Петър Бояджиев: България е блато, ако не се декриминализира, остава собственост на комунистите

За Станишев няма полезен ход, той остава в капана на Доган, а ПЕС си скубе косите от него

Колкото по-малко управлява правителството на Орешарски, толкова по-добре за държавата

Ръководството на ЕНП не са идиоти, а позицията им към Борисов трябва да е ориентир, казва политзатворникът и имигрант

Петър Бояджиев е един от активните  български емигранти, който от дълго време живее и работи във Франция. Роден е през 1941 година в Нови пазар. През 1968 г. завършва математика в Софийския университет. За действия против народната власт е арестуван на 15 август 1968 г. 10 г. прекарва в Старозагорския затвор като политически затворник. Разработван е от тайните служби под името Демократа. В началото на 80-те години успява да избяга във Франция от където подпомага дисидентите за падането на режима на Живков през 1989 г.. Веднага след промените се връща за известно време. В момента живее във Франция.

Интервю на Мая Георгиева 

- Г-н Бояджиев, от три месеца България има ново правителство на социалистите, ДПС и „Атака”, как във Франция се приемат и виждат политическите промени у нас?

- Франция е голяма и силна страна, с много отговорности по света и в Европа, така че в медийното й пространство няма много  място за блатото България. Но разбира се в специалните служби на правителството и президента си има отдели, чиято работа е да наблюдават и изготвят позиции. Аз едва ли има какво да добавя към съвместния френско-немски документ, който беше публикуван преди повече от месец. В него е казано много, и ако България не беше блато а нормална европейска страна по цивилизационен избор, досега да са се случили страхотни политически земетресения. Публикуването на такава позиция е нещо извънредно рядко и факта, че най-висшето ръководство на управляваната днес от социалисти Франция е взело това решение е акт с много последствия за страната. Поведението на властта в България обаче е безотговорно по отношение на националния интерес. Но как може човек да има илюзия, че криминален авантюрист като Ахмед Доган ще се интересува от обществения интерес. И разбира се ни най-малко той е най-виновен за това, което се случва. Българите казваме - не е луд, който яде баницата, а този който му я дава. И тук не визирам Сергей Станишев, защото и той не е по-далеч от криминалната култура на Доган. Визирам огромната и неразбираема търпимост и неориентираност на част от българите. О, да забравил съм, че протестират вече не , знам колко месеца. В първите дни на недоволството, особено, след назначаването на преживелия катарзис  Делян Пеевски, светът остана  с впечатлението – „Ха, събудиха се!” Но после – нищо! С този тип протести България може и да влезе в книгата на „Гинес”, защото такъв „рекорд” не е известен в историята. За сега към страната преобладава подигравателното отношение. Ясно е, че има още глава да пати за да узрее. И пак по цял ден слушаме дълги тиради, колко комунистите не били морални и какво ли не.  Щом като за толкова време хората не са определили дали комунистите са криминални типове, или не, щом в годините на този преход комунистите с подигравателна усмивка успяха да придобият най-апетитните парчета земя, взеха цялата икономика, контрола над медиите, над правораздавателната власт... И всеки ден виждат, че номерът им минава и никой не ги закача.  И още нещо странно и типично българско се забелязва от Европа в тази ситуация. Една единствена парламентарна партия остана в опозиция на комунистите, а има някаква странна порода протестиращи повече срещу тази опозиция, отколкото срещу управляващата банда.      

- Активисти на БСП нападнаха позицията на френския посланик в София и даже поискаха Външно министерство да го изгони? Какви комплекси дремят в българските социалисти?

