Менендес: Турция да прекрати враждебното си поведение към Гърция, за да получи F-16

Анкара иска 40 нови F-16 и 80 комплекта за модернизация

Робърт Менендес

Робърт Менендес

Турция не трябва да получава нови изтребители F-16 и комплекти за модернизация, докато не "прекрати войнственото си поведение" спрямо Гърция, заяви председателят на сенатската комисия по външните работи Робърт Менендес, цитиран от вестник „Катимерини“

"Те трябва да прекратят войнствеността си срещу своите партньори от НАТО (включително) Република Гърция", каза той. "Те трябва да спрат прелитанията, трябва да разрешат на вселенския патриарх да упражнява правата си като религиозен лидер на милиони хора по света. Това са някои от нещата."

Искането на Турция за 40 нови изтребителя F-16 и около 80 комплекта за модернизация е на стойност 20 млрд. долара.

„Политико“ съобщава, че Менендес е подкрепил много по-малък договор за модернизация на Турция. Той е за обновяване на софтуера на авиониката за съществуващите турски F-16 на стойност 259 млн. долара.

Тази продажба "е била само за създаване на оперативна съвместимост в комуникациите между съюзниците от НАТО. Чувствах, че това е достойна цел." - казва Менендес в интервю. "Това показва на Турция, че ако промени отношението си, вратата не е затворена за нея, но аз все още съм против F-16."

Друг важен проблем, който противопоставя Турция на нейните колеги от НАТО, е блокирането на присъединяването на Швеция като 32-и член на Алианса. Американски официални лица смятат, че Турция ще промени позицията си, след като президентските избори, насрочени за 14 май, приключат, независимо кой е победителят.

Но одобрението на Турция за членството на Швеция в НАТО може да не е достатъчно, за да се деблокира продажбата на F-16, посочва Менендес.

"От моя гледна точка може да има и други неща, които ще бъдат важни за Турция, но най-малкият общ знаменател тук трябва да бъде подкрепата за влизането на Швеция в НАТО." - заяви сенатор Крис Ван Холен, който работи заедно с Менендес в Комисията по външни отношения. /БГНЕС