Васко Кръпката: Да живееш в Калифорния и да гласуваш за Радев, е голяма простащина, хората вярват на изпедепцани измамници, а не на честни политици

Ако президентът беше читав и с достойнство, нямаше да стои с наведена глава пред руския кагебарски патриарх

Васко Кръпката

Васко Кръпката

Звучи смешно да говорим за "промяна", ако Кирил Петков и Асен Василев се коалират с БСП и с чалгата

Фалшивите зелени сертификати са най-голямото падение в страната през последните 2 години, казва пред Faktor.bg известният рокаджия

Интервю на Васил Стефанов

- Васко, защо на последните избори в България имаше толкова ниска избирателна активност за сметка на секциите ни в чужбина, в които сънародниците ни, които избягаха преди 30 г. от хаоса в страната пускаха бюлетини масово за Румен Радев и за Костадин Костадинов, популярен и като Копейкин?

- Да живееш в Сан Диего, Калифорния и да гласуваш за Румен Радев и за човек, чийто истинско име не съм научил, е голяма простащина. Казвам го без извинение. Според мен, онези хора, които не гласуваха, са си оправили живота в някаква степен. Най-важното е, че всички са свободни да си живеят добре. Животът в България не е толкова лош, щом толкова малко ходят да гласуват. Като дойдат януарски и февруарските сметки, предполагам, че нещата ще са други, но сега явно хората не са толкова зле. Те са свободни и си бъркат в носа, ходят за риба и си слагат зелето. Явно има много по-важни неща от това, да отидеш до урните. Аз лично ходих да гласувам и винаги съм го правел. Преди да падне „стената“, пусках празен плик.

- Ще успеят ли новите месии Кирил Петков и Асен Василев, които народът си избра, да съставят правителство, да управляват държавата експертно?

- Нямам мнение, защото не ги познавам. Разбира се, че трябва да има промяна, за да се отдръпнат бръснатите глави, които управляват България. Общо взето се съмнявам в промяната, защото има много въпросителни. Освен това, едно е да живееш навън, да протестираш и да говориш за спиране на корупцията, друго е да поемеш отговорност. Ако обаче Кирил Петков и Асен Василев се коалират с чалгата с и с БСП, няма да приема, че това са хора на промяната, защото звучи смешно.

- Защо толкова много наши сънародници решиха да се доверят на двама души, които познават само от два месеца?

- Това се случва навсякъде по света. Хората се лутат наляво и надясно. Не можем да искаме от всички да имат определени политически пристрастия, особено при по-младите, които не помнят комунизма. На тях дори не им беше обяснено какво се случваше по времето на соца. Тази тема в България е табу. Ченгетата успяха да завладеят повечето медии, а чалга мисленето стана институция. Днес виждаме какви са резултатите. В началото на прехода не беше така. Тогава искахме България да се завърне в европейското семейство, където ѝ е мястото. След като влязохме в ЕС и НАТО, хората започнаха да търсят кусури на Европа и забравиха кой е най-големият кусурлия, който спъва цялата ни демокрация. Те, като че ли, не помнят кой осъществи капитализма в България. След тази пандемия е естествено повечето наши сънародници да олевеят, защото фалираха доста бизнеси и предприятия. Има една лява вълна и то в световен план, с която се търси месия, който да даде пари.

- В едно предишно интервю ти каза, че народът е озлобен и затова гласува за чалгата. Още ли смяташ, че вотът за нови партии като ИТН е протест срещу предишното управление?  

- Никога не сме били толкова разделени и заради пандемията. България е 111 000 кв. км и една малка част от свободния свят. Аз виждам какво се случва там и се стремя да бъда като хората там. Този свят беше изграден с много бачкане и отговорности, с които е свързана свободата. Имаш права, но и задължения. Много хора у нас го удариха на свободия, защото няма опозиция на корупцията. Те предпочитат да дадат пари за фалшив сертификат, вместо да се ваксинират безплатно. Това е най-голямото падение през последните 2 години – лекарите, които издават тези „сертификати“, и хората, които плащат. Всички са виновни и това е свързано с бедите ни. Отново имаме начина на мислене „за крадец не ставаш сине, ти си будала“. Мотото на чалгата е – „всички крадат. И аз ще крадна“.

