"Мижав" парад с оскъдни гости на Червения площад за 9 май

В Кремъл са пристигнали официални лица само от Казахстан, Армения, Беларус, Киргизстан и Таджикистан

Парадът в Москва за 9 май. Ракетна система земя-въздух S-400 СНИМКА: Ройтерс

Парадът в Москва за 9 май. Ракетна система земя-въздух S-400 СНИМКА: Ройтерс

Владимир Путин се срещна в Кремъл с лидерите на страните от Организацията на независимите държави (ОНД), които пристигнаха в Москва за Парада на победата, съобщава кореспондент на РИА Новости.

В Кремъл вече са пристигнали президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев и премиерът на Армения Никол Пашинян, както и държавните глави на Беларус, Киргизстан и Таджикистан - Александър Лукашенко, Садир Джапаров и Емомали Рахмон.

Според говорителя на Кремъл Дмитрий Песков чуждестранните лидери ще наблюдават заедно с Путин преминаването на войските от трибуната на Червения площад. След това ще поднесат венци на гроба на Незнайния воин в Александровската градина.

По всичко личи, че освен "постния" парад, и гостите са оскъдни.

Преди малко Путин се появи на трибуната на парада в Москва. От няколко дни различни сайтове разпространяват информация, че Путин няма да се появи лично на парада, а на видео стена "поради прекомерна заетост". Това обаче бе хумористична новина на руския сайт "Панорама", която някои разпространяваха като истинска.

За първи път в някои райони на страната няма да се проведат традиционните военни паради. Паради ще има в големите градове, но е забранено използването на дронове.