Санкции и още санкции - цената, която трябва да платим за дългото бездействие срещу авторитарните и имперски методи на Путин

Три условия за спирането им - Украйна да си върне всички територии, Русия да изплати военните репарации, престъпниците в тази война да бъдат подведени под отговорност

Гари Каспаров

Гари Каспаров

Гари Каспаров и Майкъл Макфол за The Washington Post

Съединените щати и другите демократични страни по света справедливо реагираха на инвазията на Владимир Путин в Украйна с въвеждането на нови санкции по отношение на руската финансова система, износа на петрол и газ, както и срещу някои лица. Тези санкции са по-широкообхватни от които и да е други мерки, предприети от свободния свят срещу диктатура с размерите на Русия.

Те безусловно отслабиха руската икономика. Но само най-големите оптимисти вярваха, че санкциите ще накарат Путин да размисли и да изтегли армията си от Украйна. Вместо това целта трябва да е 

ограничаване  на способността на Русия да води тази война

 срещу Украйна, не да бъде убеден Путин, а да бъде принуден да прекрати инвазията си. Към днешна дата са постигнати определени успехи, но опитът от последните шест месеца показва също, че предстои още много да се направи. Имаме няколко предложения за мерките, които според нас би имало смисъл да се предприемат.

Целенасоченият 

контрол върху износа на секретни технологии

 се оказа особено ефективен, тъй като ограничи възможностите на Русия да попълва запасите си от високоточни оръжия. С течение на времето дефицитът на сложни технологични компоненти – на първо място микросхеми, които Русия не може да произвежда, ще отслаби военния потенциал на Москва.

Сега демократичният свят трябва да наложи допълнителни ограничения на Русия върху вноса на такива технологии като компоненти за самолетни и хидроакустични системи, антени, спектрофотометри, оборудване за изпитания, GPS системи, вакуумни помпи и оборудване за петролния сектор. Русия трябва напълно да бъде лишена от възможността да  внася каквито и да било високотехнологични продукти, защото в крайна сметка голямата част от технологиите имат двойно предназначение. Всяка технология, която помага на руската икономика, помага също и на Путин да убива повече украинци.
В дългосрочна перспектива напускането на десетки хиляди руснаци, работещи във високотехнологичните сфери, провокирано от путиновата война, също ще доведе до по-нататъшно съкращаване на военно-промишлената база на Русия. Движейки се напред, Западът трябва да направи повече, за 

да улесни масовото изтичане на мозъци от Русия

 Демократичните страни трябва да облекчат приемането на руски имигранти, притежаващи технологичен опит, чрез предоставяне на право на пребиваване и различни икономически стимули. Европа и Съединените щати трябва да улеснят и  имиграцията на политически противници на путиновия режим и на журналисти, за да катализират по-нататъшното отчуждаване на Путин от руския народ.

Освен това санкциите прекъснаха потока от преки чуждестранни инвестиции, предизвиквайки също недостиг на хранителни продукти, лекарства и материали. Впечатляващо е, че от Русия си тръгнаха около 1000 чуждестранни компании, повечето от които никога няма да се върнат.  Това влияе не само на асортимента на достъпните стоки и услуги, то ще ограничи достъпа до технологии и иновации за широк спектър от отрасли в цяла Русия, особено в енергийната сфера. 

Но трябва да се направи повече. Демократичните правителства трябва да засилят натиска върху компаниите си, които още не са напуснали Русия.

Чуждестранните предприятия, помагащи на путиновата военна машина, дори само чрез плащане на данъци, също трябва да се сблъскат със санкциите. Международната общност също трябва да накара страни като Турция, Грузия и Казахстан, които сега помагат на Русия да заобикаля съществуващите санкции,

 да прекратят контрабандните операции

Персоналните санкции по отношение на някои руснаци дадоха реални и устойчиви резултати. Това, което правят руските олигарси, за да избегнат включването им в санкционния списък или за да излязат от него, показва, че санкциите работят.

Същевременно все още не са наложени санкции на хиляди руски чиновници, партийни лидери, шефове на регионални правителства, членове на управителните съвети на руски държавни компании, пропагандисти и знаменитости, подкрепящи войната. Време е те да бъдат добавени към списъка. Хора от трети страни, помагащи на Путин, като бившия олигарх Бидзина Иванишвили, който де факто управлява в Грузия, трябва да знаят, че също ще се сблъскат със санкциите, ако не престанат да подкрепят варварското нахлуване на Путин в Украйна. Всеки, който подкрепя войната на Русия срещу Украйна, дори да е косвено или пасивно, трябва 

да си плати

за това. 
За момента се оказват неефективни санкциите по отношение на руския експорт на изкопаеми горива — основният източник на доходи за военните действия на Русия срещу Украйна. Трагично, но предсказуемо, войната на Путин рязко повиши световните цени на енергоносителите, което донесе на Кремъл непредвидена краткосрочна печалба. Западните лидери освен това съзнателно оставиха вратички в санкционния режим, за да могат правителствата и компаниите да продължат да купуват руска енергия. (Например, недокосната остана Газпромбанк — ключова финансова институция за руската държавна газова корпорация.)

Добрата новина е, че вече е планирано повече. ЕС възнамерява към края на годината рязко да съкрати вноса на изкопаеми горива от Русия, а G-7 смята да приложи новаторската идея за ограничаване на цените на изнасяния от Русия петрол по целия  свят. Перспективата за налагане на такъв ценови таван вече принуждава Русия да продава петрола на по-ниски цени. Лидерите на демократичните правителства по целия свят трябва убедително да засвидетелстват своята готовност за оказване на натиск върху банките, застрахователните компании и корабните компании, за да постигнат ограничаване на цените. Потребителите, живеещи в свободния свят, трябва 

да престанат да финансират войната на Путин 

като купуват руски петрол и газ.

И накрая, демокрациите трябва да заявят, че ще запазят санкциите докато не бъдат постигнати три резултата: Украйна трябва да си върне всички свои територии, включително Крим; Русия трябва напълно да изплати военните репарации на Украйна; руските военни престъпници трябва да бъдат подведени под отговорност. Лидерите на свободния свят не бива да се поддават на изкушението за частична отмяна на санкциите с оглед на постепенни промени в руските военни операции. Те никога не трябва да предприемат каквото и да било по отношение на снемане на санкциите без одобрението на украинското правителство.

Расширяването и прилагането на санкците ще струва скъпо на САЩ, Канада и Европа. Но това е цената, която трябва да платим за десетилетията бездействие по отношение на авторитарните и имперски методи на Путин. За щастие, страните от свободния свят плащат тази цена изключително с пари; украинците плащат с кръв. 

Превод: Faktor.bg