Премиерът от Шипка: Щетите са тежки, оперативен щаб ще конкретизира последиците от градушката

Димитър Главчев

Димитър Главчев

Специално дойдохме, за да видим точно какъв е размерът на поражденията и да може държавата да реагира бързо. Хората ще получат помощ, зависи от всички апликационни форми, които ще подадат. Призовахме много бързо да стане това, за да може и много бързо да получат помощта. Това заяви премиерът Димитър Главчев, който преди минути посети град Шипка, предаде репортер на "Фокус". Това пристигна на място лично да провери щетите от снощната буря в региона.

"Разгледахме щетите само визуално. Подробности и конкретика ще научим от кмета на град Шипка. Тежки са щетите - има цели покриви, които са компрометирани, санировка също. Здравната служба, която скоро е била санирана и реновирана, днес отново се нуждае от ремонт. Помощта от държавата ще бъде получена от тези, които имат право в най-кратки срокове. Виждате, че реагираме бързо - каквото зависи от държавата, ще го направим в най-бързи етапи", категоричен бе Главчев.

Премиерът уточни, че Правителствен оперативен щаб работи за преодоляване на последиците от градушките в цялата страна. Той ще се оглавява от вътрешния министър Калин Стоянов, а в него влизат министъра на земеделието, на транспорта, на регионалното развитие и благоустройството и на финансите.

Кметът на град Шипка Василка Панайотова заяви, че населеното място е сред най-пострадалите от градушката. Има щети по почти всички къщи. "За момента 300 домакинства са пуснали молби и декларации за помощи. Очаквам около 600 да подадат, защото почти няма непоразена къща. Много малко са тези, които съвсем наскоро са санирани и нямат по фасадата щети, но в покривната част почти всички имат щети", каза Панайотова.