Тоталитаризъм от руски тип: ако избирателят повярва на “Възраждане“ и сие

България може да се превърне в авторитарна, нелиберална демокрация, ако излязат сметките на вече загряващите за влизане във властта десни популисти

Новите нацита от "Възраждане"

Новите нацита от "Възраждане"

 Георги А. Ангелов,Дойче Веле

Те напират за власт! Някои от тях са опозиция в парламента, някои до вчера бяха сред управляващите, трети минаха през министерски и премиерски позиции и загряват с пропаганда и дезинформация с любезната подкрепа на медии в очакване на предсрочните избори, за да вземат властта. Общото между тях е популизмът и споделянето на едни и същи оръжия и инструменти, наричани от тях “ценности”, но които са добре познати характеристики и похвати на въздигналата се в Европа и САЩ преди 5 години и вече позалязла там вълна от десен популизъм. Тъй като в България 12 години управляваше популистът Бойко Борисов е редно да ги разграничим от него и от лидера на БСП Корнелия Нинова, която се чувства длъжна да яхне всяка пропагандна вълна. Затова в този текст ще наричаме тези партии ултра популисти.

Обединени от обща реторика и инструменти

Те уж са в конкуренция, но се борят за едно и също. То сякаш е извадено от учебник по популизъм. Основните мишени на новите десни популисти в Западна Европа са парламентарната демокрация и човешките права, беше предупредил още преди 6 години професорът по право и представител на Гърция във Венецианската комисия Никос Аливизатос. 

Атаките срещу парламентарното управление обикновено започват под формата на остра критика срещу "елитите, т.е. банкери, богаташи и брюкселските бюрократи. Но стрели се изпращат и към политическия елит – депутати, министри и партийни лидери, казва Аливизатос. Въпреки че от лекцията му са минали години, все едно той описва днешната реторика на “Възраждане”, “Има такъв народ” и отчасти тази на партията на Стефан Янев. Съществена роля и социалните мрежи – те са мястото, избрано от популистите за тяхна трибуна (вижте например шоумена Слави Трифонов и обичащия да прави списъци на враговете си Костадин Костадинов).

Референдумът като бягство от отговорност

Друго общото между десните популисти по света преди 6 години и родните партии, напиращи към властта, е превъзнасянето на референдума като израз на народната воля и в ущърб на парламента и стандартния законодателен процес. Конгресът на “Възраждане” вече реши, че българите щели да бъдат питани за: членството ни в ЕС, членството ни в НАТО, въвеждане на еврото и всичко, което решат, че е важно. Партията на Янев също се обявява за референдум за еврото, а партията на шоумена Слави Трифонов беше зачената с организацията на един референдум. В наши дни въпросите, на които може да се даде отговор с "да" или "не", са много малко, а бягството от дебат по същество в парламента и прехвърлянето на отговорността върху “суверена” е удобно бягство от отговорност. Или както каза преди години Слави Трифонов: “Ако народът каже, че всички трябва да ходим със зелени гащи, ще ходим”.

Някои откровени глупости от последните години, намерили обаче благоприятна почва в българското общество – да споменем само някаква уж кражба на деца, някакво уж насилствено въвеждане на трети пол, или пък ваксините, с които ни чипирали – показват ясно колко лесно може да бъде манипулирано общественото мнение. Включително, или може би най-вече заради това, този иначе много демократичен инструмент, какъвто е референдумът, определено не е добра идея за България. 

Лъжат: референдуми за ЕС и НАТО не може да има

Малка подробност е, че според закона “...референдум по въпроси, уредени в сключени от Република България международни договори, може да се произвежда преди тяхната ратификация”. А членството в НАТО, ЕС и еврото са точно такива въпроси. С други думи и трите партии лъжат и дезинформират – или са тотално неграмотни, или го правят напълно умишлено и съзнателно. 

Другото общо сред трите (не само) споменати по-горе партии е, че те яхат пропагандата, с която Русия облъчва света от 2014 година, и която с началото на войната в Украйна избухна с нова сила. Да припомним казаното от доцент Милена Якимова пред ДВ, че пропагандните публикации в сайтове и вестници от средно 39 на ден преди това, след 24 февруари са се увеличи стократно – на 397 дневно. Сега да си представим, че към опорките в медиите и цунамито в социалните мрежи се добавят и тези на партиите в предизборна кампания – направо ще бъдем удавени в пропаганда, която няма как да не повлияе на общественото мнение. Да не забравяме силата на "Възраждане" в социалните мрежи, както и това, че Слави си има телевизия. 

Що е то авторитарна, нелиберална демокрация?

Те обичат да повтарят, че българинът е беден, което е много спорно, ако погледнем общата картина в света.  Те са срещу НАТО, ЕС и еврото, срещу чуждите НПО, "кукловодите" и брюкселските чиновници, срещу “джендърите”. Те са "патриоти", говорещи от името на народа, бяха и Ковид скептици, срещу ваксините и т.н. Ако избирателите им, които популистите обичат да ласкаят като единствените мислещи, наистина мислят, сигурно биха открили че трите партии говорят със същите наративи, опорки и с много специфичен идиолект и речник – същия, който използва и руската пропаганда не само в България. Ако в следващия парламент влезе една или повече от тези популистки партии, влиянието им ще бъде огромно, тъй като всички се целят в едно и също – тоталитаризъм от руски тип. Можем да го определим още като авторитарна или нелиберална демокрация: уж ще има демокрация, защото ще се провеждат избори, но волята на народа ще е подправена, медиите – заглушени, човешките права – незащитени, а съдебната власт ще е напълно овладяна. 

България – една малка Русия

Така България ще стане нещо като малка Русия. В голямата Русия също всичко започна с говорене срещу Запада, НПО-тата бяха накарани да се регистрират като “чужди агенти”, последваха журналистите и правозащитниците, а изборите и съдебната система бяха напълно овладяни. Като прибавим референдума от преди 2 години, на който 70% от руснаците гласуваха за промените в Конституцията, циментирали Путин на "трона" му в Кремъл до 2036 година, както и любовта на родните “патриоти” към референдумите, бъдещето на България хич не е розово. И всичко това съчетано с енергийната зависимост от Русия, за която индиректно реват и трите формации, бъдещето на България е на “Задунайска губерния” в ЕС – за да има Путин още един инструмент за влияние в Общността. Другият е Виктор Орбан.

Можем само да се надяваме, че интересите на местните играчи, борещи се – да си го кажем направо – за публичния ресурс, за нашите пари, в един момент ще се разминат с тези на Путин, който иска да възстанови СССР или руската империя и да дръпне в орбитата си бившите сателити като България.  

Другият вариант е българският избирател да прозре, че ултра популистите, партиите на лесните решения, го лъжат.