Руски военен предупреждава: "Мъртвата ръка" не може да спаси руснаците при ядрен удар на САЩ

Системата се задейства автоматично, но не гаранти безопасност, ако в Европа бъдат разположени ядрени ракети, казва бивш началник на Геншаба на РРВ

Заместник-президентът по информационната политика на Руската академия за ракетни и артилерийски науки (РАРАН) доктор на военните науки Константин Сивков заяви, че комплексът за автоматично управление на масирани ответни ядрени удари "Периметър", известен още като "Мъртва ръка", не може гарантирано да осигури нанасяне на ответен удар по позиции на военните на САЩ, пише Russia Beyond.

Тъй наречената система "Мъртвата ръка" се задейства автоматично, в случай на регистриран ядрен удар по Русия. Това позволява нанасянето на ответен удар дори и ръководството на страната да е било унищожено.

"Системата може да дава команди само до наземни комплекси и самолети от стратегическата авиация. А ракетните подводници със стратегическо предназначение, намиращи се под водата, няма да могат да приемат командата за пуск на своите балистични ракети. Освен това ракетите, свързани с "Периметър", са разположени в шахтови пускови установки, което означава, че могат да бъдат унищожени от първия "обезглавяващ" удар. Така че и системата за управление не може напълно гарантирано да обезпечи нанасяне на ответен, дори ответно-насрещен удар", пише Сивков в статия за изданието "Военно-промышленный курьер".

Поради това е необходимо системата за управление да бъде модернизирана така, че да получи по-висока бойна устойчивост на стратегическото ядрено оръжие, подчертава военният експерт.

"Горещите глави" в САЩ разполагат с възможност да извършват успешни контрасилови маневри и могат да се решат на превантивен ядрен удар в критична обстановка. Американският елит ще получи неоспоримо световно господство, като едновременно с това ще съкрати броя на излишните членове на собственото си население", заключава Сивков.

По-рано подобни мисли сподели и бившият началник на Генщаба на руските Ракетни войски със стратегическо предназначение генерал-полковник Виктор Есин. Според него "Периметър" няма да позволи на руските военни да се чувстват в безопасност, ако в Европа бъдат разположени американски ракети със среден обсег с ядрени бойни глави.

"Системата "Периметър" функционира, тя дори е усъвършенствана. Но когато сработи, вече ще разполагаме с малко средства - ще можем да изстреляме само тези ракети, които биха оцелели след първия удар на агресора", смята генералът.

Както съобщи "Ридус", сред военните специалисти активно се обсъжда сценарият за началото на ядрена война между Русия и САЩ. Например Константин Сивков смята, че обменът на ядрени удари ще бъде предшестван от дълъг период на бойни действия с конвенционални оръжия.

Руснаците твърдят, че разработват хиперзвукови ракети и други нови оръжия, като безпилотното ядрено торпедо именно за да диверсифицират ядрените си сили и за да гарантират, че ще могат да направят ответен унищожителен удар, в случай на изненадваща ядрена атака.

От САЩ заявяват, че хиперзвуковото оръжие на практика може да се използва за изненадваща атака, като към този момент то не би могло да бъде спряно от противоракетната отбрана на страната. Именно заради това американците планират да разработят свои контрамерки.

Експертите предупреждават, че се задава нова надпревара във въоръжаването, като този път ключови ще са именно хиперзвуковите оръжия и разположените в космоса бойни средства.

Според договора за демилитаризация на космическото пространство от 1967 година нито една страна няма право да разполага оръжие за масово поразяване в орбита около Земята. Документът обаче дава право да се разполагат оръжейни системи от друг тип.