Ако премиерът Петков е искрен, че повече няма да се навеждаме пред Москва, незабавно да уволни министър Проданов

И в туризма геополитическа драма – бранят кремълските интереси пред родните

Червеният министър Проданов - наведен пред Москва

Червеният министър Проданов - наведен пред Москва

 Илиана Славова 

Българският министър на туризма Христо Проданов, излъчен от квотата на БСП, отново се държи като руски министър. Не бил съгласен България да гласува за изключването на Русия от Световната организация по туризъм към ООН – UNWTO. Представителят на българското посолство в Мадрид, където се проведе гласуването, се обявил „за“ без координация с министъра, който настоявал страната ни да е с позиция „въздържал се“. Решението е прието с мнозинство от над две трети –  т.е.

гласът на България не е с решаващ принос

за крайния резултат, но е от решаващо значение за достойнството ни като държава. Да не сме отново снишени пред кремълската безпардонност. Но ведомството на Проданов намира за нужно да се разграничава и да се оправдава. 

Това е същият Проданов, който  преди седмица поиска да се спрат помощите за украинските бежанци от 31 май, не защото няма средства, а защото трябвало да започнат работа. Никой друг европейски министър не си позволи подобна бруталност. Докато Европа се дистанцира от агресора и се солидаризира с жертвите, нашият шеф на туризма прави обратното. 

Официалният му аргумент е, че браншовите организации – Националният борд по туризъм и Българската хотелиерска и ресторантьорска организация искали България да гласува „въздържал се“, за да понесе „най-малко негативи“ по отношение на „двустранните и многостранните отношения в областта на туризма“. А какви негативи може да донесе изразяването на принципа позиция, която се споделя от две трети от участващите държави? Явно не става дума за „многостранните отношения“, защото те биха пострадали повече ако сме солидарни с малцинството. Следва, че нещата се свеждат до Русия и нейните туристи.  Т.е. министерството и браншовиците залагат на карта отношенията с партньорските ни страни, за да угодят на някакви въображаеми руски туристи, които може без друго да не успеят да дойдат с оглед на санкциите и геополитическата ситуация. 

При повече далновидност представителите на бранша биха помислили как да привлекат туристи с друг профил – страната ни разполага с възможности за културен туризъм и екотуризъм, позволяващи да се привличат посетители целогодишно. Биха опитали да скъсат с алкохолния туризъм, който генерира имиджови щети и обрича България да бъде евтина и непрестижна дестинация. Да предложат услуги от по-висок клас, така биха могли да печелят и при по-малко клиенти, които са готови да платят повече. Разбира се, за това са нужни усилия и инвестиции – предимно в интелектуален продукт. Сега е моментът, Европа е на вълна възстановяване и трансформация на икономиката. Стига браншът и министерството да са 

на една вълна с Европа, а не с Русия

Но явно са избрали втората възможност, напук на заявената официално принадлежност на страната ни.

Още нещо - българският представител на сесията в Мадрид е подходил отговорно и е изразил националната позиция, гласувал е от името на  България, а не от името на определен бранш или министър. Постъпил е както е редно при форуми на такова ниво. Още повече, че решението е мотивирано от ценности, а не от бизнес калкулации. Затова воплите на министъра са нелепи, служат не на българския, а на руския интерес. И ако  премиерът Петков е искрен в заявката си, че повече няма да се навеждаме пред Москва, след връщането си от Киев просто трябва да уволни министър Проданов.