Прокуратурата: Ако има молба за екстрадиране на българските граничари в Турция, тя ще бъде отхвърлена

Двама от четиримата са с червена бюлетина от Интерпол

Двама от четиримата бивши гранични полицаи, срещу които има образувано дело в Турция за смъртта на турски бракониер, са обявени за издирване с червена бюлетина от Интерпол. Това заявиха от Върховната прокуратура по повод на получена информация от дирекция "Международно и оперативно сътрудничество" към МВР.

В съобщението не се посочват имената на издирваните български граничари, предаде БНР.
Турските власти искат екстрадирането на бившите гранични служители, за да бъдат разпитани по дело образувано срещу тях.

Срещу бившите гранични полицаи Михаил Цонков, Николай Петков, Николай Костов и Живко Петков има образувано дело в Турския наказателен съд в Къркларели за смъртта на турски рибар, настъпила при проверка на рибарска лодка навлязла в български териториални води край Резово.

От Върховната прокуратура уточняват, че според получената официална информация до момента, само двама от тях са обявени за издирване от Интерпол. Относно смъртта на турския гражданин българските власти са установили след всеобхватно и пълно разследване, че в случая няма извършено престъпление, подчертават от Прокуратурата.

Решение в полза на България по случая е постановено и от Европейския съд по правата на човека в Страсбург - по дело, заведено от наследниците на загиналия рибар.

От Върховната прокуратура посочват, че ако постъпи молба за екстрадицията на българските граничари в Турция, тя няма да бъде изпълнена, защото националното ни законодателство не допуска екстрадицията на български граждани в страни извън ЕС.

Относно делото срещу бившите български гранични полицаи в Турция, то продължава, като сега съдът чака обвиняемите да бъдат разпитани. На този етап други искания по делото няма.