7 Декември, 2025
/

Пай с агнешка луканка и деликатесни сирена

Пай с агнешка луканка и деликатесни сирена

снимка: Faktor.bg

Това ястие съчетава градската кулинарна традиция с автентичния вкус на селската трапеза. Ароматният  геврек със сусам внася текстура и хрупкавост на ястието. Агнешката луканка носи плътен характер, деликатесните сирена създават кремообразна структура, а каперсите добавят фина киселинност

Търсите нещо различно от традиционния пай? Тази рецепта ще ви отведе в територията на нестандартното гурме – изключително подходящо за специална вечеря, споделена с приятели.

Необходими продукти:

  • 1 геврек със сусам
  • 1 агнешка луканка
  • 100 г шунка (по желание)
  • 1 кръг камембер
  • 300 г моцарела
  • 50 г синьо сирене
  • 2–3 яйца
  • 50 мл прясно мляко
  • 1 с.л. каперси
  • Пресен магданоз (за поръсване)

  Начин на приготвяне

Подготовка:
Нарежете геврека на резени с дебелина около 4–5 см, леко под ъгъл. Нарежете луканката и моцарелата на кръгчета, а шунката и синьото сирене – на малки правоъгълници.

Подреждане:
В намаслен съд за печене поставете кръглия камембер в центъра. Около него подреждайте в концентрични кръгове геврек, луканка, моцарела, синьо сирене и шунка, като редувате съставките, докато запълните дъното.

Заливка:
Разбийте яйцата с прясното мляко. По желание добавете щипка черен пипер или индийско орехче. Залейте равномерно подредения пай.

Печене:
Печете в предварително загрята фурна на 180°C за около 20 минути. Пет минути преди да го извадите, добавете останалата моцарела и каперсите отгоре.

Сервиране:
Поръсете с наситнен пресен магданоз и сервирайте топло, докато сирената са меки и разтопени.

С какво да го поднесете:

Чаша сухо червено вино (например Пино Ноар или Каберне Фран) ще подчертае вкуса на луканката и синьото сирене.

Паят е подходящ и за плато за споделяне, в комбинация с маслини, грозде или печени чушки.

Ако ви остане от ястието, може да направите страхотен гурбе сандвич или да го запечете с едно яйце на очи.

Сподели:

Коментари (0)

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Предлагаме ви автентични рецепти за мекици, без които празникът на св. Сава няма да е истински. Постни, диетични и блажни, те са лесни за приготвяне и са невероятно вкусни

Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Сармите от прясно зеле, в комбинация със сладка червена чушка и пълнеж от кайма и ориз, е истинска есенна класика на българската трапеза