Васко Кръпката: Радев много прилича на Тодор Живков, изберем ли Манолова за кмет, ще повторим грешката от президентския вот

Въпреки всички червени бабички и заблудени младежи, в България е останало качествено малцинство, което държи фронта срещу комунистическата пропаганда

Васко Кръпката

Васко Кръпката

При управлението на ОДС бяха изгонени руски агенти като Майкъл Чорни, къде бяха тогава русофилските сборища

30 години по-късно комунизмът не е отречен в България - едно е да въздишаш по младостта, а съвсем друго е да искаш да се върне един престъпен строй, казва пред Faktor.bg блусарят  

Интервю на Васил Василев

- Васко, беше награден като почетен гражданин на София. По-различно ли се живее вече в столицата с подобно признание? 

- Да, много по-различно. Радвам се, че има толкова голяма навалица по столичните улици, което означава, че много хора искат да живеят в София и че животът тук е добър. За последните 30 години столицата ни се е променила към по-добро. Най-важното за мен е, че има над 45 клуба за жива музика, фестивали, концерти, изложби, пълни театри и музикален и духовен живот като цяло. След падането на Берлинската стена България се върна в европейското семейство, където винаги ѝ е било мястото. Въпреки злите сили и намесата на Москва, страната ни е част от свободния свят, а всичко останало са подробности. 

- Имат ли шанс БСП, партиите на Татяна Дончева, на Георги Първанов и на Меглена Кунева, които се обединиха в подкрепа на Мая Манолова, да „превземат“ столицата? 

- Това, което се случва, е много неприятно и ние по никакъв начин не трябва да допускаме представителите на подобни партии да спечелят кметското място в София, защото те носят разрухата, дърпат държавата назад 30 години и са пълни с ченгета. Видяхме, че 30 години комунистите, децата и внуците им само могат да развалят. Да не забравяме обаче, че това все пак са собственици на банки, на консорциуми и на медии. Все още повечето неща са в техните ръце, което не означава, че трябва да се предаваме. Комунистите успяха политически и финансово да се реализират чрез лъжи и измами. Успяха да завладеят повечето сфери на живота, но въпреки това, има едно качествено малцинство в България, което държи фронта и е от висока класа. То е позиционирано в София и до известна степен успява да компенсира многобройните завоевания на социалистите. Аз вярвам, че софиянци няма да допуснат да ги управлява комунистически кмет. 

- Ако Мая Манолова и формациите зад нея завладеят София, какво ни чака? 

- Аз съм живял в едни времена, в които дори не знаех кой е кметът на София, защото е бил поредният комунист, назначен от партията-майка кърмилница. Начело на държавата беше един правешки прост човек. Сега отново виждаме много прости хора, които заемат високи постове. Продължавам да живея с моята музика и не мога да си представя подобен сценарий – след 30 години, да имам кмет комунист. Дори и това да се случи, никога не бих се предал и не бих избягал от България. Ще остана тук, за да работя за по-културно и позитивно мислене на хората, които трябва да вземат живота си в ръце. Един ден в сивито на всички ще пише, че са управлявали по времето на Васко Кръпката. 

- Чествахме 111 години от обявяване Независимостта на България как може да се обясни, че живеем в независима държава, при положение, че лъснаха шпиони на Русия, които вече дори не го крият, а дори се гордеят, че обслужват интересите на Москва? 

- Не мога да си представя, че 30 години по-късно ще има такава носталгия по комунизма. По времето на управлението на СДС бяха изгонени руски шпиони като Майкъл Чорни, например. Тогава никой не защитаваше подобни хора и не му минаваше през главата да прави разни русофилски сборища, които да издигат лозунги, че Чорни е невинен. Сега обаче виждаме страхотна просъветска пропаганда. Жалко е, че баби и дядовци, които са най-пострадали от комунизма, ходят да развяват по площадите съветски знамена и показват снимки на Сталин. Всичко това означава, че „червената“ пропаганда е много силна, има си медии, държи парите и плаща за всички подобни простотии. 

