Златко Златев: Транспортирането на Пендиков струва 4500 евро, нямаме обучени пилоти за въздушни линейки

"Обади ми се президентът Румен Радев, което се случва много рядко. Попита ме дали Фалконът може да вземе нашия сънародник от Охрид, тъй като "Спартан" е в неизправност. Попитах дали пациентът е стабилизиран. Влязохме във връзка с летището в Охрид и се договорихме Фалконът да кацне. Полетът беше организиран за 40-45 минути. Президентът не може да "вдигне" самолета. Той само ме попита. Разрешението се дава от премиера. Цената на полета е 4 500 евро в двете посоки. Те ще бъдат покрити от Министерството на здравеопазването". Това заяви шефът на Държавния авиационен оператор, бивш "Авиоотряд 28", ген.-майор Златко Златев пред БНТ по повод превозването на пребития в Северна Македония Християн Пендиков. 

"Министерството на здравеопазването трябва да прецени кога има нужда авиоотрядът да помага и да превозва пациенти. Ако имаме хеликоптери, могат да се използват за места, в които няма летища, както например Кърджали. Вертолетите ще могат да се вдигат от спешните центрове. На тях им трябва само площадка. Спешна помощ вече ще преценява в кои случаи трябва да се вдигат хеликоптери", каза още Златев. 

"На този етап нямаме ресурс за пилоти на медицински хеликоптери. Аз съм предложил как те да бъдат преобучени опитните и в същото време да бъдат обучени и млади летци. Ще са нужни година или две да получат нужния сертификат. Може да се помисли да се купят и вертолети на старо, докато заработи системата. Колегите от спешна помощ, с които ще работим заедно, също трябва да минат обучение. Трябва да имаме поне една или две въздушни линейки. Ако има оператор, който има право да изпълнява подобна дейност, може и да станат повече. Опцията е по Плана за възстановяване да има 8 вертолета, за да се покрие цялата страна", коментира летецът. Той заяви, че ако всичко върви наред, в края на годината може да получим първия хеликоптер. По думите му, за да бъдат обезпечени всички 8 вертолета, ще са нужни 36 специално обучени пилоти.