Методи Андреев: Ще успее тази партия, която направи олигарсите бедни, а от там и безвластни

Протестите не са потушени, за 15 септември се готви внушителен 100-хиляден митинг

Станишев няма шанс втори мандат да бъде лидер на ПЕС, затова мечтата му е да стане български еврокомисар

Безуханова и Бареков са патерици на олигархията, високомерието пречи на лидерите в Реформаторския блок, предупреждава бившият шеф на Комисията по досиетата и познавач на задкулисните игри в политиката

Интервю на Стойко Стоянов

- Г-н Андереев,  от първия ден сте на гражданските протести, наясно ли са хората от площадите какво искат да се промени?

- Това, че има протести е много обнадеждаващо, а още по-важно е, че на тях са предимно млади хора. Това означава единствено, че в България има едно информирано общество, което не може да бъде лъгано нито от ляво, нито отдясно, или по-точно - нито от условното ляво, нито от условното дясно. Истината е, че до сега в България нямаше нито автентично дясно, нито автентично ляво. Всичко се развиваше по един общ сценарий, който доведе до създаването на 200-250 богати български фамилии, които създадоха монополи в различни свери, на обществения и икономическия живот. Това са скритите монополи, това са хората, които превърнаха партиите в свои източници на влияние и трупане на икономическа власт. Тази престъпна симбиоза трябва да бъде прекратена. Да не забравяме какво ни каза Вивиан Рединг при посещението си у нас  - демокрация и олигархия са несъвместими, а недоволството на гражданите доказва, че тази несъвместимост вече е осъзната.

- Протестът не успя да изпълни основната си задача – да събори това гнило правителство, то се оказа по-жилаво. Приспано ли е недоволството на гражданите?

- Протестът нито е приспан, нито е укротен. По улиците излязоха работещи и ангажирани в икономическия живот хора. Протестите сутрин бяха по-слаби и доста мощни вечер. Нормално е в края на юли и август тези хора да отидат и на почивка със семействата си. На това отдавам известното спадане на броя на недоволните от Орешарски, а не на политическо потушаване или политическа умора. Няма обезверяване. Напротив, хората от сега вече се уговарят за 15 септември да се направи един внушителен 100 хиляден митинг. Тоест, никой нищо не е забравил и нищо не е забравено – управляващите да не си мислят, че са приспали гнева на хората. Тази седянка толкова бързо няма да приключи, и другарят Орешарски съвсем да не си мисли, че ще успее да я разтури. Важното на този протест е, че се превърна в антиолигархичен. Това е недоволство, против политическата система, а не просто против БСП, ДПС и т. н. И колкото по-ясно това се казва от протестиращите и техните говорители, толкова по-бърз успех можем да очакваме. В началото протестът беше емоционален, после стана разумен, но само с разум промяната не може да настъпи, трябва малко и сила. За това мисля, че няма как да не се  намесят скоро и синдикатите. Тази власт може да бъде свалена само със сила и с участието на синдикатите. И двата големи синдиката вече декларираха, че не подкрепят това правителство. Ако искат да бъдат в крак с информираните българи, трябва да не се отказват от заявените си позиции. Като казвам сила, съвсем не става дума за проливане на кръв и ексцесии, но трябва да има една ясна непоколебима позиция. Такава твърда и неотстъпчива позиция, че ще бъде изразена някъде към октомври месец. Илюзията че с 4-5% намаляване цената на тока, с половинчати социални мерки да дадат по някой и друг лев на изключително бедната част от обществото, това са палиативни намерения, които не дават цялостно решение на проблемите. Навремето Рейгън казваше – ние можем да нахраним лесно бившия социалистически Изток, но целта не е да го нахраним, а да го научим сам да си изработва прехраната. Това е всъщност и смисълът на държавата – не да храни хората с помощи, а да им създаде условия сами да оцеляват и да се развиват.

- От мерките, които инициира кабинетът „Орешарски” виждате ли опит да се създаде такъв модел?

- Този кабинет действа като при комунизма - взима заеми за да си купи спокойствие. Така от края на 70-те г. на миналия век и БКП започна да взима заеми, опитваше се с  изкуствени мерки да закрепи фалшивата система, но се стигна до катастрофа. Чудя се как човек като Орешарски, който се слави, че е експерт и прагматик се съгласява да се тегли заем от 1 млрд. лв. От него един много малък процент отиват за социални дейности – 4-5%, за разплащане с бизнеса около 15%. А точно тези свери бяха непрекъснато обявявани като приоритети на правителството. Ако само това са приоритетите им, какво ще стане с другите 800 млн. лв. от заема? Ясно е, че отиват за задоволяване на интересите и апетитите на кръговете около БСП и ДПС, някой лев ще дадат и на Волен. Просто се взима  заем, за да издържи политически кабинетът още една година.

