Петър Стойчев: Виждам основния проблем за удавените хора

Има дефицит на подготвени спасители по морето

Петър Стойчев

Петър Стойчев

Последните години на прехода и годините, в които българите получиха възможност да пътуват повече по света, да се срещат с различни хора от други държави, ни накараха да се разделим на няколко групи хора, а именно – тези, които осъзнаха и разбраха, че е много важно те и техните деца да се научат да плуват, защото уменията да плуваш спасяват живот, и такива, които решиха, че това нещо не им трябва, а уменията да плуваш са необходими само за 14 дни в годината, когато ходиш на море. Това коментира в интервю за  "Фокус" легендарният плувец Петър Стойчев.

"Именно аз виждам там проблема, със сигурност флаговете не са проблемът за удавените хора, а единственият основен проблем е невъзможността хората да плуват и да преценяват своите възможности, докъде достигат. Като разбира се, голяма част от хората, които губят живота си, се опитват да се борят с природата и неумението им да плуват, тяхната слаба информираност на тема: "Как да се справим във водите на морето, в откритите води“, води точно до такива фатални, летални случаи. Спасителите са там, за да помогнат, но нека нашите безразсъдни действия не са подкрепени с нашето уверение, че едва ли не спасителят е всемогъщ и той може да спаси човек от всяка създадена ситуация", коментира Стойчев.

По думите му всеки един човек трябва да подходи сериозно към морето и към природата: "Към морето човек трябва да подхожда с уважение".

Относно спасителите, според Стойчев това ще е поредната професия в България, срещу която ще изпитаме дефицит на кадри.

"Ако се върна назад, по времето на предишния строй, това беше една доста интересна и престижна професия за младите, симпатични мъже, които обикаляха Черноморието, защото им даваше възможност да се срещат с хора от други държави. Но стечение на прехода тази професия беше изтикана малко настрани, с неодобрение от страна на плажуващите. Така се стигна до този момента, когато ние коментираме, че има недостиг на спасители. Причините са може би ниското заплащане, фактът, че това е сезонна работа и тези хора, ако имат нещо смислено, което да работят през другото време на годината, много трудно биха отсъствали за такъв дълъг период и да бъдат спасители на морето", обясни легендарният плувец.

Той добави, че намирането на спасители за целогодишна работа започва да става доста трудно.

Петър Стойчев изрази надежда българите да се образоват и ограмотят.

"Децата да имат достъп до плувни басейни по време на учебната година, за да може да имат възможност да придобият първи умения в плувния спорт, да може да се запознаят с трудностите, които крие плуването в открити води, и да бъдат, разбира се, по-отговорни", коментира плувецът.