Русофилска власт плюс изолация в ЕС е равно на катастрофа!

Виденовото време пак дебне на вратата -застрашен ли е валутният борд?

Димитър Попов

По времето на българския преход се оформи традиция на ясна причинно-следствена връзка между русофилско управление и национална катастрофа! По времето на Виденов го видяхме уж за последно. Днес сме заплашени от повторение на този филм, макар и с ново заглавие, с 

нови герои и с нови субтитри

Първата предпоставка за катастрофа – русофилската власт - е налице от 2 години насам. Въпреки че русофилите са 25% от избирателите, управлението и формирането на държавната политика е в техните ръце. Радев и Нинова подмениха висшите държавните чиновници на всички ключови позиции, към които Кремъл има силен интерес. Става дума за ръководството на Булгаргаз, на НАП, на агенция Митници, на ББР, на ДКК, на НЕК, на ДАНС, Военно разузнаване, Разузнавателната служба, НСО. Новоназначените не са обсъждани с никого и са лично лоялни към президента, който от своя страна е лоялен на Кремъл. 
Румен Радев, особено чрез своите правителства, непрекъснато доказва, че работи за едно - България да напусне общността на демократичните държави и да се превърне в евразийска република от ранга на Армения например. 
Няколко факта в тази връзка: от 2017 до 2021 година, право за дългосрочно пребиваване в България са получили 9200 руски граждани. Само за 2022 година, след санкциите от ЕС срещу Русия, такова право са получили над 8 000 руснаци, което си е 

ударно раздаване на паспорти във военно време

Още по-видим резултат е огромният ръст на търговските отношения с Москва през последната година. Вносът на Русия в България се е увеличил два пъти и от 5 и половина милиарда лева е станал 11 милиарда, при запазен размер на нашия износ. Увеличението на вноса е заради удвоени доставки на руски петрол веднага след началото на войната в Украйна. Благодарение на това, сега Русия е втория по важност търговски партньор на България и неин най-важен доставчик на суровини.
В същото време, заради санкциите, в ЕС са замразени над 300 милиарда евро на руските банки и имущество за 20 милиарда евро на руските олигарси. Дори Унгария, която често защитава руски позиции в ЕС, е запорирала руски активи за 900 милиона евро. В България, в която живеят 300 000 руснаци, притежатели на 500 000 имота по Черноморието, санкционираните са четирима, като отговорните институции се оправдават, че не са замразили никакви руски активи, защото в българското законодателство терминът „замразяване“ липсвал! 
Това и други бездействия на президентските правителства станаха повод Еврокомисията да се оплаче, че в България и Кипър руските фирми и банки работят без ограничения и двете държави, въпреки санкциите, се превръщат в перачници за руски капитали. От ЕК също напомниха, че назначеното от Радев ръководство на ДАНС не проверява чуждите инвестиции у нас за произход, което е допълнителна вратичка за избягване на санкциите срещу руски фирми. Стигна се дотам, че както в НАТО, така и в ЕС, Радев вече го броят за приятел на Путин, а с него връщат и нас в едни тъмни времена, когато ни наричаха най-верния сателит на Москва. 
Може би затова видяхме и този парадокс: след като президентът се изказа против нова военна помощ за Украйна, Жозеф Борел пристигна в България да преговаря директно с оръжейните фирми, прескачайки държавната власт и правителството, обявени вече за предатели на европейското единство.

Сбъдна се и друго желание на Москва - България да стои далеч от Шенген

и от по-тясна интеграция в Европа. Министрите на Радев изпълниха тази мечта иновативно: те публично и на живо презентираха пред австрийския канцлер  пълната неспособност на България да опази своята граница от мигрантско нашествие. И за да няма съмнение, че не сме за Шенген, му разказваха, че сред трафикантите има и полицаи. Не бях виждал по скудоумна акция на едно правителство, което се дискредитира само до такава степен, че разчувствания австрийски канцлер сега търси пари за да ни поправи граничната ограда.
Емблематичен е и случаят с проваленото ни влизане в еврозоната от 1 януари 2024 година. По признание на Европейската комисия, служебното правителство само е взело решението да отложи присъединяването, въпреки че от комисията не е имало възражения за нашето членство. Оправданието на кабинета с високата инфлация е било за вътрешно ползване, за да се оправдае този жест към противниците на еврото и към Москва.
За огромно съжаление, действията на Радев по изолирането на България в ЕС и НАТО не срещнаха 

никакъв отпор от политическите партии

Напротив, БСП и Възраждане, които официално представляват интересите на руската империя у нас, му служат като параван, зад който той промъква руския дневен ред в българското общество. „Възраждане“ инициираха подписка за референдум срещу еврото, с чиито резултати се надяват да поставят на карта самото ни членство в ЕС; а ИТН, с референдума за президентска република, искат да превърнат България в авторитарна република по руски образец.
Останалите партии се снишиха и не осъдиха Радев категорично, може би защото и сред тях има русофилски фракции. Според проучване на „Алфа рисърч“, поръчано от „Отворено общество”, дори в евроатлантическите ГЕРБ и ПП русофилите са 12-14% от избирателите, а в ДПС те са дори повече - 23%. Сред избирателите на Български възход почти половината са русофили. Така,

 разкрачени между Изтока и Запада,

 партиите не посмяха да съставят правителство, и не направиха твърдия избор между САЩ и Русия, който щеше да ги лиши  от русофилски гласове пред урните.
Следствието от президентското управление плюс снишени партии е вече налице! След почти 2 години русофилска власт и евроатлантическа толерантност, стигаме и до финансовата катастрофа. Тя е очертана в доклад на служебния финансов министър Росица Велкова за състоянието на държавната хазна. Велкова, откровено и с цифри признава за 7% планиран бюджетен дефицит, както и за твърда тенденция към свръхдефицити в следващите години. Това е път към санкции от ЕК, признава тя. Велкова се опасява също, че заемите за покриване на дефицита в бюджета ще са с висока лихва и дълга може да надскочи тавана от 60%. Причините според нея са слабия контрол върху разходите, свалянето на ДДС за много стоки наведнъж, по високите пенсии и социални плащания, помощите за бизнеса, формиращи свръхпечалби, необложени от държавата. Накрая, с много прости думи, някак между другото, Велкова напомня, че има опасност от 

провал на валутния борд и нов курс на лева към еврото

Иначе казано повторението на Виденовото време е съвсем реална опасност. Много е вероятно, ако през април няма редовно правителство с прозападна ориентация, сценарият, описан в доклада на финансовото министерство да се сбъдне още през следващата зима.
Предполагам, че онези 50 офицери в руското ФСБ, които работят по България, вече са прочели доклада на Велкова и са отворили шампанското. При това не само с един тост за здравето на другаря Радев. Тяхното последно творение – Международно движение на русофилите, оглавено от подсъдимия за шпионаж русофил Николай Малинов, също заслужава наздравица. Нали и това движение е още един пирон в ковчега на европейска България?!