- Станишев твърди, че не една, а ги очакват 4 години мандат, какви са задкулисните амбиции на червения лидер?

- Много влиятелни личности от БСП признават, че това правителство не може да изкара пълен мандат, че се задават предсрочни избори. В началото хора като Румен Петков, Кадиев и др. бяха по-радикални към ръководството. Сега сякаш се поуспокоиха. Не говорят вече за избори веднага, а за предсрочни. Единствено Станишев казва, че и през май догодина правителството няма да падне и ще си изкара мандата. Станишев е приел тази тактика защото залогът е неговата кариер. През мандата му като лидер на ПЕС се случиха някои неприятни неща за него – извадиха го като рекламно лице на главната страница на сайта на Хизбулла, стана известен, че неговата партия предложи един скандален бизнесмен, с имидж на престъпник за шеф на ДАНС,  политическото съществуване  на БСП се крепи на Атака, една крайна, националистическа партия. Без Сидеров не може да съществува нито парламентът, нито правителството. Тоест, Атака е част от тази игра. Това са три срамни петна за една европейска партия, за каквато се представя БСП. Тези факти няма как да не са инкасирани в ПЕС. Ако Станишев се е надявал, че може да бъде преизбран за втори път на този пост, мечтата му става все по-невъзможна. Вече се говори, че той ще бъде заменен от кандидатура на Франция. Този очакван развой на събитията няма как да не му  е известен. Затова заменя едната си мечта с друга – да стане поредният български еврокомисар. Това обаче може да се случи само при едно условие – това правителство да остане на власт до времето, в което Кристалина Георгиева трябва да бъде сменена. Това ще се случи през следващия септември. Ето я заветната мечта на Станишев. Правителство, командвано от БСП и ДПС му е необходимо, за да бъде той предложен за специалния пост. И много вероятно на тази база да е станала и заверата в БСП. Договорили са се отделните кръгове и затова сега противниците му са укротили критичния тон.

- Защо Бойко Борисов неочаквано смени позиции и от искане за незабавни избори „узря” за вот през май?

- И докато беше на власт ГЕРБ правеше доста политически салтоморталета от този тип. Проблемът им е слаб пиарски екип, който да формулира политическото им поведение за месеци напред. Бойко Борисов продължава със своя политически инстинкт  да играе по схемата „проба – грешка”. Последната му позиция е логична. Ако сега се направят избори веднага, няма какво да се промени наистина. Вероятно бившият премиер разчита и на социологически проучвания, които вероятно показват, че дори и с този Реформаторски блок няма да може да направи мнозинство. Тоест, при избори през октомври сметките не му излизат, защото  ще се  възпроизведе подобна политическа ситуация, с подобна агония. Затова логично е да изчака появата до  пролетта на по-сериозен политически субект, с който би могъл  да направи в бъдещ парламент мнозинство. Но това тактическо разиграване Бойко го прави по гербаджйски, не го обяснява, а като политик, водач на най-голямата партия в парламента не може така да си сменя позициите хаотично, без да се аргументира, когато  прави резки движения. 

Освен това, едно такова изказване го отделя от желанията на протестиращите. Те не са глупави хора, а интелигентни и разбират, че ако трябва да се спазят процедурите и да се направят промени, нормално е  новият вот да бъде пролетта, а още по разбираемо е да се слее през май заедно с европейския. Но така се мисли в една нормална държава, в която няма олигархия, а хората вярват на политиците си и кражбата на държавни пари не се е превърнала в държавна политика. А България не е такава държава. За това и аз, и хората от площадите искаме избори веднага. Знаем, че комунистите колкото по-дълго стоят в управлението, толкова повече кражби и зулуми ще направят и после по-трудно ще се възстанови страната. Затова юридически Борисов е прав, но политически -трябва да се търси друга реализация. Без туй част от протестиращите са настроени и срещу ГЕРБ, и при такива изявления на лидера им, той още повече се отделя от тях и се прилепва към управляващите. Реално налива вода на Станишев и Местан. Даже вече се коментира, че тази позиция на Борисов обслужва интересите на един кръг в БСП, който е около Първанов. Такива изказвания създават впечатлението, че някъде някой говори зад гърба на хората. Не вярвам ГЕРБ да прави договорки с БСП, те са несъвместими на този етап за каквото и да е управление, но хората искат ясни послания.

- Лидерът на ГЕРБ за два месеца промени и позициите си към Реформаторския блок, сега им подава ръка, ще я поемат ли хората на Костов и Кунева?

