Сарафов поиска от прокуратурата на Узбекистан да екстрадира убиеца от "Соло"

У нас гостува делегация от прокуратурата на Узбекистан

Борислав Сарафов

Борислав Сарафов

Изпълняващият функциите на главен прокурор Борислав Сарафов проведе среща с представители на Главната прокуратура на Република Узбекистан, които са на работно посещение у нас.

Начело на узбекистанската делегация е Нозим Абас Угли Ходжаев - заместник-ръководител на отдел „Международен“ на прокуратурата в Узбекистан. От българска страна присъстваха заместник-главният прокурор Мария Павлова, Цветомир Йосифов - завеждащ отдел „Международен“ към Върховнато касационна прокуратура, Емилия Русинова - заместник на административния ръководител на Апелативната прокуратура в София, Илиана Кирилова - административен ръководител на Софийската градска прокуратура.

Сарафов обсъди с представителите на узбекистанската прокуратура възможностите за задълбочаване на двустранното сътрудничество по наказателно-правни въпроси, борбата с организираната престъпност и противодействието на незаконната миграция.

Той постави въпроса за екстрадицията на обявения за издирване с Европейска заповед за арест (ЕЗА) Илиян Тодоров, за когото през март 2023 г. бе установено, че пребивава в Узбекистан. Тодоров има влязла в сила присъда за убийството на двама младежи (до дискотека „Соло“, гр. София), както и за опит за убийство.

Главният прокурор подчерта приоритетния характер на казуса за българската страна и необходимостта лицето да изтърпи наложеното му от ВКС през 2013 г. наказание „доживотен затвор“ в Република България. /БГНЕС