България и още 10 страни призоваха международната общност да увеличи подкрепата за Украйна


На днешната среща на върха Украйна-Югоизточна Европа в Тирана, беше приета декларация, в която международна общност е призована да увеличи подкрепата за Украйна, съобщи украинското президенство.

Към декларацията се присъединиха министър-председателят Николай Денков, президентът на Косово Вьоса Османи, президентът на Молдова Мая Санду, президентът на Черна гора Яков Милатович, президентът на Северна Македония Стево Пендаровски, президентът на Сърбия Александър Вучич, президентът на Украйна Володимир Зеленски, министър-председателят на Албания Еди Рама, председателят на Съвета на министрите на Босна и Херцеговина Боряна Крищо, министър-председателят на Хърватия Андрей Пленкович и министър-председателят на Румъния Йон-Марчел Чолаку.

Текстът на декларацията нарича войната на Русия срещу Украйна "най-голямата заплаха за европейската сигурност и международния мир".

Подписалите се обещават непоколебима подкрепа за независимостта, териториалната цялост и трайния мир на Украйна в съответствие с Хартата на ООН и формулата за мир на Украйна. Те изразяват и готовност за участие в предстоящата международна мирна среща в Швейцария.

„Убедени сме, че пълномащабната агресивна война на Русия срещу Украйна показа критичната необходимост и изключителното значение на обединена и силна Европа, способна да се изправи срещу глобалните предизвикателства за мира и просперитета на нашите народи“, се казва в декларацията.

Лидерите заклеймиха плановете на Русия да проведе президентски избори в окупираните територии на Украйна. Те също така обещават да помогнат за изправянето на извършителите на руски военни престъпления пред правосъдието и да върнат у дома отвлечените украински деца.

Подписалите се се съгласиха да засилят сътрудничеството в сферата на информацията и киберсигурността, да помогнат на усилията за следвоенно възстановяване на Украйна и да подкрепят кандидатурите на Киев за членство в ЕС и НАТО, както и европейските стремежи на Молдова, Грузия и страните от Западните Балкани.

Сърбия, представена на срещата на върха от своя президент Александър Вучич, блокира включването на призив за налагане на санкции срещу Русия в декларацията, пише БГНЕС