Осман Октай: Доган има два варианта да спаси ДПС от Пеевски – да си намери нова секретарка или да скочи срещу САЩ

Отвън не могат да ни спасят, Щатите ни гледат като комшиите, които предупреждават жената, че е женена за алкохолик

Осман Октай

Осман Октай

ДПС беше създадено, за да прикрие всички престъпления на БКП/БСП от 1944 г. насам

Сокола трябва да махне от листите си Карадайъ, Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид, ако иска да продължи с модела си за оцеляване, казва пред Faktor.bg бившата дясна ръка на Ахмед Доган

Интервю на Васко Василев

- Г-н Октай, беше ли нанесен съкрушителен удар на ДПС от страна на САЩ и прилагането на закона „Магнитски“, какви са вариантите на Ахмед Доган оттук нататък, за да съхрани досегашния модел, по който съществува?

- Ахмед Доган има две възможности по повод обвиненията на американския департамент срещу финансовото гуру и посредник в ДПС Делян Пеевски. Партията го защитаваше като Матросов. Един от предишните посланици на САЩ Джеймс Пардю беше на обиколка в Кърджали и критикува бедността в района, която, по думите му, се дължи на модела „Доган“. Тогава Ахмед Доган му каза да си гледа работата и че страната ни не е 51-ви щат на Америка. Това е публично известно. Почетният председател може да избира – да нападне отново САЩ, или да отстрани Рамадан Аталай, Хамид Хамид и Йордан Цонев от депутатските листи на предстоящите избори с мотива, че са опитали чрез Делян Пеевски да овладея партията. Тогава могат да излязат пиарите на ДПС Валерия Велева и Андрей Райчев и да кажат как Доган нищо не е знаел и всичко се е вършело зад гърба му. Моделът е най-успешният политико-олигархичен Луканов кръг. От това зависи, дали държавата ще обяви война на ДПС. Този кръг обаче за последните 30 години се е окопал във всички сектори. Единствено младите хора и свежата енергия може да помогне. Мен ме смущава позицията на Бойко Борисов и на други лидери, че има опасност да се развие националистическа война а-ала Лукашенко за независима България – без Европейския съюз, без НАТО, без Русия, велика България и България на три морета. Страхувам се, че има много шарани, които ще се хванат на тази вълна и този сблъсък да продължи във всички сектори на милиционерско-мафиотската политика. Днес имам усещането за една еуфория, но мафията няма да се махне с посочване отвън. То е като в едно семейство – ако мъжът е алкохолик или комарджия, комшиите могат само да съветват жената и децата как да се държат с него. Ако обаче не се вслушат в съвета на тези хора, рискуват да бъдат изолирани. 

- Какво се случва обаче с Делян Пеевски, с фирмите му, с милионите, които притежава, с медиите, зад които стои?

- Аз още миналата година казах, че Делян Пеевски е изолиран и осветен като посредник на политико-олигархичната мафия. Той ще бъде похарчен както всички подобни посредници. В момента вървят процеси за търсене на нова секретарка на Ахмед Доган в ДПС. В момента се лансират модели на фалшиви патриоти като този на Кубрат Пулев, с който ще се направи опит да се въдвори моделът „Лукашенко“ от Беларус. 

- ДПС излезе с декларация, в която иска неоспорими доказателства от САЩ за случая с бившия си депутат Пеевски, какво означава това, опитва ли се да забави обстоятелствата партията на Доган?

- Там решенията следват от Ахмед Доган и въпросът е дали ще се запази моделът му на политико-олигархичен и мафиотски процес. От „Кръглата маса“ две партии са значими за този модел. Чрез него се прикриха всички престъпления от 1944 г. от БКП насам. БСП няма политическо бъдеще. С модела на Жан Виденов очаквах да се създаде комунистическа партия, която да обере негативите на Корнелия Нинова и на формацията ѝ, която отрича всичките си престъпления в миналото. България трябва да знае за лагерите на смъртта и за гробовете на царските офицери и на горяните. Да не говорим за концлагерите, където хора са хвърляни и изяждани на прасетата. Докато са живи хора като Васил Мръчков, бивш главен прокурор и настоящ съветник на Иван Гешев, реформата в лявото политическо пространство няма да се случи. Затова на изборите БСП няма да вземе повече от 40 мандата. 

- Даваше ли знаци през последните месеци ДПС за желание да управлява, провалиха ли се плановете на формацията? 

- След тройната коалиция и правителството на Пламен Орешарски ДПС е в тотална политическа изолация. Затова се внедряват политически кадри като посредници, без обаче хората на Ахмед Доган да участват в явни коалиции. Моделът „Доган“ е много важен за оцеляване. Затова си мисля, че някой ще го посъветва и Ахмед Доган ще изхвърли тези хора от парламентарните листи. Ако задкулисието разчита на него срещу окопната война на протестите, ще махне Хамид Хамид, Мустафа Карадайъ, Делян Пеевски и Йордан Цонев. Още следващата седмица трябва да си покани новата секретарка, ако иска да заблуди САЩ и партньорските служби. Ако през следващите 5-10 години гражданите не се обединят за промяна, бъдещето на България е моделът „Лукашенко“, за да оцелява мафията.