- Поведението на тъй наричаните социалисти, срамуващите се да си признаят, че са комунисти не ми се струва толкова интересно за да го коментирам. Бившият премиер Борисов май единствен след Филип Димитров не можа да влезе във фалшивата лексика и си ги нарича с точните имена „комунисти”, „комунета”. Една партия, която и да е тя не се определя каква е по името си, а по политиката и поведението си. БСП си е чисто комунистическа партия в условията на принудителен мултипартизъм. Който не го е разбрал това е очевидно с много ниско ниво на политическа култура. Ясно трябва да се каже, че българските комунисти, които извършиха преврата на 10 ноември 1989 година за сега успяха да предотвратят създаването на социалистическа партия. Ако това не беше се случило, днес най-вероятно в парламента щеше да има една социалистическа и една макар и малка комунистическа партия. И в това не би имало нищо страшно или ненормално. Но за съжаление българските комунисти- превратаджии успяват вече 24 години имайки финансов и кадрови ресурс, чрез бившите кадри и агентура на ДС  да управляват и насочват чрез задкулисни манипулации развитието на България. Разбира се, че възможностите на подобен подход също не са неограничени и ние сме свидетели как едно безспорно мнозинство в страната вече е осъзнало необходимостта от слагането на край на тези манипулации, но още не му е ясно как това да стане.

- Каква е рецептата според един политически затворник и имигрант за спасяване на държавата от олигархията и комунистическата мафия?

- Има рецепта, но тя не може да се случи в голямата шумотевица, която вдигат спасители от всякаква порода – Реформатори, Бежухановци, Гимнастички или разни други горди мутри. Тези хора не могат да бъдат носители на промяната, защото те са част от проблема и решаването му би не само ги засегнало, ами направо ще ги изхвърли в канализацията на историята. Но решението не е и във така широко рекламираното свикване на ВНС.

От 2007 година с приемането на България в ЕС, Брюксел не спира да  повтаря - въведете правов вътрешен ред. И вече 6 години се правят смешни и палиативни мерки в тази област. И сега дори имаме една много устата вицепрезидентка, която много хубаво говори, но нищо не направи като министър на правосъдието. И не го направи, по простата  причина, че нито може, нито знае друго освен да говори. Имаме и един бивш министър на МВР, който също много говори, ама завалията не може. Ще му се ама то само с мераци нещата не стават, ниско е нивото на момчето.

Но големият проблем остава правовият ред. Първо след като обществото не беше декомунизирано на време, днес вече е безпредметно да се говори за това защото на дневен ред е проблемът с декриминализацията. Иначе какво, ще декомунизираш - кражбите на   червения олигарх Гергов, а ще дадеш възможност на Прокопиев да краде? Така просто не става.

За декриминализация в България настоява от 10 г. Брюксел, а това искат в момента и  масово протестиращите.  Всеки  вън от България вижда, че в тази страна големите престъпници се разхождат на свобода и управляват държавата. Никакво бъдеще не може да има без да се отхвърли и изживее този модел. И никой почтен човек не може да очаква подобрение за себе си и семейството си, ако този акт не се материализира. Подчертавам почтен, защото онези другите ще квичат като Коледно прасе при заколение.

От друга страна институциите, които са натоварени да решат този проблем бездействат, защото са част от проблема. Но това не значи, че страната е в безизходица и нищо не може да се промени. Не е верно.

Предстоят избори. ГЕРБ с днешна дата е първата опозиционна партия, с най-силна електорална подкрепа. Ако желае да си разшири електоралната база и да привлече обществена поддръжка трябва да отговори на очакванията на протестиращите. Никакво значение няма, че там има някакви си Генчовци и какви ли не,  които пишат БСП = ГЕРБ.  Ръководството на ЕНП все пак не са идиоти и позицията им към партията на Борисов е ориентир.

ГЕРБ час по скоро трябва да излезе с пакет от проекто-закони за декриминализация на българския политически и обществен живот. Трябва да поиска нов мандат точно с ангажимент да извърши тази черна трудна и неблагодарна работа. И без друго днес те са очерняни само защото се опитаха с половин уста и с полумерки  несръчно да тръгнат  в  посока на реформи.

Така че ключът е във най-голямата парламентарно представена партия. Да се съобрази със исканията на мнозинството в българското общество. Да се съобрази със исканията на Брюксел и другите евроатлантически партньори. Да се съобрази с исканията както на ЕНП, но така също и на ПЕС. Няма проблем, че ПЕС допуснаха грешка със Станишев. Не е той, който определя позициите  им в Европа. Сега там много хора си скубят косите и търсят изход с най-малко загуби. И на двете политически фамилии във Франция им е дошло до гуша от тази криминална ситуация в България.

