Преди 70 години Г.М.Димитров създава в Ню Йорк Събрание на поробените европейски народи

архив на Николай Ненчев

архив на Николай Ненчев

Докато бащите на днешните т.нар. „демократи“ бяха част от репресивния апарат на БКП, на 20.09.1954 г.,  БЗНС и д-р Г. М. Димитров, тогава в емиграция, учредяват в международния център  "Carnegie Hall" , точно срещу залата на ООН в Ню Йорк, САЩ - СЪБРАНИЕТО НА ПОРОБЕНИТЕ ЕВРОПЕЙСКИ НАРОДИ /СПЕН/. В инициативата се включват емигрантски организации от още девет страни - Албания, Чехословакия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша и Румъния.

Структурата на "СПЕН" наподобява тази на ООН, като се стреми да осигури представителство на онези страни, които "или не са представени, или са представени неадекватно в световната организация!" Много от участниците в СПЕН са бивши ръководители на масови политически организации. СПЕН говори от тяхно име, от името на народите лишени от граждански права. 

На първата сесия на СПЕН за председател е избран д-р Вилис Масенс от Латвия, а за негов зам. председател - Гл. Секретар на БЗНС д-р Г. М. Димитров, който ръководи българската делегация. По късно, на деветата сесия /1962-1963/ д-р Димитров е избран за председател на СПЕН. 

Събранието на поробените европейски народи се превръща в толкова влиятелен говорител на силите, които обединява, че през юли 1959 г. Конгресът на САЩ приема обща резолюция за ежегодно провеждане на Седмица на поробените народи. В съответствие с тази резолюция в цялата страна се организират церемонии и възпоменателни мероприятия, които напомнят за трагичното положение на поробените източноевропейски народи!

Николай Ненчев