Плевнелиев: Радев атакува партийната система, за да овладее властта след края на мандата си

"Популизмът трови и отслабва демокрацията"

Росен Плевнелиев

Росен Плевнелиев

Румен Радев атакува партийната система, защото  иска да овладее властта след края на мандата си.  Такава позиция изрази пред Нова ТВ Росен Плевнелиев, президент на България  през периода 2012-2017 г.

По думите му, партиите се държат неадекватно, но е недопустимо един президент да си позволи това, което прави Радев.

"Винаги съм казвал и съм писал статии още през 2020 година, че Румен Радев ще атакува всяка политическа партия, която набира скорост. Защото на него му изнася политическият спектър в България да бъде раздробен. Противопоставен. "Разделяй и владей" е стара римска максима. Целта е Румен Радев и хората зад него да вземат властта след две години. В това съм убеден. Казвал съм го и преди. Ще го повторя за стотен път." – посочи Плевнелиев.

Той поясни, че в момента Радев не може открито да заяви претенции към управлението на държавата:  

"Няма как да обяви такова нещо в момента. Той е действащ президент. Като такъв той не управлява, а представлява държавата. Не му отива да каже такова нещо. Но съм убеден, че това ще се случи."

"България падна в плен на популизма. Всичко, което виждаме е популизма в неговата стандартна форма", категоричен е Плевнелиев. "Популизмът трови и отслабва демокрацията. Ако не променим подхода - от популистки към демократичен за идващите избори, няма да има решение отново." - категоричен е Плевнелиев.

Той отбеляза, че  стоте държави, в които популизмът е взел връх, живеят в бедност.

Популистите търсят разделение, имат нужда от враг понеже нямат кауза, констатира Плевневиев.

Той посочи като пример незаконния арест на Бойко Борисов, с който ПП се опитваха да надъхват феновете си.

„Срещал съм се сто пъти с тези момчета“, каза експрезидентът, като добави, че ги е призовавал да променят политическото си поведение. 

Той посочи, че отказът от отговорно поведение и изпадането в плен на популизма обслужва интереса на руския автократ Владимир Путин.  

Путин иска България да остане в периферията на ЕС –  корумпирана, бедна, затънала в полулизъм, за да може волята му да се изпълнява, предупреди Плевнелиев.

Необходима е мобилизация и умерените българи – да  гласуват, призова той.