5 Декември, 2025
/

Пай с агнешка луканка и деликатесни сирена

Пай с агнешка луканка и деликатесни сирена

снимка: Faktor.bg

Това ястие съчетава градската кулинарна традиция с автентичния вкус на селската трапеза. Ароматният  геврек със сусам внася текстура и хрупкавост на ястието. Агнешката луканка носи плътен характер, деликатесните сирена създават кремообразна структура, а каперсите добавят фина киселинност

Търсите нещо различно от традиционния пай? Тази рецепта ще ви отведе в територията на нестандартното гурме – изключително подходящо за специална вечеря, споделена с приятели.

Необходими продукти:

  • 1 геврек със сусам
  • 1 агнешка луканка
  • 100 г шунка (по желание)
  • 1 кръг камембер
  • 300 г моцарела
  • 50 г синьо сирене
  • 2–3 яйца
  • 50 мл прясно мляко
  • 1 с.л. каперси
  • Пресен магданоз (за поръсване)

  Начин на приготвяне

Подготовка:
Нарежете геврека на резени с дебелина около 4–5 см, леко под ъгъл. Нарежете луканката и моцарелата на кръгчета, а шунката и синьото сирене – на малки правоъгълници.

Подреждане:
В намаслен съд за печене поставете кръглия камембер в центъра. Около него подреждайте в концентрични кръгове геврек, луканка, моцарела, синьо сирене и шунка, като редувате съставките, докато запълните дъното.

Заливка:
Разбийте яйцата с прясното мляко. По желание добавете щипка черен пипер или индийско орехче. Залейте равномерно подредения пай.

Печене:
Печете в предварително загрята фурна на 180°C за около 20 минути. Пет минути преди да го извадите, добавете останалата моцарела и каперсите отгоре.

Сервиране:
Поръсете с наситнен пресен магданоз и сервирайте топло, докато сирената са меки и разтопени.

С какво да го поднесете:

Чаша сухо червено вино (например Пино Ноар или Каберне Фран) ще подчертае вкуса на луканката и синьото сирене.

Паят е подходящ и за плато за споделяне, в комбинация с маслини, грозде или печени чушки.

Ако ви остане от ястието, може да направите страхотен гурбе сандвич или да го запечете с едно яйце на очи.

Сподели:

Коментари (0)

Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Сармите от прясно зеле, в комбинация със сладка червена чушка и пълнеж от кайма и ориз, е истинска есенна класика на българската трапеза

Кои са най-добрите и безвредни съдове за готвене?

Кои са най-добрите и безвредни съдове за готвене?

Все повече домакинства обръщат внимание не само на вкуса на храната, но и на начина, по който тя се приготвя. Изборът на безвредни съдове за готвене е пряко свързан със здравословното хранене и дълготрайността на кухненското оборудване. Възможностите са разнообразни – от съдове от стомана, керамика, стъкло или емайл, до модерни модели с незалепващо покритие.