Първият медицински хеликоптер пристига до дни у нас

Български екип от пилот и инженер замина за Италия

Снимката е илюстративна - БГНЕС

Снимката е илюстративна - БГНЕС

Български екип от пилот и инженер замина днес за Италия. Идната седмица те трябва да се върнат оттам с първия медицински хеликоптер, който ще се включи в системата на спешната помощ в България, предаде Нова ТВ. Ако всичко премине по план, на 31 януари хеликоптерът ще кацне у нас.

Важно условие обаче е времето да позволи това да се случи. След като столичната болница „Св. Анна“ беше сертифицирана до дни се очаква част от системата на Спешната помощ по въздух да станат и болниците „Лозенец“ и „Св. Екатерина“.

В болница “Св. Екатерина“ направиха демонстрация как ще бъдат посрещани пациентите по въздух. Георги Найденов, зам.-директор на болницата, каза че „бавно, трудно и славно, с усилията на няколко изпълнителни директори“ са успели да финализират процеса.

Готов е и маршрутът, който след това трябва да извърви спешният екип с пациента от покрива на болницата до шоковата зала,  откъдето се насочва или към реанимацията, или към чакащите го екипи в друго лечебно заведение.

Здравният министър Христо Хинков заяви, че всички договорки за спешната авиопомощ вървят по план. 
„Имаме къде да се настани хеликоптера, който ще дойде сега. До края на годината ще дойде още един. Всичко върви по план“, каза министър Хинков. Той не уточни кога ще бъдат пуснати и другите хеликоптерни площадки, но допълни, че в това отношение няма забавяне.

Първоначално летателната машина ще изпълнява полети само в светлата част на денонощието. Очакванията са в края на февруари да започнат и първите дежурства по оказване на спешна помощ.

В напреднала фаза е изграждането и на други площадки в страната. Намеренията на здравните власти са до средата на 2026 година до всяка точка на страната да достигат въздушните линейки.