Най-големият враг на Путин - симпатията и съчувствието към Украйна

Руският президент вече е в образа на агресивен диктатор убиващ невинни и заплашващ живота и мира в Европа

Авторът

Авторът

Цветанка Андреева

Сега войната в Украйна има шанс да е една от малкото, спечелени от общественото мнение.
Зловещата динамика в агресията на Путин накара европейците да възприемат реакцията на световните лидери и собствените си елити като забавени и колебливи. Хората приемат случващото се за варварска война и 

гражданската съвест надскача лидерската адекватност

Безспорно, че ЕС и НАТО не са безпомощни, но демократичните общества за три денонощия, откакто войната в Украйна влезе в домовете ни сформираха ясна нагласа срещу Путин. Той вече е в образа на агресивен диктатор убиващ невинни и заплашващ живота и мира в Европа.
Общественото мнение вече подчинява лидерите в Европа, които не бяха склонни към много резки политически движения към Кремъл.

В очите на хората жертвите, но също и 

героите са в Украйна

 Затова и общественото мнение взе за заложник собствените си национални елити. Видяхме, че лидери като Орбан бяха принудени към реакция спрямо безумието на Путин.

Оказва се, че кремълския император е силен само на дългата маса, когато му се молят за диалог. Това е неговият интерес, докато премазва с оръжието си - отсреща да го молят за преговори, а той да поставя условията за новия мир и ред. 

Но, неочаквано врагът му се оказа симпатията и съчувствието към Украйна, дошли от обикновените хора в Европа. 
В очите на жителите от демократичния свят, сега смелите лидери са във военни униформи и отбраняват Киев. 

Преговарящите с костюми губят легитимност

Хората не искат да чуват, че тази жестока война ще бъде спечелена от Путин. Вече е ясно, че това ще нанесе рана не само в Украйна, но и на Запад. Ако несправедливостта победи, това постепенно ще делигитимира лидерството в Свободния свят. В демократичните режими политиците се плашат най-много от загубата на обществена подкрепа, чак след това от санкции, газ, цени.

От другата страна е Путин – „великият творец“ на новия европейски и световен ред. Рано или късно той ще падне жертва на собствената си пропаганда. Неговата сила е в измисления му затворен свят в който необезпокоявано властва. Свят, в който той уж командва от дългата маса, но всъщност е нелеп в очите на хората от демократичния свят. Очевидно няма и всеобщата подкрепа на собствения си народ. Все пак, това не са напудрените избори за Президент, а кървава война, в която техните, руски синове загиват.