанс да променим олигархичния модел на прехода срещу, който протестират стотици хиляди българи, ако не скъсаме енергийната пъпна връв с Русия и нейните енергийни компании. Това обаче изисква голяма твърдост, смелост, познания и искрено патриотично чувство.