Лидия Шулева: Дянков вдига пенсиите, защото държи на своето - увеличаване на данъците през 2014 г.

Да продължим ли ядрената енергетика трябва да бъде въпросът на референдума, а не дали да строим или не АЕЦ "Белене. Построяването на магистрали не е грешка, а фактът, че двама министри управляват липсваща икономика. Това заяви пред Faktor.bg бившият социален и икономически министър в правителството на НДСВ и ДПС Лидия Шулева.

Интервю на Васил Василев

-Г-жо Шулева, обвиниха ви, че бутате баба си по стълбите заради пенсионната политика, която водите. Вие как бихте определили отношението на това правителство спрямо третата възраст?

-За разлика от политическите си опоненти по времето, когато бях министър, аз не искам да давам квалификации. Ясно е, че основният проблем, който стои пред този кабинет е, че не можа да намери пари в социалния сектор. Доколкото следя от медиите информацията, която се подава, на няколко пъти се обявяваха дати за увеличаване на пенсиите за „предпоследен път”. Най-рано парите на пенсионерите биха могли да се увеличат от първи април, тъй като през първото тримесечие на практика постъпват най-много пари в държавната хазна. Това безспорно обаче ще бъде в тежест за следващото правителство през 2013 г., без значение кой ще го състави. От друга страна увеличението ще бъде удобно оправдание на лансираната идея напоследък и от г-н Симеон Дянков за „поправяне” на данъците през 2014 г., за да бъде избегнат задаващият се дефицит и да бъде направен нов бюджет.

-Какво е състоянието на бизнеса у нас в сравнение с 2008 г., когато започна световната финансова криза?

-Българите продължават да стават все по-бедни, за разлика от САЩ, например. В момента борсите там поддържат нивата, на които бяха през 2008 г. преди световната криза. У нас в същото време сме в постоянна рецесия. Една от основните причини е корупцията, с която това правителство не може да се справи. Това го показват и докладите, които получаваме постоянно от европейските институции.

-Грешно ли е твърдението на част от опозицията, че не можем да ядем асфалт и трябваше средствата да бъдат насочени към социалния сектор?

-Построяването на пътища в никакъв случай не може да бъде смятано за грешка. Голяма част от средствата идват от еврофондовете, но услужливо не се споменава фактът, че без държавни пари, няма как да бъде завършен проектът. Т.е., двете средства за финансиране са свързани. Държавата не можа да създаде обаче други двигатели за социални цели. В същото време парите, които ни отпуска Европейският съюз, не отиват в брутния вътрешен продукт. Големият проблем е, че нямаме производство и предприятията не работят. Имаме тотална липса на икономика.

-Закъсня ли смяната на министър Трайчо Трайков с Делян Добрев?

-Не мисля, че е закъсняла. Аз не виждам никаква разлика между двамата министри. Допускат една и съща основна грешка - не създават икономика, а я рушат. Освен това, аз така и не разбрах какви са истинските причини за отстраняването на Трайчо Трайкова. Гафът в онази прословута визита не е причина, звучи наивно и не вярвам хората да са повярвали на този мотив, който изтъкнаха от правителството.

-Свързаха името ви с Христо Ковачки. Каква е връзката ви с него около общите съдебни дела, за които писаха медиите?

-Връзката ми с г-н Христо Ковачки е като приказката за компота и компютъра. Единствено ни свързва общият съдия Александра Йорданова, която разглежда делото, което беше заведено срещу мен, и това, за което бе осъден условно г-н Ковачки. Срещу мен бе заведено дело за неправомерно назначение на служител, но бях оправдана, тъй като аз никога не съм познавала въпросния човек дори, камо ли да съм го назначавала някога. По стар нашенски обичай трябваше да обяснявам, че нямам сестра…

-Трябва ли страната ни да построи нова АЕЦ към този момент?

-Аз мисля, че трябва първо да бъде проведен референдум. Въпросът, според мен, обаче не е дали трябва да се построи АЕЦ „Белене”, а трябва ли да продължим да развиваме ядрена енергетика. Защото у нас имаме добри условия за развиване на възобновяеми източници. Би могло да се даде шанс на хората да се даде възможност да кажат какъв вид енергия искат. В момента страната ни изнася ток. Един от основните ни потребители е съседна Турция. Пропуска се обаче моментът, че южната ни съседка е 2-ра в света по темпове на развитие и строи по няколко гигавата годишно. Ако бъде направена нова АЕЦ, не е сигурно дали ще има пазар за продукта, който ще произвежда.
-С какво се занимавате в момента?

-Аз съм от хората, които решително използват функцията delete. Бързо изтривам минали неща и преминавам на нова вълна. Това е полезно качество, защото ако останеш подвластен на предишната си работа, не можеш да се отдадеш на новата. На няколко пъти в живота си съм сменяла поприща. Днес се занимавам с консултантска дейност. И съвсем не ми е скучно, такова състояние ми е непознато. За мен голямо предизвикателство са новите неща. Затова не се страхувам да започвам от нулата.  Представям си живота като спирала на развитието. Първата ми специалност е медицинска електроника. След това спиралата се завъртя и започнах да се занимавам с програмиране. На следващ етап попаднах в консултантския бизнес. Ново завъртане ме отведе в съвършено различна област - корпоративното управление. След това дойде политиката - едно министерство, второ, вицепремиер. После депутат в европарламента. Сега консултирам чужди инвеститори тук и в чужбина.