21 Декември, 2025
/

Заешки шишчета

Заешки шишчета

Заешкото месо е рекордьор сред месата по съдържание на белтъчини

Със своите изключителни хранителни качества заешкото месо е алтернатива за здравословно и диетично хранене.

По съдържание на белтъчини заешкото месо държи рекорда спрямо останалите видове месо. Белтъчините в заешкото месо са - 22%, в свинското - 13,8%, в говеждото - 10%, в телешкото - 19%, в овчето - 14%, в пилешкото - 19%, в пуешкото - 21%. Заешкото месо превъзхожда останалите видове месо и по съотношение на пълноценните и непълноценните белтъчини. Усвояването на белтъчините на заешкото месо в човешкия организъм е 90%, докато за другите видове месо е максимум 64%. Заешкото месо е бедно и на мазнини. Сравнено с останалите видове месо и тук има най-добри показатели. Мазнините в заешкото месо са - 5%, в пилешкото - 16%, в телешкото - 21%, в свинското - 33% , в овчето - 27%, в пуешкото - 22%. С изключение  на кравето мляко  заешкото месо съдържа  най-малко холестерин от всички храни от животински произход. В един килограм заешко месо се съдържа от 220 до 250 мг. холестерин, за сравнение в пилешкото месо е от 360 до 1000мг. в свинското е от 580 до 1300мг. в телешкото от 375 до 840 мг. Поради ниското съдържание на холестерин заешкото месо е препоръчително за  консумиране от хора  страдащи от проблеми със сърдечносъдовата и храносмилателната система и съпътстващите ги заболявания, като  високо кръвно налягане, болести на черния дроб и жлъчката, затлъстяване, гастрит, атеросклероза и други проблеми които пречат на човек да води пълноценен и здравословен начин на живот.

А ето и рецепта за заешки шишчета:

Продукти: 1 кг. заешко обезкостено месо, 200 гр. бекон, дребен лук, лимонов сок, соев или уни сос, сол, чер пипер.
Приготвяне: нарязваме месото на дребни кубчета, поставяме го в недълбок съд и го овкусяваме със солта, черния пипер, лимонов сок, уни или соев сос и една глава лук, нарязян на дребно. Така приготвеното месо поставяме за 1 час на хладно, след това  на шишче нижем парче месо, парче лук и парченце бекон. Печем на скара и поднасяме с гарнитура от задушен грах, моркови или картофи.

Сподели:

Коментари (0)

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Предлагаме ви автентични рецепти за мекици, без които празникът на св. Сава няма да е истински. Постни, диетични и блажни, те са лесни за приготвяне и са невероятно вкусни

Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Сармите от прясно зеле, в комбинация със сладка червена чушка и пълнеж от кайма и ориз, е истинска есенна класика на българската трапеза