Отново емисари на Путин поругават Деня на Европа с „безсмъртния полк“ на кремълската наглост

Кметът Терзиев е отказал да съгласува провокацията, но дали МВР и прокуратурата ще позволят провеждането на незаконната акция

Преди година лично Митрофанова поведе кремълската провокация

Преди година лично Митрофанова поведе кремълската провокация

Илиана Славова

Никоя империя не е безсмъртна. Нито тотемите ѝ. Нито пропагандните ѝ уловки. Руската империя също е обречена. Но докато има и въгленче от ненаситната ѝ лакомия към чуждото, ще се опитва да пали пожари, да заличава идентичности, история, всеки порив към свобода и достойнство. Тази нейна патология няма да умре преди края на самата руска имперщина. В собственото ѝ ограничено пространство-време тя е „безсмъртна“.  

Е, вярна на своята токсичност,

за 9 май Москва ни готви поредната порция „безсмъртни“ претенции

с ново издание на бутафорията „Безсмъртен полк“. Именно бутафория, защото дори основателите на тази инициатива в Русия се разграничиха отдавна от нея, виждайки, че Кремъл я е обсебил за целите си, лишил я е от автентично съдържание. Дотолкова, че дори не държи рекламните ѝ лица да са руски. Помните ли как за членове на „Безсмъртния полк“ (за руски герои!) бяха представени филмовите образи Бони и Клайд или героят на Джъд Лоу от военната драма “Враг пред портата”? Поне да бяха попитали Холивуд за авторските права…

Що се отнася до България, това начинание никога не е имало автентичен смисъл. Съдбата на българите, загинали във Втората световна война, е известна. Нямаме безследно изчезнали – а именно в памет на такива хора възниква инициативата в Русия. У нас тя е просто хибридна операция, с която  Кремъл се опитва да маркира територия през последните пет години. И си намира слуги за това.  

На плакатите за тазгодишната проява в София и Варна присъства дежурната фразеология за „освободителите“ от „фашизма“. Само че в България не е имало фашизъм, а

съветската армия де факто ни окупира, не ни освобождава

И на нито един народ в Европа не носи свобода, натрапва собствения си мракобесен модел. Всички държави, попаднали в сферата на съветското влияние, са лишени от правото на самоопределение.

За какво освобождение от нацизма може да претендира Москва (и русоробите ѝ у нас) на фона на собствения си нацизъм и военните престъпления на руските войски в Украйна? С какво Путин е по-хуманен от Хитлер? Лидерът на Третия райх поне не е претендирал, че освобождава евреите, нито че му дължат признателност – подобен цинизъм успя да роди само Кремъл.    

И това се манифестира в Деня на Европа!

Ама имало българи, загинали във Втората световна война и трябвало да се преклоним пред тях. А защо трябва да го правим чрез събитие продиктувано от Кремъл? Никъде в цивилизования свят то не е добре прието. Нещо повече, сънародниците ни, загинали в тази война, са принесени в жертва на Москва – преди съветската окупация на фронта не е изпратен нито един българин. Що за зловеща гротеска е те да бъдат „почитани“ чрез руски пропаганден театър? 

Впрочем, през тази година дори в Русия шествията „Безсмъртен полк“ са отменени, защото властта се бои да не предизвика гняв заради огромните загуби на войници в Украйна.

Руските проксита у нас обаче нямат притеснения. Нито сетива за национално достойнство.

В надпреварата по самоунижение

са се подредили Българската социалистическа партия, Българският антифашистки съюз, ПП "Русофили за възраждане на отечеството", "Руски клуб и приятели" , Българската комунистическа партия и други „леви политически партии и организации“. Разбира се, сред организаторите е и българското подразделение на путиновите „нощни вълци“.    

Ако местните власти в София и във Варна притежават санитарната доза политическа адекватност, би трябвало да наложат забрана на тези шествия и да следят за изпълнението й. Помним, че столичният кмет Васил Терзиев разреши пропагандната демонстрация на руската посланичка Елеонора Митрофанова в деня на съветската армия, но пък забрани да бъде почетен българският герой ген. Христо Луков.  Сега явно властите действат по-адекватно - отказали са на организаторите да съгласуват провеждането на "Безсмъртния полк" по улиците на София. През миналата година Йорданка Фандъкова издаде такава забрана, но това не попречи на Митрофанова, свитата ѝ от посолството и подопечните ѝ прокси партии да проведат шествието, закриляни от полицията.

В морската столица Варна към момента цари тотално мълчание по темата.

Дали сега местните власти и органите на реда ще бъдат на висотата на своята отговорност? И което е особено важно – на висотата на националното ни достойнство? Никой народ не може да бъде унижен, ако сам не позволи това да бъде направено.

BezmPolk.jpg