Руснаците рекламират чудо ваксина – разболява, вместо да предпазва от Ковид-19

Реваксинираните със „Спутник Лайт“ получават 100% защита срещу щама омикрон за три месеца. Това твърди ръководителят на Националния център по епидемиология и микробиология на името на акад. Н.Ф. Гамалей Александър Гинцбург в ефира на телевизионния канал Русия 1. 

„75% от ваксинираните съдържат вирус-неутрализиращи антитела към щама Омикрон. Ако вземем серум от хора, които са били подсилени от „Спутник Лайт“, то в рамките на три месеца след усилването 100% от хората са имали антитела, неутрализиращи вируса“, цитира го РИА Новости .

Гинцбург също така заявява, че „Спутник V“ не трябва  да бъде модифициран за омикронния  щам. А ваксинацията с бустерна доза от тази ваксина шест месеца по-късно дава пълна защита срещу щама Oмикрон.

Може ли да се вярва в ефекта на руските ваксини или Русия просто се опитва да получи признание в света за своя "научен триумф"?

Русия може да се окаже шампион по създаването на ваксини срещу Ковид-19. След като откриха първата ваксина срещу смъртоносни вирус – „Спутник V“, руски изследователи създадоха още "Спутник Лайт", "КовиВак" и "ЕпиВакКорона", като за всяка една от тях твърдят, че има голям ефект в битката срещу различните разновидности на коронавируса, в това число и последния - Омикрон. 

Световни учени и здравни институции обаче оспорват тяхната ефективност и безопасност. Това е и една от причините те да не бъдат одобрени и прилагани в Европа и САЩ, както и в други страни по света. Така смятат и изследователите от Института за интердисциплинарни медицински изследвания на Европейския университет в Санкт Петербург. 

Руският вестник "Коммерсант" публикува резултати от актуално тяхно изследване за ефективността на руските ваксини срещу Ковид-19. Според учените от Института, данните от проучването показват, че защитата от заразяване с Ковид-19 при ваксината "Спутник V" е 58%, на "Спутник Лайт" — само 50%, а на "КовиВак" — едва 38%. Много любопитни са наблюденията на учените по отношение на последната ваксина  "ЕпиВакКорона", която за последно е била предоставяна на лечебните заведения в Русия до началото на декември 2021 година. Те показват изключително странния резултат от ефекта от тази ваксина — минус 40%. 

Учените са установили, че при неваксинирани пациенти вероятността да се заразят с коронавирус е 40% по-ниска, отколкото при ваксинираните с "ЕпиВакКорона". А това няма как по друг начин да се тълкуват освен, че тази ваксина не просто е вредна, но и опасна за човешкото здраве. Това очевидно е и причината руското Министерство на здравеопазването да преустановило закупуването на пептидната ваксина "ЕпиВакКорона", налагайки забрана за нейното прилагане. 

Всъщност Русия от много време прави отчаяни опити да наложи своята ваксина „Спутник V“ и нейната олекотената версия  „Спутник Лайт“, разработена от московския институт "Гамалея", чиято ефективност е почти 80% и се предлага на изключително ниската цена от 10 долара на доза. Очевидно разработването на нови ваксини срещу различните щамове на коронавируса са поредния опит на Русия да получи признание в света за своя "научен триумф“. Добре е обаче да припомним, че и досега има отказ от страна на СЗО, Европа, САЩ и дори Китай да регистрират руските ваксини и да одобрят дори „Спутник V“. Затова едва ли някой си прави илюзии, че биха са доверили на нейния олекотен вариант и другите разработени руски ваксини, независимо от масираната пропаганда, която се води от руските медии с цел те да бъдат признати и пуснати на международните пазари.