 - Новият лидер на ДСБ Радан Кънев  направи  две интересни изявления – ДСБ никога няма да бъде патерица на ГЕРБ  и второ, че няма в момента обективна база, на която да седнат да договарят някакво обективно управление. Подобни изказвания показват, че дясното все още не е добре реформирано, щом хората от този спектър не са осъзнали необходимостта да се търси обединение с всички смятащи се за десни. ДСБ преглътнаха Кунева, която беше в царското управление и после управлява цял мандат с тройната коалиция. Тя има голяма вина за много от неизгодните условия, при които България стана член на ЕС. ДСБ преглътнаха и СДС заедно със Софиянски, Бакърджиев, Антоан Николов и др., а не могат да преглътнат ГЕРБ. Тези партии, които коментирам, са еднакво оцапани и генерират еднакво недоверие сред хората от протестите. Нека някои лидери да не мислят, че Реформаторският блок се ползва с някакво специално доверие. По-скоро да си дадат ясна сметка, че и те, и партиите им са част от причината хората да са на улицата. Тези уж десни партии през годините, а  и много от лидерите им в различно време подпомагаха българската олигархия, кой повече, кой по-малко.  Но хората още повече не им вярват, когато започнат публично да се обвиняват и да се правят по-католици от папата. Ако ще се прави дясно обединение, сядат всички, казват си кусурите, чуват се критиките и се прави една програма, която да бъде приета и да бъде максимално съвместима с очакванията на протестиращите. Обяснения „с ГЕРБ сега не може” са смешни и наивни, защото до преди два месеца и с Кунева не можеше, и СДС не беше в полезрението на ДСБ. За това смятам че Радан Кънев прави грешка – има достатъчно обективни реалности, на базата на които може да се седне и да се говори с ГЕРБ.

- Къде се допират на този етап позициите на десните?

- ГЕРБ са против ченгетата и ДС, единствени те не само не спряха Закона за досиетата, но го разшириха, реформаторите са също против агентите на тайните служби от миналото. ГЕРБ са против БСП, въпреки че в редиците им има много бивши активисти на тази партия, но и при ДСБ, и Кунева не са по-малко членовете с червено минало. ГЕРБ е против този бюджет, ГЕРБ са за предсрочни избори, за нов изборен кодекс, а това е позицията и на другите десни по тези важни теми. ГЕРБ е част от ЕНП, а СДС и ДСБ са също част от нея. И освен това всички десни твърдят по отделно, че чуват гласа на улицата, какво им пречи да го чуят и разберат заедно. Ето я обективната база за единодействие. ГЕРБ наистина не е най-добрата дясна партия, но нима СДС, България на гражданите или ДСБ могат да претендират за това. Просто трябва да спрат с тънките сметчици. Но когато говорим за дясно обединение, ме притеснява и един друг проблем - около Кунева, СДС и ДСБ има едни политици, които са много интелигентни, но  са свързани със Сорос. Те са участвали във фондациите му, били са му стипендианти и се чувстват нещо както първо качество политици, а другите са второ качество. Това високомерие им пречи много. Притеснявам се този Реформаторски блок да не се окаже едно малцинство, което не само да не може да участва в управлението, а само да осигури за известно време добра заплата на едни хора в следващия парламент. Като гледам в Реформаторския блок и в СДС кои са свързани със Сорос, ами то по-лесно е да вземат и да се прегърнат с партията на Саша Безуханова. Там се имат се за друга категория хора – алфата и бетата на политиката. Но това поведение ще им изиграе поредната лоша шега.

- Паралелно с протестите върви и бурен политически инженеринг, могат ли гражданите отново да бъдат измамени?

- Въртят се няколко проекта и те и са все около хора от едрия бизнес. Единият е свързан с журналиста Николай Бареков и Корпоративна и търговска банка. Като журналист Бареков явно има качествата, щом управлява две телевизии, но като политик няма никакво бъдеще, след като зад него стаят финансови организация като КТБ и хора с имиджа на Делян Пеевски. Това дясно, което той иска да направи ще е дясна патерица на олигархията, затова проектът му е олигархичен. Може да привлекат 2-3% от гласовете, но те имат много пари, нека харчат. Този проект няма да мине и заради имиджа на Бъреков, особено с манипулациите,  които направи преди изборите на 12 май. Участва в преврат с помощта на медии и прокуратурата, а виждате, че трети месеца още няма задържан за тези фалшиви бюлетини. Но тогава агент Павел – Лютви Местан каза, че това е опит за държавен преврат. Ако е така, в коя държава до сега нямаше да има поне няколко арестувани за такъв преврат? Да, това беше държавен преврат, но от страна на ДПС, БСП и олигархията. 

- Кои са другите играчи, които с нови формации искат да пренаредят политическото пространство?

