Паметта към държавника Стамболов струва само 45,60 лв. - гробът му потънал в трънаци и плевели

Запуснатия гроб на държавника

Запуснатия гроб на държавника

Само преди месец отбелязахме поредната трагична годишнина от убийството на големия революционер, държавник и строител на съвременна България Стефан Стамболов. Народната почит обаче се оказа само клише и надути думи като алиби за гузните ни съвести, които се пробуждат ритуално само на определени дати. Реално големият родолюбец е забравен, за това поне до преди два дни свидетелстваше мястото, където са намерили покой тленните останки на държавника. Гробът му в централния софийски гробищен парк бе обрасъл с треволяци и храсти като джунгла. Вместо цветя - плевели и трънаци са надвиснали над името и бюста на Стамболов.

stambolov_grob6.jpg

На 29 юли по традиция отдадохме почит пред гроба на родолюбеца ген. Иван Колев. След това тръгнах към гроба на Стамболов, за да му оставя цветя, но бях скандализиран от състоянието в което го заварих. Отношението ни към мъртвите герои и бележити българи е показателно за днешната държавническа култура на властта, но и за

душевното здраве на един народ,

който оставя тръни и плевели да тегнат над паметта на неговите достойни синове. Това разказа пред Faktor.bg родолюбецът Никола Григоров, който е автор на програмата „Сите българи заедно”, включваща телевизионно предаване, поредица от исторически книги, музикални албуми и песнопойки.

Потърсих веднага отговор от ръководството на Софийския гробищен парк, защо последният дом на Стамболов е оставен в такова състояние, но такъв не получих. Вместо това разбрах, че срещу 45,60 лв. гробът може да бъде почистен. Платих незабавно сумата и наистина още на следващия ден от тревите и трънаците нямаше и помен, разказва родолюбецът.

stambolov_grob2.jpg

Теренът е вече почистен

stambolov_grob3.jpg

Служителите се бяха се постарали наистина много, но това не е решение на проблема, казва още Григоров.

Спорен него гробовете на много други бележити българи тънат в забвение, рушат се и с десетилетия не са почистени. Държавата и Столична община явно никога няма да се сетят за тях, защото вероятно няма и далавера.

Издателят на „Сите българе” Никола Григоров обаче е твърдо решен до дни да създаде гражданско сдружение, което да поеме грижата за гробовете на големите българи.