5 Декември, 2025
/

Обредни храни на Варвара - Женска Коледа

Обредни храни на Варвара - Женска Коледа

снимка: Faktor.bg

На днешния празник задължително хапнете сладка царевица за здраве и берекет

Отколешна е традицията на днешния ден – света Варвара или още Женска Коледа, да се приготвят специфични обредни храни. Те са свързани с древните вярвания и представи на наши народ за здраве и благополучие, които имат своята специфика в различните краища на България. 

Сред най-тачената окултна храна, която задължително трябва да присъства на трапезата в деня на света мъченица Варвара, е

варената царевица със захар и орехи

Рецептата е съвсем проста: 

Добре е да накиснете за няколко часа зърната от царевицата ( 1 или 2), преди да я сложите да се вари. 

За да стане по-вкусна, я сварете с няколко супени лъжици захар на кристали. Към нея може да прибавите по няколко зърна стар васул, леща, жито – да наварява берекета в къщата. 

Когато царевицата се разпука, значи че вече е готова. 

Разсипете я в малки купички, поръсете със захар на кристали. По желание може да я запечете в подходящ съд, поръсена с печени и счукани орехи.

Предците ни са вярвали, че който хапне поне лъжичка от царевицата на Варвара – ще бъде здрав и жизнерадостен през годината. 

Варено жито със стафиди и орехи 

Житото е една от основните обредни храни в християнската традиция. Тя е свързана с името на светицата и символизира плодородието и здравето. Житото се раздава за здраве и берекет, вярва се, че то предпазва хората и животните от болести.

И тази храна се приготвя много лесно: 

Накиснете 1 ч.ч. жито в 3 ч.ч. вода в подходяща тенджера. Оставете го да престои за около 1-2 часа. След това прибавете към него 3-5 лъжици захар на кристали и го сложете на средно силен огън да се вари. Житото е сварено, когато изпие цялата вода от тенджерата. Преди да го дръпнете от огъня, прибавете към него едри черни стафиди ( колкото желаете), за да набъбнат и овкусят житото. 

Оставете свареното жито да изстине. След което прибавете към него начуканите орехи, настърганата кора на един лимон и една ябълка, нарязана на малки кубчета.

Поднесете жито в подходяща порцеланова или друга купа, като обилно поръсите с пудра захар и украсите с канела.  

Питка (Коливо) 

Питката, която се притогвя за днешния празник, обикновено е безквасна (защото сега са Коледните пости). Най-често се  украсява със символи на плодородие и здраве, и е добре да присъства на трапезата на Варвара.  Когато се разчупва се благославя светицата. Някъде към нея добавят мед или захар, за да бъде годината „сладка и щастлива“.

Коливото се приготвя така, както се прави хляб, но за целта вместо вода се използва квас. С него се омесва средно твърдо тесто, към което добавяте захар на кристали (по ваш вкус) или мед. Тестото се слага в набрашнена на дъното тавичка и се пече по традиционния начин. 

В традицията е прието обредната храна да се раздава на близки и съседи, защото се вярна, че така ще привлече здраве и берекет в семейството и дома.

Сподели:

Коментари (0)

Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Сармите от прясно зеле, в комбинация със сладка червена чушка и пълнеж от кайма и ориз, е истинска есенна класика на българската трапеза

Кои са най-добрите и безвредни съдове за готвене?

Кои са най-добрите и безвредни съдове за готвене?

Все повече домакинства обръщат внимание не само на вкуса на храната, но и на начина, по който тя се приготвя. Изборът на безвредни съдове за готвене е пряко свързан със здравословното хранене и дълготрайността на кухненското оборудване. Възможностите са разнообразни – от съдове от стомана, керамика, стъкло или емайл, до модерни модели с незалепващо покритие.