Няколко въпроса към МВР 48 часа след оскверняването на Дома на Европа в София

Защо държавни институции, които трябва да следят и пазят реда и сигурността стават съучастници във вандалската проява?

Авторът

Авторът

Иван Анчев, експерт по национална сигурност

Доживяхме и това – група лумпенизирани патриотари да излагат България по широкия свят. Прикрити зад лозунги за мир и скрити под руски знамена, екзалтирани патрЕоти и леви елементи хвърляха яйца и червена боя по представителството на Европейския парламент и Европейската комисия в София. По Дома на Европа. По европейската идея, към която България винаги е принадлежала и слава Богу вече е институционална част. 
Въпросът тук обаче не е за европейското (неясно) бъдеще на България, а 

за реакцията на българската полиция

 и Министерство на вътрешните работи по този конкретен (и много срамен!) случай. Всички помним как реагира полицията при разбиването на МОЧА (Монумент на окупационната червена армия) от българския учен Светлозар Раянов – установяване по камери, телефонно обаждане от полицията 10 мин. (!) след деянието му и арест за г-н Раянов в Първо РУП за 24 часа. След което е образувано досъдебно производство, по което и към момента няма движение. Но въпреки липсата на движение по преписката, достойният български гражданин Раянов се води с висящо следствено дело… 
На 21 май 2023 г. група лумпени, измежду които и народни представители,  извършват посред бял ден вандалски действия срещу сграда в центъра на столицата, под погледа на българската полиция, която уж охранява „мирното им шествие“. 

Въпросите ми към МВР са: 

- Колко души бяха арестувани на мястото на хулиганското (по същество, престъпно) деяние? 

- Ръководителят на охранителната полицейска единица (отделение, най-много взвод), какви мерки е предприел за прекратяване на явното нарушаване на обществения ред? 

- Ако е преценил, че полицейските сили, които командва са недостатъчни, искал ли е подкрепление чрез Дежурната част на СДВР, за да опази общественият ред? Или е гледал безучастно, а може би дори и със симпатия, към случващото се. Една скоба: представа си нямате колко са почитателите на Путин и рашизма сред служителите на МВР и службите за сигурност и правоохрана в България. Тъжно, но е факт. Реален факт. Това, само по себе си, е една съвсем отделна и много сериозна тема за обществен дебат. 

- На следващия ден (22 май) МВР излезе със срамежливо съобщение, че (цитирам): „На 21 май към 16.35 часа в Първо РУ е получен сигнал, че участници в шествието „Поход за мир и неутралитет“ организирано пръскат червена боя по сграда „Домът на Европа“, в която се помещават представителството на Европейската комисия и бюрото на Европейския парламент“. Получен сигнал!!! Може би от група случайно преминаващи граждани, обадили се на тел. 112… Не от полицейските служители на място, по каналния ред, през Дежурната част на СДВР, а „получили сигнал“!!! След което следва още по-срамежливото и неангажиращо: „По случая е образувано досъдебно производство по чл.325 от НК (хулиганство – бел. И.А.). При прегледа на записи от видеонаблюдението е установено, че група хора хвърлят яйца и разпръскват червена боя по сградата. Продължава работата за установяване на самоличността на извършителите“. Тоест, гледали сме камерите, а не сме прочели, ако въобще е имало, докладните записки на полицаите, които са били на терен. В такива случаи, според вътрешно-нормативните правила, всеки полицейски служител, който е на местопроизшествието, трябва да напише Докладна записка (ДЗ) за това какво се е случило. Всеки. Без изключение. Защото, като се обобщят всички ДЗ, се съставя една сравнително добра обща картина на инцидента. 

- Ако срещат проблеми с установяването на извършителите, нека да ме призоват мен, за да окажа съдействие като гражданин. Само от това, което виждам на снимките във ФБ, разпознавам поне един действащ народен представител. Зализаната му прическа е трудна за сгрешаване. 

На основание на цялата гореизложена фактология, следва да зададем няколко съвсем базови 

въпроси към политическото и професионалното ръководство на МВР:
 
- Какви охранителни мерки са предприети преди, по време и след “събитието” на лумпените - миролюбци? Кой в СДВР е одобрил Плана за прилагането и изпълнението на полицейските мерки? Какви са били предвидените параметри (обеми) на полицейска намеса? 

- Има ли установени към 23 май 2023 г. (48 часа след лумпенската изява) извършители на хулиганското по същество деяние, кои са те и какви мерки са предприети срещу тези лица?

- Кой е заявен пред СДВР – МВР като отговарящ за събитието организатор? Какви административни мерки ще бъдат предприети срещу него/нея?

- Кой ръководен служител от СДВР – МВР е отговарял за обезпечаване на събитието и кой е командвал полицейските сили на терен? 

Въпросите към ДАНС 

за самото съществуване на политическа организация като „Израждане“, пардон „Възраждане“, се налагат от самосебе си. ДАНС обаче за пореден път се проявява като длъжник към българското общество, вместо да е гарант за националната сигурност и стожер на държавността. 
Cessante causa, cessat effectus - С прекратяването на причината се прекратява и действието.