Николай Ненчев: Страната ни е уязвима от руска агресия, вчера инцидентът беше в Пржеводов, но може да се случи и у нас

Снишената позиция на България по случая в Полша е обидна, не очаквам изненади от Радев и кабинета му

Николай Ненчев

Николай Ненчев

Оказа се, че в България всеки може да отправя смъртни заплахи, без да има последствия 

Парламентът има мнозинство за нидерландските изтребители Ф-16, може да изземе инициативата от президента, казва пред Faktor.bg бившият военен министър  

Интервю на Васил Василев

- Г-н Ненчев, какъв е вашият пръв прочит на това, което се случи в Полша, започнаха да циркулират различни версии за двете руски ракети, които се разбиха в Пржеводов?

- Следя събития внимателно около инцидента от вчера. Наричам го така, защото не разполагам с повече информация. Лидери на най-високо ниво също не са особено категорични в този смисъл. По-конкретна информация най-вероятно ще получим до часове. От една страна е обезпокоително, че са паднали две ракети, а не една, а от друга – все пак са намерени останки, които сочат, че ракетите са произведени в Руската федерация. Трябва да имаме предвид, обаче, че не само Русия разполага с подобно оръжие. НАТО и международната общност реагираха доста категорично по отношение на този инцидент. Направи ми впечатление, че има една въздържаност от страна на САЩ и на Полша, тъй като очевидно също чакат да видят какви ще са резултатите от експертизата. Не е необходимо да бързаме и да проявяваме емоции, защото случващото се е достатъчно сериозно. Както виждаме, по най-бързия начин бяха задействани механизмите в рамките на НАТО. Ще има решение за изпълнението на чл. 4 по договора на алианса и ще има среща, която не знам в какъв формат ще бъде. Предполагам, че има проследяване на тези ракети, които са с широк обсег и са прихванати все отнякъде. Руското външно министерство отрича страната да е замесена, както прави при всички т.нар. инциденти, които не са в интерес на Кремъл. Ако този акт е умишлен, което няма как да потвърдим, вероятно ще се влезе и в други хипотези, включително и към задействането на Член 5 от договора на НАТО.

- Адекватна ли беше реакцията на България, тъй като редица държави, включително и съседите ни от Гърция проявиха солидарност към Полша, за разлика от нашата страна?

- Солидарност проявиха включително и в Румъния, а в Унгария изразиха безпокойство и веднага свикаха съвета си по сигурността по настояване на Виктор Орбан. Ние за пореден път се снишаваме в този състав на кабинета и с този президент. Реакцията им е обичайна и аз не очаквам изненади. Отново ще се развие тезата „да не проявяваме емоция и да изчакаме да видим какво ще стане“. Т.е., ще се въздържаме от категорично послание, което най-малкото е обидно, което ни поставя в много уязвима позиция, защото ако инцидентът вчера беше в Полша, то може да се случи и в България.

- Ако се окаже обаче, че ракетите са изстреляни от украинска страна, има ли риск това да повлияе върху отношението на поляците към съседите им?

- Има и такава хипотеза, защото във вчерашния ден бяха изстреляни най-много ракети срещу украинската инфраструктура, над 100 броя, а приблизително 70% бяха прихванати успешно. Ако се окаже, че ракетите в Полша са изстреляни от страна на Украйна, то Киев ще изрази съжаление за този акт и ще поднесе извинения. Украинският президент категорично заяви, че държавата му е на страната на Полша и ще предприеме всички необходими действия този акт да бъде разкрит. В същото време се оказа, че руските ракети не са нито толкова високотехнологични, нито толкова точни. 

- Противниците на това, страната ни да вземе самолети Ф-16 от Нидерландия и да даде МиГ-29 твърдят, че изтребителите, които ни предлагат, са много стари. Има ли резон в подобно оправдание?

