5 Декември, 2025
/

Зимен гювеч с гъби

Зимен гювеч с гъби

снимка: Faktor.bg

Просто и лесно, но изключително вкусна ястие

Необходими продукти:
4-5 картофа

4-5 моркова

5-6 малки лучета

350 гр. гъби 

200 гр. чери домати

2-3 чушки сиврия

2 тиквички

2 главички чесън

1 ч.ч олио

Сол на вкус

Начин на приготвяне:
Почистете зеленчуците, които ще готвите. Нарежете картофите и морковите на едри резени, на кубчата тиквичката, чушката сиврия и ги сложете в подходяща тава за печене. Към тях прибавете измитите гъби, лук, чесън (ако са много големи – нарежете ги на две или четири), чери доматките. Залейте зеленчуците с олиото и добавете сол на вкус, разбъркайте и ги сложете в предварително загрята фурна. Печете зеленчуците за час на 200 градуса, след което ги запечете, за да се изпари част от водата, която се отделя от тях докато се готвят.

Преди да го поднесете, може да поръсите със ситно нарязан пресен или сух магданоз (ако обичате тази подправка).

Ако не можете да изядете гювеча, от останалата част може да приготвите страхотна крем супа.

Достатъчно е само да пасирате зеленчуците и да прибавите към тях готварска сметана, за да се получи гладка смес. Ако е много гъста, добавете и малко прясно мляко, за да я разредите. За да подсилите вкуса на крем супата, поръсете и малко самардала. 

Сподели:

Коментари (0)

Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Сармите от прясно зеле, в комбинация със сладка червена чушка и пълнеж от кайма и ориз, е истинска есенна класика на българската трапеза

Кои са най-добрите и безвредни съдове за готвене?

Кои са най-добрите и безвредни съдове за готвене?

Все повече домакинства обръщат внимание не само на вкуса на храната, но и на начина, по който тя се приготвя. Изборът на безвредни съдове за готвене е пряко свързан със здравословното хранене и дълготрайността на кухненското оборудване. Възможностите са разнообразни – от съдове от стомана, керамика, стъкло или емайл, до модерни модели с незалепващо покритие.