Си обяви, че Китай ще работи с Русия за "многополюсен свят"

Той нарчее Русия "приятелски съсед"

Си Дзинпин

Си Дзинпин

Президентът на Китай Си Дзинпин, който е на посещение в Русия, заяви, че Пекин ще работи с Русия за "насърчаване на многополюсен свят". Товя е на деветата му визита в страната откакто беше избран за президент през 2013 г.

69-годишният Си кацна на московското летище "Внуково" за тридневно официално посещение - първото откакто Русия започна война в Украйна през миналата година. 
Той обаче разговаря няколко пъти с руския си колега Владимир Путин през миналата година .

"Развитието на китайско-руските отношения донесе не само осезаеми ползи за двата народа, но и допринесе значително за развитието и напредъка на света, точно когато двустранният стокообмен между Китай и Русия нарасна до около 190 млрд. долара през миналата година", заяви китайският лидер, цитиран от всекидневника „Глобал Таймс.

"Убеден съм, че посещението ще доведе до ползотворни резултати и ще даде нов тласък на здравия и стабилен растеж на китайско-руското всеобхватно стратегическо партньорство за координация за новата ера", заяви Си.

Той нарчее Русия "приятелски съсед".

"За мен е огромно удоволствие отново да стъпя на руска земя, (за да) направя държавно посещение в Руската федерация по покана на президента Владимир Путин", добави той.