- Но ПЕС сякаш с безразличие подминават  какво прави лидерът им Станишев, а  електоратът му вади портрети на Сталин и иска връщането на комунизма?

- ПЕС не подминават с безразличие нищо около Станишев. Просто те не са бъбриви както в България. Освен това ясно е, че Станишев е грешка, но предстоят само след няколко месеца избори за Европарламент. Нормалната позиция на ПЕС е да направи всичко възможно да минимизира неблагоприятните последствия от тази грешка. Станишев вече е компрометиран сред евросоциалистите. Той падна в капана на един авантюрист – Доган и това ще му коства много. Имаше  полезен ход преди лятото, но ми се струва, че вече е късно. Можеше да преговаря със евросоциалистите, а и може би не само с тях своето бъдеще в рамките на Европейската администрация и да се представи като човекът, който разрешава кризата в България,  оттегляйки правителството на Орешарски и призовавайки българите да се произнесат за бъдещето си чрез предсрочни избори. Когато имаш какво да даваш винаги можеш да преговаряш. Но ми се струва, че вече е късно. Той остава в капана на Доган. А Доган без руската пета колона в България е труп. Той няма какво да преговаря. 

- Преди година в свой анализ предупредихте, че задкулисието и мафията готвят сценарий за  свалянето на кабинета на Борисов чрез таен, защо ГЕРБ подцениха тези опасности, къде сгрешиха?

- Да предупредих, но това не беше просто анализ, а изнасяне на информации, които бяха достигнали до мен. Прецених ги като надеждни и затова ги публикувах. Няма какво да се лъжем - преди изборите от 2009 година контакти между задкулисието и Борисов имаше. И в това няма нещо срамно за него. Не той обаче е създал тази порочна среда в България. Ако е отказвал навремето контакти може би само една шепа хора  щяха да знаят за съществуването му. Аз навремето когато получих мандат от БСП за съставяне на правителство, да не би да ми го е донесъл щъркела? Като си в морето плуваш, а не ходиш, като си по зeмята ходиш, а не плуваш. Така че задкулисието е очаквало и се е надявало да може да контролира Борисов. И ако той беше допуснал това  нямаше да има никакъв праврат и той нямаше да бъде представян като най-черния дявол на планетата. Щяхме да слушаме какви ли не венцеславения от контролираните от комунистите медии, а те преобладават в България. Истината е, че Борисов още с влизането си в Министерски съвет поведе политика във хармония с това, което беше обещал на избирателите си. И сме свидетели на това което започна като ответни реакции - масирани атаки срещу финансовия министър после срещу вътрешния, флашки, активни мероприятия и какво ли не още.

Но откъде идват най-агресивните атаки. Нека спомена само някои имена – Кънчо Стойчев, Андрей Райчев – професионални и изключително високоплатени лъжци, обслужващи задкулисието вече повече от 20 години. Спомняте ли си как крещяха, че се очакват всеки момент арести за Цветанов и Борисов. Тези хора се изживяват като собственици на тази страна, както ги научи Луканов.  Ако проследете събитията ще видите, че първоначално свалянето на Борисов започна с първа фаза –  „Юзда”. В случай че не даде резултат - втора фаза „Мълния”, и ако отново не се постигне набелязаната цел - трета фаза – „Потоп”. За тях имах информации от хора в противниковия лагер, с които си имаме някакво доверие. Нима не се разигра пред очите на всички сценарий, в който четяхме – „взимаме властта на всяка цена и без подбор на средствата” Нима сте забравили заканата на Станишев, че имало и друг начин да се изгони Борисов от властта. Нима сте забравили какви мълнии хвърляше Доган в доклада си пред тяхната конференция. Просто се чувствам неудобно да говоря за толкова очевидни неща за всеки здравомислещ човек. 

- В годините на тоталитаризма сте бил политзатворник, а през последния месец новата уж демократична власт проведе масови чистки в държавната администрация и държавните фирми,  връщайки на работа хора  свързани с ДС, какъв знак дават с тази политика БСП и ДПС?

