Столтенберг с два различни прочита на войната в Украйна

Те се проектират в оптимистичен и песимистичен сценарий

Йенс Столтенберг

Йенс Столтенберг

Столтенберг даде интервю пред ARD, като там въпросите бяха в насока каква е оценката му за развитието на войната. В отговорите генералният секретар на НАТО засегна темата в две насоки - песимистична и оптимистична.

Лоши новини от Украйна

"Трябва да сме подготвени и за лоши новини, но сме длъжни да подкрепяме Украйна и в добри, и в лоши времена", заяви Столтенберг. Моментално информационният флагман на Русия и едно от най-престижните оръжия в пропагандата на Владимир Путин ТАСС публикува материал с акцент именно, че се чакат лоши новини от Украйна. Факт е, че на този акцент наблягат още украински информационни издания.

Големи победи в Украйна

Столтенберг призна, че фронтовата линия в Украйна не се е променила значително тази година, но това не значи, че Украйна не постига успехи. Конкретно той наблегна на факта, че Руският черноморски флот беше принуден да отстъпи от Черно море, както и успешните украински удари в руския тил. Този аспект от думите му дава възможност на западни медии като Deutsche Welle да насочат акцент и върху това като доказателство, че Украйна може да се справи, стига да ѝ се оказва навременна и достатъчно голяма военна помощ от Запад: И трите черноморски пристанища на Украйна заработиха, руският флот е безсилен