Ген. Атанасов: ДСБ зазида за Борисов вратата към изпълнителната власт

Бойко иска да прегърне Реформаторския блок, за да го задуши

Управляващите и опозицията в парламента вкупом са хора на Корпоративна банка

Сянката на Иван Костов не виси над ДСБ, малко използваме опита му, казва политикът и бивш шеф на НСС

Интервю на Стойко Стоянов

- Г-н Атанасов, защо след 90 дни Станишев и Местан преиграват отново пред обществото скандала с назначението на Пеевски за шеф на ДАНС?

- Имам усещането, че имитират някакво напрежение. Като им гледам коалицията, в техен стил добре работи. Но за да разберем игрите им, сигурно трябва боб да хвърляме. Вероятно този донякъде изтъркан скандал и неговото експониране прикрива други управленски гафове. Не смятам, че има някакво напрежение между партньорите в управляващата коалиция. Окопитиха се след тежкия първоначален стрес, който имаха след старта и започнаха да разиграват различни PR сценарии за отклоняване на общественото внимание.

- Паралелно върви и друг сюжет – за тайни срещи и договорки между Борисов – Пеевски и Доган, възможна ли е такава игра?

- Нищо не може да ме учуди при Бойко Борисов, защото той е класически двуличник. При него нещата винаги стоят така – не ме гледай какво говоря, а какво върша. Има множество публични сигнали за това, че съществува някакво сговаряне между парламентарните групи на управляващи и опозиция. Давам веднага и пример в тази насока – след като 100 дни стоя извън парламента и се прави на сърдито дете, на което са му взели властта, Борисов и ГЕРБ се върнаха в парламента и комисиите. Миналата седмица обясни, че не иска да инициира вот на недоверие, защото нямало смисъл да го прави щом няма да мине. Иначе като го слушаш е остра опозиция, но явно върви някакво задкулисно договаряне, че той ще си свие перките, а на него ще му се размине среща с прокуратурата. Това е в неговия стил.

- Но избирателят няма да им прости поредна лъжа?

- Борисов изобщо не го интересуват избирателите. И това се отнася до всички играчи, които сега са в парламента. Общо взето няма парламентарна опозиция. Вижда се, че това парламентарно статукво устройва всички играчи в това Народно събрание. Явно целта им е всичко да мине само с ритане по кокалчетата. И Борисов и много от хората му ги интересува само да отърват кожата.

- Смущава ли ви фактът, че днес почти всички шефове в МВР, ДАНС и спец службите са реално ваши кадри, продължавате ли да им дърпате конците?

- Няма начин, по който да ги държа. Но наистина малко парадоксално се получи, че аз трябва да бъда острието на извънпарламентарната опозиция срещу тези, които някога са ми били подчинени, но такива неща се случват в живота. Работил съм добре с тях, но сега те са в съвсем друга позиция, свързани са с днешната политика и участват в управлението. Имам сериозни забележки към техни решения и действия и скоро ще започна публично да ги предявявам. Не съм зависим от никого и нямам основание да мълча. Напротив, правителството и ръководни фактори от настоящата власт са едни наемници на задкулисието и ще работя за осветляването на тази връзка.

- Вие сте участник в гражданските протести – убита ли е енергията на недоволните?

- Не съм съгласен с оценките, че протестът бил залинял, че енергията му се е изчерпала - това просто е медийно внушение, и напоследък то се прокарва тенденциозно, за да се манипулира обществото. Причината за спадането на градуса на протестите е сезонът – отпускарски, много хора все още почиват и не са се настроили към ритъма на ежедневието. Мисля, че активистите на протестите трябваше, след като парламентът излезе във ваканция и те да обявят кратка почивка, за да се избегне тази манипулация. Именно това затихване даде глътка въздух за окопитване на управляващите и те го демонстрираха много мощно през медиите. Завладяха и нови медийни територии и започнаха да обработват общественото мнение, че едва ли не недоволството е приключило.

А проблемите с това управление стоят и се появяват нови. Това са кадровите изцепки на властта и даже вече смятат, че не дължат и обяснения за тях. Открито говорят, че трябва да пуснат кадровата метла, защото имало много калинки. Вярно е, че има много случаи, при които са нужни кадрови смени, но въпросът е кого назначават на свободните места?  Издигат се тежко компрометирани хора, свързани с ДС, комунистическата номенклатура, престъпления. ДСБ, чрез предприетия извънпарламентарен контрол непрекъснато задаваме въпроси за тези назначения, а някои от тях са просто престъпни. Но  управляващите се държат безцеремонно и обществото го вижда. Затова съм сигурен, че протестът не  е загубил социалната си острота, а просто сезонът беше такъв.

Властта тепърва трябва да даде отговор и за много безобразия, които са извършени, но проблемът е, че няма парламентарна опозиция и няма кой да задава в пленарна зала тези тежки въпроси. Не съм чул за 100 дни нито едно сериозно питане от така наречената опозиция ГЕРБ. Това че не влизаха на заседания не им пречеше да правят питания и да ходят всеки петък на парламентарен контрол. На практика този бойкот на парламента от страна на ГЕРБ създаде комфорт на управляващите и им позволи много закони да минат без проблеми и без контрол на правителството. ГЕРБ имат 97 депутати, но този ресурс не се използва и това е съмнение за задкулисна игра.

