6 Декември, 2025

Масово ядем сладолед, който е пълен с бактерии

Масово ядем сладолед, който е пълен с бактерии

Ешерихия коли има в 3 марки, а в 8 има и колиформи, посочи д-р Сергей Иванов

Оказва се, че в повечето случаи ядем пълен с бактерии сладолед. Лабораторно изследване установи, че едва 3 от общо 11 различни проби, взети от софийски павилиони и колички, нямат замърсяване с ешерихия коли. 

"Ешерихия коли има в 3 марки сладолед, а в 8 има и колиформи. Колиформите са стандартен хигиенен индикатор, а ешерихия коли е индикатор за конкретно замърсяване. Определени щамове от тази бактерия може да доведат до доста сериозни ситуации", обясни микробиологът от Центъра за по биология на храните д-р Сергей Иванов пред Bulgaria ON AIR. По думите му замърсяването става по два пътя - от производителя и по време на манипулациите на сладоледа от продавача. Всеки вид сладолед трябва да има отделен прибор за насипване и той трябва да стои в сладоледа, подчерта микробиологът. 
"Миналата година забелязахме, че има неща, където това беше организирано по правилен начин. Това е толкова елементарно правило за продажба на сладолед. И всяка година се забравя", обясни той и отбеляза, че като законодателство у нас всичко е наред.

На въпрос кои храни са носители на ешерихия коли и са потенциално опасни, д-р Сергей Иванов отговори в студиото на "България сутрин": "Ешерхия коли е една от най-разпространените бактерии. В някои храни не трябва да я има изобщо. Може да я срещнете навсякъде, включително в биологичните храни. Естествената тор е като инкубатор за подобни бактерии. Ешерихия коли могат да са изключително сериозен проблем, водещ и до летален изход.
Микробиологът посочи още, че трябва да проработи веригата, когато се обърнем към лекар при стомашни проблеми. Той трябва да подаде сигнал към БАБХ, а агенцията да открие замърсителя и това да не се повтаря".
Сподели:

Коментари (0)

Зимата обърква метаболизма ни: кога всъщност трябва да вечеряме според експертите

Зимата обърква метаболизма ни: кога всъщност трябва да вечеряме според експертите

Кога вечеряме през зимата може да се окаже почти толкова важно, колкото и какво ядем. Науката доказва, че по-ранните хранения подпомагат по-добрия сън, хормоналния баланс и метаболитното здраве

Сънната апнея: недиагностицираната заплаха, удвояваща риска от Паркинсон

Сънната апнея: недиагностицираната заплаха, удвояваща риска от Паркинсон

Ново изследване върху 13.7 милиона души доказва, че нелекуваната обструктивна сънна апнея удвоява риска от развитие на болестта на Паркинсон, но подчертават, че навременната CPAP терапия може да го намали с до 50%

Еликсирът на дълголетието: Как лесно да си набавим Омега-3 за мощно сърце и остър ум

Еликсирът на дълголетието: Как лесно да си набавим Омега-3 за мощно сърце и остър ум

Зад умората, сухата кожа и „мозъчната мъгла“ често се крие липсата на Омега-3. Научете как лесни хранителни промени могат да превърнат менюто ви в мощен щит за сърцето и мозъка