Мръсната война на Путин – най-лошото може би предстои

Руският президент може да предизвика гигантска ядрена катастрофа, вината за която ще припише на „лошия“ Запад

Авторът

Авторът

Д-р Валентин Янев

Въодушевени от стремителната и мащабна контраофанзива на украинските войски по всички направления към окупираните им от Русия земи, не виждаме „цунамито”, което застрашително се надига срещу Украйна и целият свят.

Путин не е свикнал да губи и няма друг избор в тази война освен да победи. Той явно осъзнава, че войната върви зле за него и Русия. Украинската армия въоръжена с най-модерни НАТО-вски оръжия превзе инициативата, изтласквайки вече руския агресор извън своята земя. Украинците са на път да освободят Луганск и Донецк. Когато това се случи, те няма да се спрат и ще продължат настъплението си на юг за да си върнат и завзетият през 2014 година Крим. Вече няма сила, която може да ги спре и те ще очистят полуострова от руската войска и местните военни формирования. Ето това нещо Путин няма да може да преглътне, защото ще е катастрофа за политиката му и за цялата Руска империя! 

Какъв може да бъде отговорът на абсолютен КГБ диктатор?

Само един и това е използване на ядрено оръжие!  Но не си мислете, че той просто ще натисне „копчето”. За извършването на тази стъпка дори и на него му трябва  санкция от много високо място. Става дума за друга деспотична империя - Китай. Това е основната причина Путин да присъствува на международна среща на лидери от далечния Изток в столицата на Узбекистан-Самарканд. Там беше осъществена среща между Путин и Си Дзинпин, на която той е потърсил от китайския лидер именно тази санкция да превърне войната в Украйна в ядрена. Китайският отговор вероятно е бил уклончив, в духа на хилядолетната мъдра китайска дипломация.

От тук нататък какъв спасителен ход може да се опита да изиграе Путин?

Логиката на нещата ни насочва към една възможна стъпка от психопатологична личност, какъвто е Путин. Виждайки какво се случва около Запорожката АЕЦ през последния месец, не е невъзможно Путин да премине допустимата граница на ескалация на войната и да нареди обстрелване на ядрените реактори на централата. Това разбира се ще бъде предварително подплатено с мащабна информационна дезинформация, която ще завърши с обявяване на Украйна за виновна за евентуалния ракетен обстрел на атомната електроцентрала. Ако се стигне до такова взривяване на ядрени реактори в АЕЦ с последваща гигантска унищожителна ядрена катастрофа, международната общност ще бъде заляна с лъжлив информационен потоп, че за това е виновна единствено и изключително Украйна с нейните НАТО-вски оръжия. С този свой евентуален ход Путин ще се стреми да избегне клеймото на подпалвач на ядрена война.

Ще се опита да мобилизира и настрои вътрешното обществено мнение на руския народ за неизбежна „отечествена война” и спасение на отечеството от смъртоносната агресия на НАТО.

Ще се опита да настрои цялата международна общност срещу Украйна, Европейският Съюз и разбира се НАТО. За тази си цел ще мобилизира всички русофилски слоеве притаяващи се/не съвсем/ в страните от бившия социалистически лагер, пък и корумпираните леви партии /маскирани като националистически/ по целия свят.
Крайната цел е ясна. Да бъде парализирана Украйна с невъзможност да води по-нататъшни военни действия. Да бъде разколебан и разединен Западът в двата му формата-НАТО и Европейски Съюз в по-нататъшната подкрепа на украинският народ.

Тогава Путин ще наложи своите условия за провеждане на мирни преговори за прекратяване на войната. Това ще преобърне хода на световната история и Китай без колебание ще се възползува от това за провеждане на своята агресивна политика спрямо Тайван пък и други съседни страни.

Може ли да бъде предотвратен такъв ужасен сценарий на продължение на войната?

Да, може и то чрез безотлагателно активиране на НАТО и разполагане на съвременна и ефективна ПРОТИВОВЪЗДУШНА ОТБРАНА около украинските атомни централи, независимо от това каква би била реакцията на Русия.

Да, може и то чрез предварително заявяване, че всяко взривяване на ядрен реактор в Украинска АЕЦ ще бъде възприето от НАТО като руско начало на Трета световна ядрена война.
Друга възможност за защита на света от глобална ядрена катастрофа, с възможна верижна реакция поради огромното психологическо напрежение не остана.

А, впрочем теоретично съществува още един вариант - ако руските военни проявят смелост, подобна на германските генерали по време на Втората Световна Война, когато виждайки накъде тласка Германия налудничавият им фюрер, правят опит да го убият. Атентатът им не успява. Но все пак те проявяват поне смелост, доблест и морал да спрат по този начин военната касапница, заплащайки за това с главите си.

Има ли такива доблестни военни и в Русия,  готови да заплатят с живота си заради действията на лудият Путин, тласкащ света към Трета Световна Война!