- Другите проекти се въртят с пиарски изяви около хора от типа на Светослав Божилов,  Евгени Дайнов, Иван Кръстев, а даже и шефът на „Овъргаз” Сашо Дончев се изказва като човек, който едва ли не всеки ден ходи на протестите. От такъв тип лица, забогатели, с възможности може да се очаква да прокарат някаква нова партия. В тази посока виждам и амбициите на Саша Безуханова. Тя  безспорно е успешен мениджър. Тоест, човек, който управлява успешно, а това означава, че притежава позиции, връзки. Само че в България това означава да си част от системата от олигархичния модел. А Саша Безуханова е неизменно част от този модел и не трябва да се съмняваме, че тя е играч преуспял точно в тези условия. Да печелиш обществени поръчки в българските условия, това означава, че си много добре наясно с комисионерството в България, че разполагаш с методи и хора, независимо от правителствата през тези 23 години. Така се правеше успешна бизнес кариера. Но това не е  от воювана бизнес кариера, а дадена. Съвсем не казвам, че тази дама е без възможности. Сега се твърди, че за проекта й ще бъдат инвестирани 10 млн. лв., но питам как може да се докаже произходът на тези пари, нейни ли са, кой и ги дава? Но никой не я пита за това, никой не се интересува, а да се инвестират толкова много средства в нещо, което не знаеш дали ще се случи, е опасна финансова операция. Притеснително е, че зад Безуханова застават хора като Петя Славова, човек на генерал Любен Гоцев, Вальо Златев, човек на руските интереси в България, Гриша Ганчев, който не е тайна, че е свързан с БКП. Не е изключено в един момент и червеният Георги Гергов да застане зад Саша Безуханова. 

В този кръг на партийни орисници трябва да поставим и Цветелина Бориславова. Тя уж не е политик, но продуцира политически проекти, тоест, тя е продуцент на политически спектакли. Друг такъв политик зад кадър е Меглена Кунева, но да не забравяме и Кристалина Георгиева. На нея определени хора в България и готвят политически проект. Имиджът й беше не случайно поддържан. Първата ни еврокомисарка Кунева вече се включи в самостоятелен проект, на наследницата й също готвят политическо бъдеще. Но да не забравяме, че и двете са тясно свързани с комунистическата номенклатура. При Кунева е по родова линия, а Кристалина си е от тъмно червено семейство и ненапразно в началото се е казвал Сталинка, а после се е преименувала. Да не забравяме, че в България всичко е като в племенно общество – тоест, става с „наши хора”. Това са реалностите, но аз не искам тези хора да ни управляват.

- Реформаторският блок в този състав имат ли шанс за самостоятелен успех, услужливи социолози вече им предричат равен резултат с ГЕРБ?

- В този състав и с тази политика Реформаторският блок не може да управлява сам. Могат да постигнат само едно – да влезнат в следващия парламент с няколко депутата. Освен това, добре е, когато правят едно такова обединение да кажат ясно каква е целта им, за да си правят хората ясно сметка какво да очакват от тях. Аз не съм чул от тях до сега ангажимент, че искат да управляват следващия мандат, не казват каква ще им е икономическата, данъчната политика, какви реформи ще правят. Почтено е,  ако посочат, че целта им е да влезнат в НС, за да бъдат част от едно ново управляващо мнозинство. Но нито Реформаторският блок, нито Безуханова, нито Бареков, нито Светослав Божилов казват и дума за основния проблем – българската олигархия и как да се справим с нея.

- Каква според вас е рецептата за неотрализиране на олигархията?

- Изработка на такова законодателство, което да спре притока на пари към българската олигархия и да ги направи бедни и от там безвластни. Ако това не се постигне – всичко  ще е на хаос. Тези хора, ако продължат да имат финансовия ресурс, ще си направят и нов изборен кодекс, и нови правителства, и т.н. Ето например,  какво му пука на Васил Божков - Черепа, че ще  падне Орешарски. Той ще бъде свързан със следващите, и с по-следващите във властта. Затова на тези хора трябва да им бъдат спрени притоците на пари – това е дясна политика, да бъде потърсен и изяснен произходът на парите им. Да бъде извършен одит от международни фирми на капиталите им. Ако това не стане, промяна няма да има. Трябва олигарсите да станат толкова бедни, че да не могат да влияят на политическите процеси.

- Според вас в България ще успее нова партия, която предложи как да бъдат обезкръвени олигарсите финансово?

- Да, това е залогът за всеки нов политически проект, защото това е дясна политика и гражданите трябва да го осъзнаят. Няма нищо сложно – имаме 250 свръх богати фамилии, на които финансово трябва да бъде разгонена фамилията.