20 Декември, 2025
/

Обредни храни на Варвара - Женска Коледа

Обредни храни на Варвара - Женска Коледа

снимка: Faktor.bg

На днешния празник задължително хапнете сладка царевица за здраве и берекет

Отколешна е традицията на днешния ден – света Варвара или още Женска Коледа, да се приготвят специфични обредни храни. Те са свързани с древните вярвания и представи на наши народ за здраве и благополучие, които имат своята специфика в различните краища на България. 

Сред най-тачената окултна храна, която задължително трябва да присъства на трапезата в деня на света мъченица Варвара, е

варената царевица със захар и орехи

Рецептата е съвсем проста: 

Добре е да накиснете за няколко часа зърната от царевицата ( 1 или 2), преди да я сложите да се вари. 

За да стане по-вкусна, я сварете с няколко супени лъжици захар на кристали. Към нея може да прибавите по няколко зърна стар васул, леща, жито – да наварява берекета в къщата. 

Когато царевицата се разпука, значи че вече е готова. 

Разсипете я в малки купички, поръсете със захар на кристали. По желание може да я запечете в подходящ съд, поръсена с печени и счукани орехи.

Предците ни са вярвали, че който хапне поне лъжичка от царевицата на Варвара – ще бъде здрав и жизнерадостен през годината. 

Варено жито със стафиди и орехи 

Житото е една от основните обредни храни в християнската традиция. Тя е свързана с името на светицата и символизира плодородието и здравето. Житото се раздава за здраве и берекет, вярва се, че то предпазва хората и животните от болести.

И тази храна се приготвя много лесно: 

Накиснете 1 ч.ч. жито в 3 ч.ч. вода в подходяща тенджера. Оставете го да престои за около 1-2 часа. След това прибавете към него 3-5 лъжици захар на кристали и го сложете на средно силен огън да се вари. Житото е сварено, когато изпие цялата вода от тенджерата. Преди да го дръпнете от огъня, прибавете към него едри черни стафиди ( колкото желаете), за да набъбнат и овкусят житото. 

Оставете свареното жито да изстине. След което прибавете към него начуканите орехи, настърганата кора на един лимон и една ябълка, нарязана на малки кубчета.

Поднесете жито в подходяща порцеланова или друга купа, като обилно поръсите с пудра захар и украсите с канела.  

Питка (Коливо) 

Питката, която се притогвя за днешния празник, обикновено е безквасна (защото сега са Коледните пости). Най-често се  украсява със символи на плодородие и здраве, и е добре да присъства на трапезата на Варвара.  Когато се разчупва се благославя светицата. Някъде към нея добавят мед или захар, за да бъде годината „сладка и щастлива“.

Коливото се приготвя така, както се прави хляб, но за целта вместо вода се използва квас. С него се омесва средно твърдо тесто, към което добавяте захар на кристали (по ваш вкус) или мед. Тестото се слага в набрашнена на дъното тавичка и се пече по традиционния начин. 

В традицията е прието обредната храна да се раздава на близки и съседи, защото се вярна, че така ще привлече здраве и берекет в семейството и дома.

Сподели:

Коментари (0)

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Предлагаме ви автентични рецепти за мекици, без които празникът на св. Сава няма да е истински. Постни, диетични и блажни, те са лесни за приготвяне и са невероятно вкусни

Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Сармите от прясно зеле, в комбинация със сладка червена чушка и пълнеж от кайма и ориз, е истинска есенна класика на българската трапеза