Полк. Диман Георгиев: Според кремълската логика на Радев всичко на земята е руско, и Курск си е руски, нищо че там се вее украински флаг

Руснаците подцениха Киев, не са вярвали, че УВС готвят толкова дръзко и мащабно настъпление на тяхна територия

полк. Диман Георгиев

полк. Диман Георгиев

Украинците са знаели къде да ударят врага, на  тази територия действа и така нареченият Руски легион на свободата, част от украинската армия

Да се оплакваш и то в ООН, че Украйна те е нападнала е смешно и жалко, този "плач" е основно за вътрешна употреба

Катарзис в руското общество е невъзможен докато Путин е на власт, а Русия не бъде победена и заставена да плати за злодеянията си, казва пред Faktor.bg експертът, офицер от резерва и член на Управителния съвет на Атлантическия съвет на България

Интервю на Мая  Георгиева

- Полк. Георгиев, следите  акцията на украинската армия в района на Курск, как оценявате тази стратегия - вместо да отбраняват завзети от руснаците територии, навлизат директно на тяхна земя?

- През изминалите две години войната в Украйна стана изключително позиционна. Поради ненавременната доставка на оръжие и боеприпаси от украинските съюзници руската армия имаше достатъчно време да се окопае и да изгради фортификационни съоръжения на голяма дълбочина (15-20 км).

Руските артилеристи "простреляха" местността  и местата за евентуален подход  за настъпление на украинската армия.  Огневите точки бяха позиционирани така, че да покриват всеки път, всяко направление за настъпление на УВС. Бяха изградени безбройни минни полета, както пред укрепените райони на руската отбрана, така и в дълбочина между линиите за отбрана.

Всички помним как при опитите на украинците да пробият руските позиции техните танкове, включително германските "Леопард " и американските "Абрамс", попаднаха в минни полета и бяха унищожени. Загинаха много украински войници.

В такава ситуация, на този фронт, без превъзходство във въздуха и артилерийско подавяне на огневите средства на противника всяко настъпление би било самоубийство. Необходимото превъзходство, за да се осъществи успешна настъпателна операция в личен състав и техника при така изградена отбрана, е от 6 до 9 пъти.

Отчитайки това украинското командване промени правилата на играта. На местата на пробивите по руско-украинската граница, с цената на 15 милиарда рубли, бяха изградени две отбранителни линии. Те  обаче бяха охранявани (нарочно използвам тази дума) от слабо подготвени подразделения на териториалната отбрана и чеченски охранители, неспособни да се противопоставят на елитните украински бригади, които извършиха пробивите. 

Изненадата беше основен фактор и според мен самите украинци останаха изненадани от лекотата, с която преодоляха всяка руска съпротива. Пробивът се случва защото УВС могат да го направят. Като един съвременен Сун Дзъ, Сирски заблуди всички за възможностите на украинската армия.

Сега руснаците са изправени пред множество дилеми, украинците имат двойно повече възможности. Поставяйки на врага дилеми/въпроси. Колкото повече дилеми има пред него, толкова по-зле става ситуацията за него.

Тази инвазия, която не среща съпротива от врага, създава дилема за кремълските стратези. Целта е Курск? Брянск? Белгород? АЕЦ? Какво? Ако изтеглим войски от някое направление, дали там не чакат скрити 3-4 от 12 те свежи украински бригади?
Освен това между държавите във война не съществуват граници, има само фронт! Руснаците изглежда забравиха това, а  украинците не са...

- Твърди се, че две седмици преди това настъпление руснаците са имали разузнавателна информация за подготвяната акция, но военното им ръководство е проспало атаката?

- Да, има сведения, че руското разузнаване е предупреждавало военно-политическото си ръководства за това, че се готви нещо мащабно. От американски медии излезе информация, че министърът на отбраната на РФ Белоусов преди 10 на дни се е свързал с шефа на Пентагона Лойд Остин, за да предупреди, че УВС се готвят да ударят по руска територия с американски оръжия. От Пентагона е имало предупреждение към украинското военно ръководство и тогава удар нямаше.

