Осман Октай: Доган, Местан и ръководството на ДПС са собственост на Пеевски

На конгреса  през ноември Станишев няма да оцелее и затова лъже, иска да си измие ръцете с турците

Маргарита Попова да подаде оставка, обеща ли са и поста на президент

Реално премиерът в сянка е Цветлин Йовчев, той управлява държава от името на тайните служби и олигархията, казва анализаторът и бивша дясна ръка на Сокола

Интервю на Стойко Стоянов

-Г-н Октай,  Лютви Местан обвини Сергей Станишев в лъжа, обяснявайки че Пеевски не е кандидатура само на ДПС за ДАНС, а общ политически избор, какво предизвика това късо съединение?

-Пеевски стана разделителната линия още при назначаването си за шеф на ДАНС между обществото и управляващите. След толкова напъни да си признаят кой го е предложели и кой е автор на законодателните промени, за да стане подходящ Пеевски за този пост, вече се превръща в повод за напрежение между БСП и ДПС,. Още повече, че това се случва преди конгреса на БСП през ноември. Наблюдава се, че отстранените от Станишев червени лидери, като Румен Петков, Румен Овчаров, Георги Първанов и др. допълнително подклаждат напрежението в тази партия. На всички им стана ясно, че БСП е превърната в заложник на управлението на Доган и Корпоративна банка. И именно Станишев е човекът, който направи партията заложник на този сценарий. Затова преди два дни Станишев се опита да прехвърли отговорността за назначението на Пеевски на ДПС, смятайки, че така ще се измъкне и ще замаже гафовете, които сам сътвори. Но се постави в изключително сложна ситуация и падна в собствения си капан. Затова Лютви Местан го опроверга и реално го уличи, че е излъгал българското общество, но така му заби още няколко пирона в ковчега. Лидерът на ДПС беше категоричен, че Пеевски е продукт като шеф на ДАНС на колективна политическа воля. С това си важно уточнение Места явно предусеща, че Станишев ще загуби лидерските си позиции на предстоящия конгрес и затова се отдръпват от него.

-Местан опроверга и друго твърдение на Станишев, че Пеевски е член на ръководството на ДПС, какъв всъщност е статута му в тази партия?

-Станишев се обърка вероятно заради факта, че през първите дни от откриването на този парламент Делян Пеевски стоеше на първата банка на парламентарната група, плътно до лидера Местан. По традиция там стоят само ръководителите на партиите и парламентарните групи, и това вероятно е подвело Станишев. Но аз винаги съм казвал, че ДПС отдавна е партия на олигарсите, която реализира кадровата им политика в държавата. Това се случва от 2001 г. до сега. ДПС барабар с Доган, Местан и цялото ръководство са собственост на Делян Пеевски.

-Значи Пеевски е босът на ДПС?

-Пеевски е босът, който представлява интересите на Корпоративна банка, Цветан Василев и определен олигархичен кръг и чрез Пеевски те свеждат решенията си до ръководството на ДПС. А от там чрез Доган и Местан тези решения се стигат до „Позитано”, до Станишев, до Орешарски за изпълнение.

-Късото съединение между Станишев и Местан може ли да разклати тройната коалиция?

-При всички случаи след конгреса на БСП през ноември месец, дори и да оцелее Станишев, убеден съм, че ще отидат на предсрочни избори, обвинявайки ДПС, че вече са нетърпими в рекета си върху „Позитано” и върху него. Другият вариант е избор на ново ръководство на столетницата от тези среди, които днес атакуват Станишев и обкръжението му, като пак ще изберат предсрочни избори със същите мотиви. Във всеки случай, обаче, това, което се случва е продължение на тоталната изолация още от зачеването на това правителство и обърканата формула за експертност и програмност на кабинета. Те постоянно говорят за правителството на Орешарски, но такова не съществува, защото премиерът стана заложник на олигархичните кръгове, които стоят зад БСП и ДПС и партийната централа на Атака. Така те изпаднаха в тежка обществена изолация, в дипломатическа изолация, в международна изолация.

-Но Орешарски е гост тези дни на важен бизнес форум в Китай?