- Разбира се, че има, но акцентът е изместен. Колкото и да са стари нидерландските изтребители, аз съм готов да се обзаложа, че те са много по-добри във всяко отношение от нашите МиГ-29. Аз все още не съм виждал черно на бяло подобно предложение, а и самият министър на отбраната казва, че няма оферта към нас. Дори и да нямаме предложение, трябва да работим, за да сменим „кон за кокошка“. Ние имаме максимум 5 самолета МиГ-29, които са относително изправни. Допускам, че половината от тях са с много нисък остатъчен ресурс, говорим за няколко часа. От друга страна – ние не можем да продължим да поддържаме тази техника. Нашите власти трябва да направят всичко възможност, за да получим Ф-16 от Нидерландия, защото независимо на колко години са изтребителите и в какво състояние са, се поддържат в много добър експлоатационен режим. Т.е., тези самолети могат да се използват още много дълго време. Ние така или иначе придобиваме нови Ф-16 Блок70, което допълнително улеснява работата на военновъздушните ни сили и ще обучаваме нашите пилоти на един и същи самолети. Дори не съм се учудил, че тази глупост за купуването на „Грипен“ идва от Радев и от неговия кръг. Очевидно това е една заигравка, свързана с някакви ангажименти, които са поети в миналото. В момента се прави опит да се покаже, че поне гледаме сериозно на тази възможност. Моят призив е към Комисията по отбрана в НС – да се изискат необходимите документи и да предприеме конкретни действия за получаване на Ф-16. Дори предлагам да се направи парламентарна комисия, в която да се включват членове от комисиите по отбрана, външната и икономическата, за да направи посещение в Нидерландия. Липсва ни тази активност от страна от парламента, а не толкова от правителството, което е зависимо от един човек. Така инициативата ще се изземе от президента Радев. Смятам, че в Народното събрание, ако се загърбят политическите противоречия, по тази тема ще има широко мнозинство. Дори самият министър на отбраната каза, че Нидерландия е готова да обучи наши пилоти. И да купим „Грипен“, въоръжението пак ще е американско. Как си представяте да поддържаме две различни платформи? Това е абсурдно и се прави, за да се създаде впечатление в обществото, че се търсят алтернативи, а всъщност се обслужва руският интерес. „Грипен“ не са лоши самолети, но не може да се сравнят по параметри с Ф-16, които ще дойдат от САЩ.

- Има ли двоен аршин срещу вас – подавате сигнал за смъртна заплаха и се прекратява проверката, а същевременно Волен Сидеров ви осъди за политически твърдения, които сте отправили към него?

- Аз също съм силно изненадан от това решение, защото става въпрос за политически разговор. Думата плурализъм като че ли изчезна напоследък от речника на политиците и на журналистите, а това е много важно. По този начин се създава интересен прецедент, който не е свързан само с мен. Освен „писано право“, има и други форми, които са със значение в един съдебен процес. Говоря за т.нар. съдебна практика. Притеснява ме, че след като има подобно решение на ВКС, утре всеки един ще може да се възползва от него. Когато бях министър, Волен Сидеров ме е наричал какво ли не – и „американски агент“, и „ястреб“, но аз не съм си позволил да го съдя, защото вярвам в демократичния принцип и в плурализма. Казал съм, че в нетрезво състояние бие студенти, тормози хората, включително преди два месеца имаше подобен инцидент на бул. „Витоша“. Този човек трябва да бъде спрян и ограничен. Целта му е ясна, но решението на съда е обезпокоително, защото ограничава правата на хората оттук нататък. Аз няма как да спра и ще продължавам да го наричам с истинските му имена, защото съм убеден, че така трябва. Можех и да си замълча и да приема решението на съда. Получих широка подкрепа от професори, социолози, от непознати хора от най-различни места. Ще предприемем действия в Европейския съд, за да може на България да се гледа като на демократична и най-вече като на плуралистична държава, за да не се случват повече такива неща. В крайна сметка всеки политик има право да изкаже мнението си и да изрази подозрения към друг политик. Какво лошо има?

Преди 2-3 месеца получавам смъртна заплаха на имейла на БЗНС, защото съм обидил Путин в национален ефир. Имал съм десетки заплахи и докато бях министър, но никой не обърна внимание. Те не са анонимни. Бях посъветван от ръководството на партията да подам сигнал, за да тестваме системата. Няколко месеца по-късно получавам сигнал от съдебните власти, че проверката е извършена, лицето, което ме заплашва, е установено, снети са му показания, но преписката е прекратена. И какво излиза – че всеки може да се чувства спокоен да отправя заплахи. Т.е., може да заплашвате някого със смърт, и нищо няма да ви се случи, но ако обидите човек, който обслужва руски интереси, ще бъдете осъден.