ВВС: Кремъл вербува мигранти за руската армия, заплашва ги с депортация

Сомалийски гражданин, който се опитал, но не успял да влезе във Финландия от Русия, разказва, че заедно с още няколко чужденци са били задържан поради изтекли визи. Там се опитали да ги вербуват в руската армия, заплашвайки, че ще бъдат експулсирани. За това съобщава руската секция на ВBC, пише Каспаров.Ру.

Правозащитниците разполагат и с неуспорими доказателства, че властите в Русия се опитват да набират мигранти, които да бъдат изпратени на фронта в Украйна.

Според събеседника на изданието, когото журналистите наричат Авад, той е отпътувал за Русия от Сомалия в края на юли 2023 г. Първоначално се е опитал да пресече границата на Полша с Беларус, но не успял. След това отишъл в Санкт Петербург, за да се опита да стигне до Финландия. По това време обаче визата му вече била изтекла.

Мъжът е задържан на път за финландската граница. Съдът е постановил експулсирането му от Руската федерация. След което е  изпратен в Центъра за временно задържане на чужди граждани към Министерството на вътрешните работи в Петрозаводск. Там дошли „хора в униформа“ и предложили на Авад и още 11 души да „работят за руската държава“, за да избегнат депортирането. Тези хора споделят, че им е била предложен едногодишен договор „за обучение и други опции, както и прилична заплата и здравни услуги“.

Авад отбелязва, че всички чужденци, които са се съгласили да подпишат такива договори, са били отведени под военна охрана в палатков лагер на границата с Украйна. Когато чужденците са разбрали къде са попаднали, са се отказали от договорите. Но са опитали да ги сплашат. Седмица по-късно обаче им съобщили, че договорите им ще бъдат прекратени и ще бъдат върнати в центровете за временно задържане, след което ще ги депортират от Русия.

Превод: Faktor.bg