-Точно това, че първата визата на премиера е в Китай е много лош знак. Следващото му посещение може да бъде във Виетнам, Северна Корея или Куба, това е перспективата. Този кабинет пак повтарям е в тежка изолация, независимо, че се опитват да неглижират коментарите на западните дипломати в България, които идват от името на техните правителства. Така не само правителството, но и партиите, които го подкрепят попадат в изолация, а тя ги изнервя страшно много. Знаят, че краят им наближава и изпадат в депресия, която води до неадекватни действия. Посещението в Китай има и един втори план – БСП вероятно иска да загърби ЕС и да насочи страната ни към някакъв модел на китайски социалистически капитализъм. Но важното, което трябва да се разбере е, че и БСП и ДПС са в тежка изолация. Всъщност някой от читателите ви дали си спомня през последните 10 г. ръководството на ДПС да е приемано в някоя чужда държава, Доган или Местан да са пътували с политическа мисия? Не ги приемат дори в Китай, Москва, а да не говорим за Анкара или балканските държави. Това е показателно, че моделът „Доган” работи само в посткомунистическа България, където след 23 г. образът на Тодор Живков още се героизира. И Китай се отрече от комунизма, но единствено в България този презрян в света строй е на почит.

-Тази седмица, след 100 дни мълчание вицепрезидентът Маргарита Попова се обяви против Плевнелиев и подкрепи правителството, изтъквайки, че сега не е време за оставки и нови избори?

-В деня, когато Делян Пеевски беше назначен за шеф на ДАНС в коментар за Fdktor.bg предупредих, че трябва да пазим единствената стабилна институция в държавата – президентството. Изявлението на Маргарита Попова е изключително голям гаф и аз настоявам още следващата седмица обществото да види оставката й. Тя няма право да коментира позиции на президентството. Като вицепрезидент няма право на такива своеволия. Нека да си тръгне от „Дондуков”2 и тогава да прави политически коментари. Тя не е избрана самостоятелно, а е част от екип с Росен Плевнелиев и правомощията й са строго разписани от Конституцията. Ако тази жена претендира за морал трябва да си подаде оставката незабавно.

-Каква мотивация и зависимости стоят зад неочакваната позиция на Маргарита Попова?

-Вероятно е подведена. Внушили са и, че след като свалят Плевнелиев, тя може да стане президент, но обществото вижда, че реално в ход е сценарий за взривяване на единствената стабилна институция – президентството. Тя върви през определени медии, олигархичните кръгове на червената мафия, политическите централи. Дори включиха и главно мюфтийство в тези схеми. Но определено изявлението на Попова преля чашата и Плевнелиев трябва да бъде изключително внимателен за обкръжението си. Той не трябва да забравя, че държавата се управлява от най-силния човек на службите Цветлин Йовчев, който беше негов началник кабинет. Вероятно Йовчев е назначил много чиновници в президентската администрация, които са скрити лимонки и подкопават авторитета на институцията.

-Какво ви дава основание да смятате, че Йовчев управлява държавата и е по-силен от премиера?

-Като силов министър и вицепремиер контролира както уличните събития, така и вътрешно политическите. Има изявления по важни теми по-често от премиера, независимо, че всички говорят за кабинет на Орешарски, а той е в действителност на Цветлин Йовчев. По-точно – кабинет на ДАНС и тайните служби. Задкулисни играчи от тези кръгове са зад Йовчев – това са хора като Иван Драшков. Хората от службите в България са задкулисните играчи и влияят върху контрола на политическите лидери. Държат в ръцете си цели партии. ДПС, например, са техен продукт и затова такива партии са ключ към всяка власт и управляват управляващите, както обича да казва Доган. Чрез Йовчев те са директно в управлението на страната и контролират всички свери. Но не трябва да има съмнение – Йовчев е предложен чрез ДПС за този пост. Старите ченгета правят цялата кадрова политика в държавата. Те  предоставят на Доган своите кандидатури, а той ги довежда за изпълнение до Местан, БСП и Орешарски. Затова когато такива предложения стигнат за гласуване до парламентарните групи, казват директно: „Ако този кадър не мине -  правителството пада”.

-Защото за 100 дни гражданските протести сякаш се провалиха и не успяха да свалят тази власт?

-Мисля, че това усещане е само временно. ГЕРБ и други партии направиха лоша услуга на протестиращите, като се опитаха да се вместят в програмата им. Всеки опит за политизиране на протестите отвращава самите недоволни граждани. В политическото пространство има отворено място за нов политически субект, неумърсен от прехода. Такава формация има потенциал от 30 до 40% мобилизация на изборните гласове. Всъщност всички са изнервени от това – не могат да предложат форма как да контролират този зараждащ се проект, а непременно искат да го контролират, както направиха с Царя, с Бойко Борисов...

-Идват ли със зимата нови бунтове?

-Определено – есента или зимата, но те са неизбежни, а ситуацията ще бъде още по-сериозна. Предчувствието от тях прави политиците изнервени, особено БСП и ДПС.