- Те не могат да правят друга кадрова политика, те са си комунисти и толкоз. Изобщо не съм изненадан от стила им. Но проблемът не е само при тях. Истината е, че до сега няма правителство в България, включително и това на Филип Димитров, което да е имало ясна и еднозначна политика по този проблем. А той е отношението на европейска България към тайните комунистически служби. Към техните методи. Към резултатите от техните дейности и  отговорност им за националната катастрофа. Но не мога да разбера наистина тези хора, които се изненадват. Нима виждат едва сега, че маши на Държавна сигурност контролират медиите, банките и цели сектори от икономиката и политиката в страната. Та тези назначения са опит просто да се завърши един процес. Да се изплезят червените другари на българите и да им кажат: „Нали много крякахте 1990 година, а ние пак сме тук, а вие пак си крякате”.

- Има ли опасност ЕС да спре парите за това правителство, наясно ли са в Брюксел, какви сили и групировки движат интересите на тази власт?

- Отговорът на този въпрос е повече от ясен. ЕС има правила и без да  шуми ще постави под още по засилен контрол парите за България. За всички включително и за социалистите е ясно че това правителство е получило само 20 % подкрепа от имащите право на глас. Ясно е че хората, които са мотора на българското общество са дали подкрепата си за ГЕРБ. Ясно е, че е недопустимо в европейското семейство да има правителство зависещо от ксенофобията на един брутален антисимит.  И като отчетем, че и бюджета на ЕС  е намален, резултатът ще бъде доста негативен за движението на пари от Брюксел към София.  Но на този етап не можем да очакваме политическо решение по този въпрос, а и няма нужда от такова.

- Имат ли бъдеще новите политически проекти на Бареков, кръга около  Иво Прокопиев, Саша Безуханова, дори Първанов и Татяна Дончева  готвят свой проект?

- Тези имена са част от тъй наречения български феномен – политически инженеринг. Това се прави вече 24 години от задкулисието и от криминалните групи, които се разпореждат в България. Иначе както виждате червената артилерия има на мерника си една цел - Бойко Борисов  и ГЕРБ. Какво се цели чрез този инженеринг. Да се отклонят гласове от ГЕРБ. Дали някои от тях ще влезнат в парламента е рано за сега да се каже. Но основно се цели да се разсейват и отклоняват гласове от единствената парламентарна опозиция. Доколкото подочувам и президентът Плевнелиев се е забъркал с този Прокопиев, което бие много лошо по авторитета му вън от страната. Тук виждаме толкова ясни нечисти икономически интереси, че ми е отново неудобно да ги коментирам. Който не ги е видял досега едва ли ще му помогна с моя коментар.

- Какви са прогнозите ви за изхода от политическата криза у нас?

- Тази криза е само върха на айсберга. Всъщност кризата е с много повече измерения. Тя е и институционална. И коренът й е в неуспешните опити до сега България да се организира като правова държава. Тази криза ще се разреши чрез предсрочни избори. А какви ще са резултатите от тях за сега е рано да се говори. Война е, а минаваме през месеци на необявено спиране на военните действия. За това е по-добре да говорим какво трябва да се случи.

Първо – колкото по-малко управлява това правителство, толкова по-малко загуби за бъдещето на страната. Второ - българският избирател да повярва на тези, които ще се явят пред него с ясната позиция, че със сега управляващите 3 партии всяка възможност за коалиране и  общи действия е изключена. Трето - всички ,които се обявяват днес за опозиция да проведат консултации и да убедят избирателите да участвуват поне 70% в следващите избори. Сред негласувалите почти няма, които ще рискуват да гласуват за БСП, ДПС и „Атака”.  Хората, които не гласуват са много по близко да некомунистическите формации но проблемът е, че не вярват на тези формации, че са автентични. Не са убедени, че те продължават цирковете, които започнаха през 90 те години. И ако политическата криза се разреши по този начин това само може да бъде началото на разрешаването на глобалната криза в България чрез ДЕКРИМИНАЛИЗЦИЯ.