Учени разкриват какво се случва с тялото ни след смъртта


Независимо дали ви харесва или не, някой ден животът ще си отиде от тялото ви. Различни религиозни системи предлагат различни обяснения за метафизичните преживявания, които следват след смъртта. Но истината за това, какво се случва с физическото тяло на човек, след като умре, ни казва науката, която се занимава от много време с този въпрос, пише profit.bg. 

През първите няколко часа

В началните секунди след смъртта кислородът бързо се изчерпва и мозъчната дейност се затруднява. Невроните прекратяват дейността си и мозъкът спира, отделяйки хормони, които регулират различните функции на тялото.

Мускулите се отпускат, кожата губи цвета си и става бледа, което е резултат от липсата на приток на кръв. Това се случва едва 15-20 минути след смъртта.

Сърцето вече не изпомпва кръв, тя не циркулира и заради гравитацията се събира в най-ниската точка на тялото. След няколко часа тялото получава червено и лилаво оцветяване заради утаяването на кръвта. До 12 часа след смъртта тялото е достигнало максимална промяна в цвета.

Този процес, известен като "следсмъртни петна", помага на лекари и съдебни следователи да определят приблизителното време на смъртта.

През това време започва и друг процес. След от три до шест часа след смъртта феномен, известен като "трупно вкочаняване", започва да се проявява. Мускулите се сковават, оставяйки тялото в положение за следващите 24-48 часа.

В дните след смъртта

Макар че се случват и други процеси, тялото е подложено на разлагане през цялото време.

Клетъчната мембрана се пука и започва да бълва цитозол. Той съдържа протеини и ензими, които разграждат околната тъкан, заедно с помощта на повече от 100 трилиона микроорганизми.

След това анаеробни бактерии (които не се нуждаят от кислород, за да оцелеят) в стомашно-чревния тракт започват да се хранят с коремните органи.

Това е мръсен процес, известен като гниене, съпроводен с неприятни миризми, освобождавани при разграждането на аминокиселини. Те пък привличат насекоми, които се хранят с мърша.

Те снасят яйца в гниещата тъкан, които се излюпват в рамките на един ден. Ларвите им продължават да се хранят с трупа.

През първите няколко седмици

Насекомите могат да изконсумират 60 процента от тъканта на човешкия организъм само за няколко седмици. В резултат на това се освобождават течности и газове.

Между 20-50 дни след смъртта се осъществява маслена ферментация, която привлича ларви на бръмбари, протозои и гъби. Това е процес, известен като сухо гниене, който може да се проявява в продължение на една година.

След година и повече

Каквито и части да са останали от тялото, те са изядени от растения и животни през следващите години, дори останките на скелета.

Ако тялото е поставено в земята, то ще изчезне, а молекулите му ще се рециклират в природата.