- Защо народът си избра президент, който, вместо да застане на страната на българските институции, защитава руски шпиони? 

- Жалко е, че толкова много хора отидоха и гласуваха през 2016 г. за президент, който много прилича на Тодор Живков. Беше избран човек, който е навътре с комунистическата власт и говори някакви пълни глупости. Напоследък най-много ме дразни това, че Румен Радев сипе критики по адрес на управляващите. А той самият какъв е всъщност? Драги, ти си също част от управляващите, което означава само едно – че комунистите много добре владеят лъжата и измамата. Категорично не трябва да се повтаря сценарият от 2016 г. и да бъде избирана Мая Манолова, защото имаме много по-интелигентни и симпатични кандидати. Не вярвам това да се случи, колкото и да са многобройни червените бабички и да са заблудени младите хора. Президентът има елементарен похват. Той не е червен, а „румен“. Не вярвам, че ще допуснем Мая Манолова да стане кмет на столицата, но по никакъв начин не трябва да се успокояваме, а да отидем и да гласуваме за по-интелигентния и по-свестния кандидат. 

- Какво кара все още хора на изкуството, журналисти и интелектуалци да ходят на болшевишки изложби, посветени например на 9-и септември? 

- Няма какво да се лъжем. Комунизмът не беше отречен като хората в България. Все още стърчат разни социалистически паметници, посветени на съветската окупаторска армия. Забележете само, в столицата ни има музей, посветен на социалистическото изкуство! Аз не мога да си представя, че след падането на фашизма, в Германия може да се издигне музей на нацисткото изкуство. В България и Русия обаче продължават да се кланят в мавзолея на Ленин и пред социалистически паметници на истински сатрапи. Всичко това е в резултат от медийната пропаганда и кибер атаките, които не спират. Говорим за „царете на пропагандата“, на които мога да пиша шестица за всичко, което са свършили. Много хора са невежи и ние не можем да искаме от тях да са прочели всички книги на света. Те слушат и гласуват за това, което им се казва по телевизора и което са прочели в някои от медиите. Единствено в интернет има свободни медии, които не облъчват със съветски лозунги, пропаганда и заглавия хората. Но 30 години по-късно комунизмът не е отречен в България. Едно е да въздишаш по младостта, а съвсем друго е да искаш да се върне един престъпен строй. Става въпрос за ново, огромно престъпление, което извършиха „червените“ пропагандатори. 

- Как си обясняваш участието в политиката на Слави Трифонов? За кмет беше издигнат и Милко Калайджиев. Това ли са бъдещите политици на България? 

- Аз съм изключил от живота си този водевилен индивид (Слави Трифонов – б.ред.). Нямам никакво желание да му следя действията и да взимам отношение за тях. Направил съм си тотален игнор. Музиката, която правя, момчетата, с които пътувам, и моята публика са приоритет в живота. Искам само да съм свободен – до там стигат моите етически възгледи. И понеже съм свободен, гледам да съм аполитичен донякъде. Винаги ще бъда с будно чувство за свобода, за бунт и социални проблеми.   

- Защо поп фолкът влиза в политиката, а рокът не?

- Моята сила е да свиря и да пея. Мога да оправям стари коли и да пиша. Хората ще ме запомнят с песните и затова получих наградата „Почетен гражданин на София“. По случай 30 години от „Подуене блус бенд“ обиколихме много фестивали, които стават все повече. Все повече управници на градове започнаха да се сещат, че трябва културна програма, в която да има рок фестивали. Имам да записвам две нови песни. Трябва ми и още една, за да завърша албума с работно заглавие „Блус БГ“. Но освен музиката, е важно да не допускаме по никакъв начин идването на Мая Манолова и комунистическите ченгесарски партии. Чувал съм да се жалват хората, че нямало за кого да гласуват. Не е така. Има прекрасен избор за кмет на София. Човек може да избере интелигентния и достойния кмет, който не се казва Мая Манолова.