- До къде стигна композирането на Реформаторския блок?

- Бих казал, че влакът потегли, блокът на реформаторите беше конструиран и обявен, към него заработи граждански съвет. Освен това към него действат няколко групи, които работят в отделни свери на държавното управление. Те са много напреднали с формирането на нови политики. Обсъждат се и ще бъдат предложени много радикални, истински реформаторски идеи на обществото, но тепърва ще станат известни. Реформаторският блок е алтернативата на парламентарното статукво.

- Как ще преборите усещането, че партиите в този блок сте също част от проблема, който изкара хората на улицата?

- Първо, имаме публичен образ и може да се види, кои са хората, които представляват този блок. Отделно гражданският съвет, който се сформира, е нещо съвсем ново, и отговаря на очакванията на хората - политиките да се изразяват и формират от хора, които са се доказали в своите свери на работа и дейност, и които са авторитети в определени области. Тези лица ще формират политиката и няма да бъдат  формални участници. Колкото и да звучи шаблонно, но Реформаторският блок се отваря към приобщаването на граждански авторитети и това е нещо ново и важно. Ясно е, че сме подложени на кръстосан обстрел и от медиите на властта, и от медиите на опозиционната ГЕРБ. Това е категорично доказателство, че парламентарното статукво разчита блока като политическа алтернатива и заплаха, защото, използвайки езика на Борисов, ще им развали къщичката.

- Случайно ли е, че в гражданския съвет са събрани преобладаващо кадри на Сорос?

- Мен лично не ме притеснява,  аз съм гърмян заек. Достатъчно съм бит и ми е ясна тактиката на пропагандната машина. Притеснява ме обаче,  някои от тези хора, които са при реформаторите да не се огънат и да отстъпят. Защото битката ще бъде жестока и ще бъдат използавани всички средства на омаскаряване на хора, изработване и пласиране на компромати с полуистини, които да внушат на обществото – и тия са като ония! Такова е и „обвинението” – „хора на Сорос”. А в същото време никой не пита тези пропагандни остриета на управляващите с какво се издържат?

- Зависими ли са реформаторите от  Корпоративна банка, били сте им стипендианти?

- Хората на Корпоративна банка са вкупом в парламента  - и управляващите и опозицията. Просто крадецът вика - дръжте крадеца. Няма никаква истина в тази лъжа и тя е част от омаскаряването. Нека да извадят някакво доказателство. Борисов, като се конституира правителството, излезе на трибуната на парламента и каза : „Поздравявам Цветан Василев, че създаде това правителство”. Но трябваше да завърши с думите – и аз управлявах с негова помощ 4 години.

- Пречи ли на реформаторите сянката на бившия премиер и лидер на ДСБ Иван Костов?

- Сянката на Костов не тегне върху Реформаторския блок. Той се оттегли от партията, избрано е ново ръководство и нов председател. Но аз съм убеден, че сме длъжни да използваме неговия опит, но на този етап не го правим достатъчно уместно. Реално Костов не се бърка по никакъв начин в управлението на ДСБ, та камо ли на Реформаторския блок. Когато беше избрано новото ръководство на партията, той каза: „Ако ме потърсите, ще се отзова”.

- А търсите ли го?

- Недостатъчно.

- Има ли опасност скърцащите елементи сред реформаторите – Кунева, Касим Дал, Зелените да блокират работата?

- Повече бих се притеснявал, ако  няма скърцане. Знам, че хората задават въпроси – защо този или онзи е сред реформаторите. Да, има определени напрежения вътре в партиите, срещу определени лица от други формации. Но първо трябва да се намерят механизмите на разумните компромиси, след като искаме да се превърнем в мощна политическа сила, която иска властта. От друга страна, обаче, хора с политическо минало и политически опит да имат усета да разберат, че в определени ситуации скърцането се дължи на тях, те трябва да осъзнаят това и да застанат на място, където скърцането ще бъде по-малко.

- Бихте ли се разделили с някои лица, ако продължат да издават вреден шум?

- Ще има механизми, всеки съобразно своите качества и публичен образ да получи тази писта, на която може да бъде най-полезен и най-малко да пречи. От първия момент, в който сме лансирали идеята за Реформаторския блок не сме спирали да мислим по тези проблеми. 

- Готови ли са реформаторите да водят битка с мафията, с олигарсите, с незаконно забогателите, да се направи одит на приватизацията и разграбването на банките?

- От ДСБ поставяме като основна задача на Реформаторския блок откъсване и измъкване на държавата от мафията. За тази работа се иска смелост и ние твърдим, че я имаме. Освен декларациите и клишетата много са важни законодателните промени и механизмите, които ще предложим. Взимаме в тази насока успешни модели от развитите демокрации. Изключително сериозни мерки ще предложим  и мисля, че ще впечатлим избирателя.

- Имат ли мястото ГЕРБ при реформаторите?

- Използвайки риториката на Радан Кънев за „зазиданите врати” ще кажа, че вратата към изпълнителната власт за Бойко Борисов е твърдо зазидана от ДСБ. Това да му е ясно. Тактиката на Бойко Борисов чрез прегръдката си да задушава конкурентите си ни е ясна, яли сме му попарата и сме си направили правилните изводи. Ежедневното му желание да ни прегърне няма да се случи.