- Защо на президентския вот на първи тур повечето хора предпочетоха фуражката пред духовния човек на науката?

- Хората не гласуваха за проф. Анастас Герджиков, за да накажат Бойко Борисов, което е глупаво. Аз не правя голяма разлика между Борисов и Румен Радев. И двамата са мачовци. Както казва Теди Москов – „да вземат да се сбият и който победи…“. Много лоша игра за политиците изигра тази негативна кампания. Не може да чегърташ нещо, по което хората имат сантимент и се вижда, че е свършило някаква работа и да наблягаш само на лошото. Тази негативна кампания беше започната от Румен Радев със своите изказвания против това, което се случва. Той се обяви срещу управлението на държавата, като че ли не е част от него, което много ме дразнеше. Вместо да се занимава с негативна кампания, трябваше да надгражда. Съвсем нормално е след трите мандата на Бойко Борисов да дойде друг човек, който да управлява, но не и с чегъртане. Партиите на протеста имат толкова ниско доверие, защото се занимаваха с някакви снимки и глупости, а не с факти и с това, което реално се е случило. Носталгично настроените българи към комунизма смятат, че трябва здрава ръка, че Румен Радев е успешен политик, понеже вероятно е добър пилот. Авиатор обаче не означава задължително качествен президент. Той по никакъв начин не се яви в ролята на обединяващ. Лозан Панов например работи в най-проблемното място – в съда, и той си сложи главата в торбата. Когато обаче се появи честен човек, не се вярва на него, а на изпедепцани измамници. Румен Радев, както е добър летец, ако беше и читав президент с достойнство, нямаше да стои с наведена глава пред руския кагебарски патриарх, който му се караше, а пък вицето му Илияна Йотова дори падна на колене. Той нямаше да лобира срещу падането на санкциите срещу Русия, щеше да каже поне една дума за анексирането на Крим. Румен Радев обаче избягва тези теми. Ако не беше със социалистически убеждения, въпреки че е учил в САЩ, щеше да посети лагера в Белене и да сложи цветя пред паметника на убитите по време на комунизма. Той представи червена политика и свърши още куп лоши неща, най-вече с негативното си отношение към живота, който живеем. Аз имам музика, която е повече от политиката за мен.

- Как си обясняваш, че на последните избори десни партии като че ли губят почва в парламента за сметка на левичарски проруски формации?

- Това вече е много опасно. Аз много се радвам, че Мая хвана влака за Кюстендил. Не можах да си обясня обаче как един човек, който е антиевропейски настроен, върти се около средите на БКП, говори едно, а върши друго, успя да излъже хората и да влезе в парламента. Най-странното е, че тези, които живеят на Запад, гласуваха за този… Как му беше фамилията?  Въпросът е, като толкова много споделят възгледите му, защо не се преместят в Русия? Оцеляхме при Волен Сидеров, ще преживеем и този. Може би най-лошото, което може да ми се случи, е да му науча фамилията за следващите 4 години.

- Имайки предвид ниските резултати на БСП и на ИТН, може ли да говорим за частична победа над комунизма и чалгата?

- Чалгата отдавна умря. Първият фалирал чалга клуб се казваше „Нерон“. Сега вече е един успешен джаз и блус клуб. Отдавна ги няма онези големи концерти на „Пайнер“. Като влезеш в бензиностанция, дисковете с чалгата не те застрелват от упор, а са сложени в краката. Остана само гуруто на поп фолка, който се пробва в политиката, но и там нещо не му се получиха нещата. Така че, ще забравим скоро окончателно за чалгата и ще си спомним за Валя Балканска, Янка Рупкина, Райна Кабаиванска и Георги Минчев. Що се отнася за комунизма, то той отдавна си е отишъл и е станал капитализъм от социалистически съветски тип. БСП може да си дрънка за комунизма колкото си иска, но няма да се върне. Вече никой не кара Москвич, а западни коли. Преди 10-и ноември се казваше: „Целият в корекомски дрехи, а говори за социализъм“.