5 Декември, 2025

Тънкости при приготвяне на тестото

Тънкости при приготвяне на тестото

Всяко тесто с мая след втасването може да бъде замразено

Тестените изделия допълват богатата палитра на кулинарията. По своето естество те не могат да бъдат отнесени нито към десертите, нито към другите раздели на готварството, а някои от тях са допълнения към различни блюда, както и да се групират.

Ето някои тънкости при приготвянето на тестото.

Прясната мая, раздробена и смесена с другите съставки, може да престои една нощ на хладно, но не в хладилник.

Течностите (вода, мляко, мазнина, разбити яйца, с които се приготвя тестото с мая, трябва да бъдат почти топли (28-30 градуса).

Ако в рецептата не е посочено друго време, приготвеното тесто се оставя 15-20 минути на топло място (до около 30 градуса), като се покрива с кърпа, за да не изстине. След тази почивка тестото се омесва отново и се оставя да втаса. Тестото е готово за обработка, когато при пипане с ръка е меко като памук.

Всяко тесто с мая след втасването може да бъде замразено и след това да се размрази на стайна температура.

Ако тестото се обработва с помощта на миксер, времето за омесване се съкращава четирикратно.

Тестото се омесва добре, като се използват основите на дланите, без да се забиват пръстите в него.

За да сте сигурни, че печивото няма да се залепи за стените на съда и за да не се разчупи при изваждането, а и за да запазите съда от прегаряне, формата за печене се застила с намаслена пергаментова хартия. Поставеното в съда за печене тесто се слага веднага в предварително загрята гореща фурна (200-220 градуса), като само след няколко минути температурата се намалява до умерена степен (180-200 градуса).
Сподели:

Коментари (0)

Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Сармите от прясно зеле, в комбинация със сладка червена чушка и пълнеж от кайма и ориз, е истинска есенна класика на българската трапеза

Кои са най-добрите и безвредни съдове за готвене?

Кои са най-добрите и безвредни съдове за готвене?

Все повече домакинства обръщат внимание не само на вкуса на храната, но и на начина, по който тя се приготвя. Изборът на безвредни съдове за готвене е пряко свързан със здравословното хранене и дълготрайността на кухненското оборудване. Възможностите са разнообразни – от съдове от стомана, керамика, стъкло или емайл, до модерни модели с незалепващо покритие.