Във всички случаи руското разузнаване е докладвало, че нещо се случва. Няма как няколко бригади да се предвижват до руската граница, без това да не бъде забелязано. Според мен, руснаците са подценили нещата. Не са повярвали, че УВС готвят нещо толкова дръзко и мащабно.

- Но това значи и добро разузнаване  на украинците – знаели са къде да ударят врага...

- Разбира се. На тази територия действа така нареченият Руски легион на свободата, част от украинската армия. Явно неговите чести рейдове не са били случайни. Те са тествали руската отбрана, събира ли са разузнавателна информация. Предполагам дори, че са оставяли на определени места скрити камери и разузнавателни дронове, които да се задействат по време на настъпателната операция. Подготовката е била на високо ниво. 

Тук трябва да отчетем и перфектната работа на украинските служби за сигурност, които не позволиха изтичане на никаква информация. Няма кадри от фронта. Според мен малкото такива са "филтрирани" с цел да подпомагат украинската операция.
Например, паниката, която се създава сред местното население пречи на придвижването и бойните действия на руснаците, но благоприятства украинските формирования, за да настъпват по-бързо.

Единствената официална информация, която излезе е от президента Зеленски. Той съобщи само, че за 3 дни е попълнен "обменния фонд". По непотвърдени данни са пленени 1100 руски военни.

- Над 1000 кв. км. руска земя вече са в украинско владение, а руската армия дори не оказа сериозна съпротива, как да разчетем тези знаци?

- Русия винаги се е готвила за настъпление. Със сигурност руското военно ръководство не е разработвало, а още по- малко да е провеждало учения и тренировки за спиране на мащабно украинско или НАТО настъпление. Това само още веднъж доказва, че Русия винаги се готви да настъпва, а не да се защитава. Просто не са готови за отбранителни бойни действия на широк фронт. Украинците са разбрали тази слабост, използват я и на това се дължи техния успех.

- Сега руснаците реват, че има опасност АЕЦ "Курск" да попадне в украински ръце, говорят за терористична акция от страна на Киев, за подло нападение. Имат ли право за такива обвинения след това, което причиниха на Украйна през последните 2,5 години?

- Да се оплакваш и то в ООН, че Украйна те е нападнала - това е смешно и жалко. За мен този "плач" е основно за вътрешна употреба. Не мисля, че някой и особено съюзниците на Украйна ще променят своето отношение към конфликта. От друга страна, колкото по-слаба и уязвима се показва Русия, по-бързо ще се изпарява желанието на съюзниците й да й помагат.

Що се отнася до АЕЦ- а, сигурен съм, че УВС при възможност ще я изолират, но няма да влязат в нея или още по-малко да пречат на нормалната и експлоатация.

- Обикновените руснаци са в паника и шок, напускат завзетите от ВСУ райони и селища. Дали ще осмислят това, какво причиниха на Украйна, което да бъде повод за катарзис и отрезвяване заради злодействата на Кремъл?

- Докато Путин е на власт катарзис в руското общество няма да има. Всъщност, докато Русия не бъде победена и заставени да плати за злодеянията си, тя ще си остане същата, и хората, и политиците й.

- Допускате ли, че може да се разиграе ситуация завзетите руски земи да бъдат разменяни за окупирани от Кремъл украински територии?

- Със сигурност, при евентуални преговори това би бил изгоден коз за украинските преговарящи. Това би било добре дори за руските преговарящи, които биха представили пред руската общественост подобна размяна като частичен успех.
Въвеждането от Кремъл на състояние на "антитерористичната операция" в региона, освен опит за омаловажаване на мащаба на украинското настъпление и отказ за решителни действия по изтласкване на УВС от Курск, е може би подготовка за такъв сценарий.

- Преди години президентът Радев цинично заяви, че щом над Крим се вее руско знаме, значи е руски. Чий сега е Курск? 

- Президентът по време на цялата война ясно показва своята подкрепа за Русия. Призивите му за "мир" при свършен факт са подкрепа за Путин и неговите планове.

Радев е човек с чугунена глава - той не се променя. Нищо не може да промени нито мисленето му, нито отношението му към руската агресия. Според неговата логика, която е кремълска, всичко на земята е руско, тоест и Курск си е руски, нищо че там се вее украински флаг.